Jadłospis sierpniowy 1500/2000 kcal #2

Druga odsłona sierpniowych przepisów, tym razem jadłospis pełen śliwek.

Przepisy mają łącznie 1500 kcal (śniadanie 400 kcal, obiad 500 kcal, kolacja 300 kcal oraz 2 przekąski po 150 kcal), w prawym dolnym rogu każdego przepisu znajduje się informacja, co dodać, aby otrzymać jadłospis 2000 kcal (śniadanie 500 kcal, obiad 600 kcal, kolacja 400 kcal oraz 2 przekąski po 250 kcal).

Wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.

.

Śniadanie – Koktajl ze śliwką

Średnia gęstość witamin i minerałów – 177%

.

Obiad – Gulasz z bakłażana ze śliwką

Średnia gęstość witamin i minerałów – 132%

.

Kolacja – Zupa pomidorowa

Średnia gęstość witamin i minerałów – 257%

.

Przekąska × 2 – Ciasteczka owsiane ze śliwką

Deser proponujemy na drugie śniadanie i na podwieczorek.

Średnia gęstość witamin i minerałów – 150%

.

Wartości odżywcze

Ile dziennej zalecanej dawki składników odżywczych otrzymasz?
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety (dla mężczyzn dane wiele się nie różnią, przede wszystkim mężczyźni potrzebują ponad 2 razy mniej żelaza):

Suplementacja

Jeszcze słowo odnośnie do suplementacji. Jesteśmy sceptycznie nastawieni do suplementacji na zaś, jest jednak kilka witamin i składników mineralnych, których suplementacja jest bardzo ważna, niezwykle korzystna i którą zaleca m.in. WHO oraz najważniejsze instytucje zdrowotne. Jest to witamina D, B12 oraz jod. Więcej o suplementacji przeczytacie w artykule: „Składniki, które warto suplementować”. W przepisie na koktajl zostało użyte mleko sojowe wzbogacane w wapń i takie właśnie polecamy.

Ciesz się jedzeniem

Pamiętaj też, aby się nie głodzić. Jeśli przy tym jadłospisie odczuwasz głód, oznacza to, że potrzebujesz więcej kalorii, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo ruchome i nie można sztywno go określić – zwiększ wtedy porcję lub dodaj jakiś posiłek. Nie kalorie są tu najważniejsze, a sycące i pełne wartości odżywczych posiłki 🙂

.

Pozdrawiamy!
Agnieszka i Mateusz


Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
5 lat temu

Jak długo i w jakiej ilości wody należy gotować ryż z soczewicą na zupę pomidorową

zofia
zofia
5 lat temu
Reply to  Agata

Zamocz ryż szybciej się gotuje.

Dominika
5 lat temu

Świetne, skorzystam 🙂

Iza
Iza
5 lat temu

🙂 Smacznie jak zawsze!

Wojciech
Wojciech
5 lat temu

Cześć Mateusz. Chciałbym sobie przygotować jedzenie na cały tydzień do pracy. Czyli np w niedzielę wieczorem przygotowuję posiłki i dobrze by było jakby do piątku lub do czwartku wieczór wytrzymały. Czy te przepisy mogą tyle wytrzymać? Mam kupione pojemniki próżniowe które mają przedłużać świeżość. Czy jest duża różnica w wartości odżywczej posiłku z poniedziałku rano a tego samego posiłku tylko włożonego w pojemnik i do lodówki ale zjedzonego w piątek?

Jula
5 lat temu

Wszystko smaczne i zróżnicowane od śniadania po kolację. 🙂

Justyna
5 lat temu

Fajne bardzo czytelne przepisu przyjemnie się je czyta 😀

Gabriela
Gabriela
4 lat temu

2000kcal – Za duża objętość + za dużo orzechów +za dużo omega 6. Popracujcie nad tym, może warto włączyć produkty zwierzęce do jadłospisów

Gabriela
Gabriela
4 lat temu

Nikt normalny nie zjada paczki orzechow/nasion w ciągu jednego dnia, są zbyt alergizujące i ciężkostrawne. Najlepszy stosunek omega3:omega 6 wynosi 1:2, tutaj zostało to przekroczone dosyć mocno (w cronometrze ten stosunek jest ok.1:12 co jest straszne. O objętości nie wspominając – te porcje są na trzy osoby nie jedną

Anna
Anna
4 lat temu

Czy w swoich przepisach używacie mięsa?

Zobacz również
mail facebook instagram