Kochamy bogactwo smaków, kolorów i zapachów końcówki lata. Zachwyceni pełnią sezonu mamy dla Was jadłospis sierpniowy, a tam między innymi… śliwki, pomidory, papryka i cukinia.
Przepisy mają łącznie 1500 kcal (śniadanie 400 kcal, obiad 500 kcal, kolacja 300 kcal oraz 2 przekąski po 150 kcal), w prawym dolnym rogu każdego przepisu znajduje się informacja, co dodać, aby otrzymać jadłospis 2000 kcal (śniadanie 500 kcal, obiad 600 kcal, kolacja 400 kcal oraz 2 przekąski po 250 kcal).
Wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.
.
Śniadanie – Rozgrzewający mix kasz
Danie to jest idealne na nieco chłodniejsze poranki, zwłaszcza pod koniec sierpnia, kiedy w powietrzu powoli czuć już wrzesień. Jeśli nie masz wszystkich trzech kasz pod ręką, nic nie szkodzi, potrawa ta równie dobrze sprawdzi się z jedną z nich.
Średnia gęstość witamin i minerałów – 111%
.
Obiad – Soczewica, imbir, pomidory
Średnia gęstość witamin i minerałów – 225%
.
Kolacja – Sałatka z grillowanych warzyw
Danie to można też przygotować spontanicznie, przygotowując marynatę tuż przed wstawieniem do piekarnika, jednak wtedy lepiej sprawdzi się
tofu wędzone.
Średnia gęstość witamin i minerałów – 300%
.
Przekąska × 2 – Deser jaglany ze śliwką
Deser proponujemy na drugie śniadanie i na podwieczorek. Serwowany w słoiczku jest świetnym rozwiązaniem, kiedy potrzebujemy przekąski na wynos.
Średnia gęstość witamin i minerałów – 113%
.
Wartości odżywcze
Ile dziennej zalecanej dawki składników odżywczych otrzymasz?
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety (dla mężczyzn dane wiele się nie różnią, przede wszystkim mężczyźni potrzebują ponad 2 razy mniej żelaza):
Suplementacja
Jeszcze słowo odnośnie do suplementacji. Jesteśmy sceptycznie nastawieni do suplementacji na zaś, jest jednak kilka witamin i składników mineralnych, których suplementacja jest bardzo ważna, niezwykle korzystna i którą zaleca m.in. WHO oraz najważniejsze instytucje zdrowotne. Jest to witamina D, B12 oraz jod. Więcej o suplementacji przeczytacie w artykule: „Składniki, które warto suplementować”. W przepisie na koktajl zostało użyte mleko sojowe wzbogacane w wapń i takie właśnie polecamy.
Ciesz się jedzeniem
Pamiętaj też, aby się nie głodzić. Jeśli przy tym jadłospisie odczuwasz głód, oznacza to, że potrzebujesz więcej kalorii, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo ruchome i nie można sztywno go określić – zwiększ wtedy porcję lub dodaj jakiś posiłek. Nie kalorie są tu najważniejsze, a sycące i pełne wartości odżywczych posiłki 🙂
.
Agnieszka i Mateusz
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.