Październikowa dawka inspiracji, czyli jednodniowy jadłospis z październikowych warzyw i owoców 🙂
Jadłospis zapewnia komplet składników odżywczych i ponad 5-dniową dawkę przeciwutleniaczy. Sycący i rozgrzewający, czyli to, czego potrzebujemy w chłodniejsze październikowe dni. Dzięki temu, że oprócz masy składników odżywczych dostarcza dużo błonnika, przeciwutleniaczy, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz zawiera bardzo małą ilość tłuszczów nasyconych, jest znakomitą tarczą chroniącą przed chorobami cywilizacyjnymi.
Waga po obraniu
Warzywa, które obieramy, jak np. marchew, mają w przepisach podaną wagę po obraniu.
Czytelne na komputerze i smartfonie
Przepisy są czytelne zarówno na komputerze jak i na tablecie i telefonie – jeśli w telefonie przepisy są dla Was zbyt małe, wystarczy przytrzymać chwilę zdjęcie przepisu i otworzyć je w nowej karcie – będzie dzięki temu większe.
Jadłospis 1500 kcal
Śniadanie – Jaglanka a’la ciasto marchewkowe
Kalorie – 400 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 12/16/60 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 128%
Obiad – Sos pomidorowy z makaronem
Kalorie – 500 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 28/13/72 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 244%
Kolacja – Zupa marchewkowa
Kalorie – 300 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 13/3/62g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 196%
Przekąska 1. – Sok z buraka i marchwi
Kalorie – 150 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 2/0,5/38 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 158%
Przekąska 2. – Sałatka z rukoli z gruszką
Kalorie – 150 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 3/0,6/38 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 144%
Przekąski dla zabieganych:
Jeśli nie masz czasu na zrobienie przekąsek – jedz surowe warzywa lub owoce. Poniżej podaliśmy, ile musisz ich zjeść, aby dana porcja miała kaloryczność 150 kcal. Ze względu na bardzo niską kaloryczność warzyw warto łączyć je z nasionami i orzechami, w końcu zjedzenie 7 ogórków lub 8 pęczków rzodkiewki byłoby nie lada wyczynem.
Owoce 150 kcal:
Gruszki – 2 nieduże gruszki (260 g)
Jabłka – 2 nieduże jabłka (290 g)
Śliwki – 330 g
Winogrona – 220 g
Warzywa 150 kcal:
Kalarepa – 3 kalarepy (560 g)
Marchew – 3 marchwie (365 g)
Ogórek – 7 ogórków (1250 g)
Papryka czerwona – 2,5 papryki (480 g)
Papryka zielona – 3,5 papryki (750 g)
Papryka żółta – 3 papryki (560 g)
Pomidory – 4 pomidory (830 g)
Pomidorki koktajlowe – 40 pomidorków (830 g)
Rzodkiewki – 8 pęczków (940 g)
Nasiona i orzechy 150 kcal:
Migdały – 26 g
Orzechy brazylijskie – 22 g
Orzechy laskowe – 24 g
Orzechy nerkowca – 28 g
Orzechy pinii – 22 g
Orzechy włoskie – 22 g
Pestki dyni – 26 g
Pistacje – 26 g
Ziarna słonecznika – 26 g
Pasty 150 kcal:
Pasta tahini – 2 łyżki (24 g)
Hummus – 3 łyżki (45 g)
Skład odżywczy
Ile dziennej zalecanej dawki składników odżywczych otrzymasz?
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety (dla mężczyzn dane wiele się nie różnią, przede wszystkim mężczyźni potrzebują ponad 2 razy mniej żelaza):
Wszystkie przepisy
Wszystkie przepisy będą opisane też z osobna, razem z pełnym ich składem odżywczym, krótkim opisem oraz z przepisem graficznym i tekstowym, niedługo pojawią się w spisie przepisów:
Smacznego! 🙂
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.