Dzień 1 – dieta 1500 kcal, jadłospis odchudzający

Jednodniowy jadłospis odchudzający 1500 kcal, zapewniający komplet składników odżywczych.

Dziś całodniowy jadłospis, który bazuje przede wszystkim na sezonowych dostępnych warzywach, mamy więc włoszczyznę, ziemniaki, jarmuż, jabłka i kapustę kiszoną, i mimo tylko 1500 kcal, otrzymujemy komplet składników odżywczych 🙂

Napiszcie proszę, czy taka forma wpisu z jadłospisem całodniowym Wam odpowiada. Czy coś byście zmienili, usunęli, dodali, to bardzo ważne, bo pomoże dopasować teksty z jadłospisami do Waszych upodobań 🙂 Planowałem przepisy graficzne, jednak powodowały bardzo duże zamieszanie i chyba forma tekstowa jest czytelniejsza przy kilku przepisach. Jeśli Wam się spodoba, będą też jadłospisy 2000 kcal i 2800 kcal – dla mężczyzn i kobiet.

Oprócz witamin i minerałów, tłuszczów i białka, uwzględniłem też wskaźnik ORAC – który mówi o sile przeciwutleniającej pokarmów, na końcu jest też podana średnia gęstość odżywcza witamin i minerałów, która opisywana jest w książce.

Jeszcze jedna rzecz, we wpisie polecam konkretne produkty, tj. Muszyniankę i chleb żytni razowy pakowany Schulstad Fitness, tekst oczywiście nie jest sponsorowany, produkty polecam, bo uważam za świetne, Muszynianka ma ogromną ilość wapnia i magnezu, a chleb jest bardzo odżywczych pieczywem, w przeciwieństwie do praktycznie wszystkich chlebów kupowanych luzem w sklepach, marketach lub piekarniach.

Warzywa, które obieramy, jak np. marchew, ziemniaki czy pietruszka, mają w przepisach podaną wagę po obraniu.

Pamiętaj też, aby nie chodzić głodnym. Jeśli przy tym jadłospisie odczuwasz głód, oznacza to, że potrzebujesz więcej kalorii, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo ruchome i nie można sztywno go określić – zwiększ wtedy porcję lub dodaj jakiś posiłek.

Śniadanie – Zupa jarzynowa z soczewicą (192 kcal)

Składniki:
włoszczyzna – 10 g pietruszki, 20 g selera, 15 g pora, 120 g marchwi
1/2 cebuli i 1/2 ząbka czosnku
10 g natki pietruszki
30 g soczewicy czerwonej

Przygotowanie:
– Kroimy drobno pora, cebulę i czosnek i dusimy chwilę na 2 łyżkach wody, do lekkiego zarumienienia cebuli
– Ścieramy na tarce pietruszkę i selera
– Dodajemy resztę składników i gotujemy wszystko w 350 ml wody, aż marchew będzie miękka
– Dodajemy sól, pieprz i ew. suszone warzywa do smaku

————————————————————————

Drugie śniadanie – 2 banany (214 kcal)

————————————————————————

Obiad – Kapusta kiszona z soczewicą i ziemniakami (553 kcal)

Składniki:
150 g kapusty kiszonej
200 g ziemniaków (waga po obraniu)
80 g soczewicy czerwonej
60 g marchwi (1/2)
1/2 cebuli
20 g pieczarek
2 małe kromki żytniego pieczywa razowego (70 g)

Przygotowanie:
– Gotujemy 30 min kiszoną kapustę
– Gotujemy pokrojone ziemniaki, marchew i soczewicę, aż ziemniaki będą miękkie
– Na patelni dusimy kilka minut na 2 łyżkach wody pokrojoną cebulę i pieczarki
– Podajemy z 2 kromkami żytniego pieczywa razowego – jeśli kupnego, to tylko pakowanego, np. Schulstad Fitness

————————————————————————

Podwieczorek – Koktajl z jarmużu i jabłka (193 kcal)

Składniki:
200 ml wody
100 g jarmużu
2 jabłka (300 g po obraniu i pokrojeniu)

Przygotowanie:
Całość blendujemy

————————————————————————

Kolacja – Kula z nasion (350 kcal)

Składniki:
35 g nasion słonecznika
12 g sezamu
6 g nasion chia
15 g daktyli

Przygotowanie:
– Mocz nasiona słonecznika w ciepłej wodzie przez co najmniej 2 godziny
– Daktyle i słonecznik przeciśnij przez maszynkę do mięsa, wyciskarkę do warzyw lub zblenduj blenderem ręcznym
– Dodaj nasiona chia i sezam
– Całość wymieszaj i ulep kulę

Oprócz tego:
Wypij w ciągu dnia 8 szklanek (2 litry) wody wysoko zmineralizowanej, bogatej w wapń, np. Muszynianki.

————————————————————————

Ile dziennej zalecanej dawki składników odżywczych otrzymasz?
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety:

witaminy:
witamina K – 979%
witamina A – 334%
witamina C – 292%
witamina B6 – 284%
kwas foliowy – 211%
witamina B1 – 171%
witamina E – 123%
witamina B3 – 120%
witamina B5 – 118%
witamina B2 – 105%
——————–
minerały:
miedź – 496%
mangan – 373%
magnez – 262%
fosfor – 200%
żelazo – 127%
potas – 105%
wapń – 101%
cynk – 100%
——————–
białko – 113%
aminokwasy egzogenne:
tryptofan – 303%
izoleucyna – 286%
fenyloalanina i tyrozyna – 279%
walina – 265%
treonina – 261%
metionina i cysteina – 232%
histydyna – 230%
leucyna – 196%
lizyna – 183%
——————–
kwasy tłuszczowe:
kwas linolowy z grupy omega-6 – 105%
kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3 – 150%
——————–
błonnik – 310%
węglowodany – 215%
woda – 3,9 litra – 146%
——————–
wskaźnik ORAC (ilość przeciwutleniaczy) – 22 336 μ mol TE – 447%
——————–
Średnia gęstość witamin i minerałów (liczona w 2000 kcal) – 235%

Lista składników, których potrzebujesz:

warzywa:
250 g ziemniaków
150 g kiszonej kapusty
100 g jarmużu
włoszczyzna: 2 marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
1 cebula, 1 ząbek czosnku
10 g natki pietruszki
——————–
owoce:
2 banany
2 duże jabłka
——————–
nasiona i owoce suszone:
35 g nasion słonecznika
15 g daktyli
12 g sezamu
6 g nasion chia
——————–
pozostałe:
70 g soczewicy czerwonej
20 g pieczarek
2 litry Muszynianki
chleb żytni razowy na zakwasie pakowany, np. Schulstad Fitness

Lista składników w pliku tekstowym.

Smacznego! 🙂

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
44 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
7 lat temu

Super, bardzo podobają mi się i przepisy, i forma. Podoba mi się, że na jednym ekranie mogę zmieścić i listę składników, i sposób wykonania. Czy to znaczy, że pojawią się kolejne jadłospisy? Albo będzie można takie zamówić?

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Justyna

Tak, będą kolejne jadłospisy 🙂 Jeśli chodzi o jadłospisy na zamówienie, na razie nie mam tego w planach 🙂

Anna
Anna
7 lat temu

Bardzo fajny pomysł, mam nadzieję że pojawią się też jadłospisy na większą ilośc kalorii, bo 1500 to trochę malutko. Mam też mała uwagę, że dobrze by było gdyby podane były ilość tłuszczów, białka i węglowodanów w gramach. Np 113% białka nic mi właściwie nie mówi, bo moje zapotrzebowanie np z powodu wyższej aktywności fizycznej może być wyższe, a przy podanej liczbie gramów wiedziałabym ile sobie muszę dodać

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Anna

Masz rację, warto to dodać, dopiszę to i będę umieszczał. Zastanawiałem się, czy robić osobny wpis z 2000 kcal, bo właściwie z tego można powiększyć sobie samemu ilość, np. dodać drugą porcję kapusty z ziemniakami.

sts
sts
7 lat temu

2000 kacl jestem chętny korzystać.

tusia
tusia
7 lat temu

Kawał rewelacyjnej, drobiazgowej i wartościowej pracy podany w piękny, przejrzysty i przemyślany sposób!!
Zarówno książka, jak i przepisy są mega ciekawe i użyteczne!
Mam nadzieje, że przepisy wyjdą również kiedyś w drukowanej formie (nie lubie gotować ze smartfonem ;))

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  tusia

Dziękuję! 🙂 Jak zbierze się więcej przepisów, na pewno wyjdą też w formie drukowanej 🙂

Daria
Daria
7 lat temu

To ja prosze, zeby sie przepisy uzbieraly 😉 Ksiazka z przepisami to dobry pomysl.

Kamil Tracz
7 lat temu

Świetnie podane 🙂 Idealne jako uzupełnienie książki. Oczywiście czekamy na jadłopis na 2500kcal. Pytanie czy będą w jadłospisach produkty tj. jajka, wątróbka czy trzymasz się piramidy z książki?

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Kamil Tracz

Trzymam się piramidy z książki 🙂 A powiedz mi proszę, czy wolałbyś osobny wpis, w którym byłoby np. 2500 kcal? Bo właściwie z tego 1500 kcal można samemu łatwo zwiększyć ilość o 1000 kcal, np. dodając drugą porcję obiadu, drugą porcję kuli itd., a wartości odżywcze będą zawsze na plus, bo są zachowane już przy 1500 kcal.

Kamil Tracz
7 lat temu

Myślę,że we wpisie 1500 kcal optymalnym rozwiązaniem byłoby dodanie dodatkowych rozwijanych zakładek (tabelek), które będą zwiększały przepis o dodatkowe 500 – 1000 kcal. Coś a’la rozwiń tabelkę, aby zobaczyć jadłospis na 2500 kcal. Ewentualnie na końcu wpisu tabelka jak na stronie porównania abonamentów netflixa, gdzie na górze w wierszu mamy jadłospis 1500 / 2000 / 2500 kcal a z lewej ilość danego posiłku 🙂

Ylva_Fraskogen
Ylva_Fraskogen
7 lat temu

Super! Fajnie, że potrawy są takie, że można je zrobić na 2 dni. I lista zakupów też ekstra 🙂 to też dobry sposób na porównanie swojej diety. jeśli wystarczy 1500kcal żeby zjeść wszystko co trzeba, to ja się piszę! Łatwo to przemnozyc I dostosować do swoich potrzeb.

Agnes Gee
Agnes Gee
7 lat temu

Napisałeś, że wszelkie komentarze mile widziane więc będzie i mój 🙂 Na początek – bardzo cenię to co robisz, kawał dobrej roboty jeśli chodzi o wytypowanie najbardziej odżywczych pokarmów i w ogóle uświadamianie konieczności zdrowego żywienia. W tym jadłospisie jednak moją wątpliwość budzi śniadanie i kolacja, osobiście zamieniłabym je miejscami! Po pierwsze dlatego, że to śniadanie powinno być bardziej energetyczne (rano potrzebujemy paliwa do działania), kolacja powinna być lekkostrawna i niskokaloryczna, aby nie kłaść się spać zanim ją strawimy. Niedobrze jest kłaść się spać z niestrawionymi resztkami – układ pokarmowy tez musi wypocząć 😉 Ale bardzo chętnie poczytam czemu u Ciebie taki taki układ. Pozdrawiam

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Agnes Gee

Wynika to z moich preferencji, lubię jeść zupę na śniadanie, wiele osób lubi również rozpoczynać dzień od ciepłego posiłku, szczególnie zimą, jeśli jednak wolisz odwrotnie, możesz tak zrobić, nic nie stoi na przeszkodzie 🙂 taka kombinacja będzie jak najbardziej korzystna, bo zupa jest również świetnym posiłkiem na kolację 🙂

Lidia Lipnicka
Lidia Lipnicka
7 lat temu

czy jest jakis kalkulator do wyliczania wartosci odzywczej produktow spozywczych czy sam pan liczy?

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Lidia Lipnicka
Lidia Lipnicka
Lidia Lipnicka
7 lat temu

Ok, bardzo dziekuje, ja uzywam cronometer.com – ale jakos nie mam do niego calkowitego zaufania, ostatnio porownalam batata i marchew/jablko, i zdziwilo mnie, ze batat wyszedl lepiej w tym porownaniu. Sprawdze ich jeszcze z Pana strona.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Lidia Lipnicka

jeśli sprawdzała Pani gramowo, to mogło tak być, ale powinno się porównywać produkty kaloriami, w 100 kcal marchew będzie miała więcej składników niż batat 🙂 a jabłko faktycznie niestety ma bardzo mało składników, jest najuboższym owocem (choć rekompensuje to trochę tym, że ma jedno z silniejszych działań przeciwuteniających)

_v_
_v_
7 lat temu

Gratuluję udanej książki, zawiera niezwykle wartościowe informacje w jednym miejscu. Polecam ją każdemu, kto ma odwagę zmienić swoją „dietę”.

Również dołączam się do pomysłu o zawarcie wersji 2800/3000 kcal.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  _v_

dziękuję 🙂

Hezyhiusz
Hezyhiusz
7 lat temu

Tez jestem zainteresowany innymi jadlospisami, bo mimo ze jestem facetem to latem potrzebuje mniej kalori niz zima.

Jakub
Jakub
7 lat temu

Dobry wpis. Jednak Crono pokazuje nieco inaczej, nie wszystko mam uzupełnione na 100%+, a przekroczyłem 1500 kcal. Widocznie pobiera dane z nieco innych źródeł lub troszkę inne produkty uwzględnia. No i mam wapń na 43%, ale nie dodałem wody, bo korzystam kranówki z filtrem (bez dodatku wapnia).

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Jakub

Jakub, 1500 wyliczone jest dla kobiety, dla mężczyzny faktycznie może kilku rzeczy brakować – ale mężczyzna powinien zjeść więcej kalorii – tym bardziej, że dane DRI są wyliczane dla średnio aktywnych osób, więc mających większe zapotrzebowanie kaloryczne 🙂 przy tej ilości kalorii faktycznie może być troszkę mniej wapnia – dlatego warto wspomóc się wodą wysoko zmineralizowaną. Ale to akurat w tym jadłospisie, w następnych będzie więcej wapnia 🙂

Jakub
Jakub
7 lat temu

Nie wie czy ta aplikacja rozdziela dane dla kobiet i mężczyzn. Możliwe, że tak – musiał bym to sprawdzić.:) Tak dodaj jadłospis dla tych co np. nie mają wód mineralizowanych. 😉

Agnieszka M.
Agnieszka M.
7 lat temu

Świetnie! Takie jadłospisy ułatwiłyby nam życie 😉
Jestem za 2000 kcal dla kobiet i z takim super kompletem składników odżywczych.
Ja potrzebuję 1900 kcal i łatwo mogłabym sobie delikatnie modyfikować ilość kcal np.urywając coś z kolacji lub w przypadku większego zapotrzebowania zwiększając któryś posiłek 😉
Bardzo mi się podoba co nam przygotowałeś i czekam na kolejne jadłospisy, kolejną książkę i inne projekty 🙂
Powodzenia i pozdrawiam!

Magda
Magda
7 lat temu

Super pomysł! Czekam na kolejne jadłospisy 🙂

Justyna
Justyna
7 lat temu

Witaj Mateuszu 🙂
Bardzo mi się podoba Twój blog. Ogrom rzetelnych i konkretnych informacji. Mam pytanko nie związane z tematem. Ciekawi mnie co uważasz na temat spożywania kiełków. Warto jeść, hodować? Może popełnisz jakiś wpis na ten temat? 😉 Z góry dziękuję

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Justyna

Warto, nawet bardzo 🙂 Kiełki mają wszystkie zalety warzyw, plus jeszcze więcej 🙂 Szczególnie różnicę tę widać przy warzywach strączkowych. Suche nasiona warzyw strączkowych mają prawie komplet składników, nie mają jednak witaminy C i mają niewystarczające ilości witaminy B3 i B5 – inaczej jest w przypadku kiełków, one mają właśnie te składniki, dużo witaminy C, i cały kompleks witamin z grupy B. Kiełki średnio mają 2-krotnie więcej składników odżywczych niż strączki – co więcej, dzięki witaminie C, świetnie wchłaniają się w nich składniki mineralne nawet bez dodawania warzyw (czyli innych źródeł wit. C0 🙂 Także bardzo polecam.

Monika
Monika
7 lat temu

Super, a czy można taka dietę na 7 dni ułożyć wraz z listą składników ?

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Monika

gdy zbierze się kilka jadłospisów, wtedy będzie też 7 dniowy jadłospis

Aga
Aga
7 lat temu

Świetny pomysł ☺ Czekam na kolejne

Seweryn Wiśniewski
Seweryn Wiśniewski
7 lat temu

Jak pan to przeliczał ? Bo według strony https://cronometer.com/ to wapń nie jest zaspokojony w 101% tylko jakieś 60%. Czy źle przliczam swoją dzienne zapotrzebowanie na wapń ? Bo jak wpisywałem w cronometer to co zjadłem to zaspokajałem wapń tylko w 50 %.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu

A czy wliczył Pan do obliczeń Muszyniankę? Ona daje ok 40% wapnia. Jeśli chce Pan otrzymać 100% bez wody, to można zamiast soczewicy dać białą fasolę 🙂

an
an
7 lat temu

To jest genialne, prosimy o więcej !

Kamil950
Kamil950
7 lat temu

Jak kliknąłem na „Lista składników w pliku tekstowym”, to na stronie Dokumentów Google pojawia się komunikat „Plik znajduje się w koszu właściciela” – „Wkrótce na trwałe stracisz dostęp do tego pliku. Aby mieć do niego stały dostęp, zrób kopię. Komentarze nie zostaną skopiowane do nowego dokumentu.” z opcjami „Utwórz kopię” i „Otwórz ekran główny Dokumentów”.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu

Tak, będą kolejne jadłospisy 🙂 Jeśli chodzi o jadłospisy na zamówienie, na razie nie mam tego w planach 🙂

Kamil Tracz
Kamil Tracz
7 lat temu

Myślę,że we wpisie 1500 kcal optymalnym rozwiązaniem byłoby dodanie dodatkowych rozwijanych zakładek (tabelek), które będą zwiększały przepis o dodatkowe 500 – 1000 kcal. Coś a’la rozwiń tabelkę, aby zobaczyć jadłospis na 2500 kcal. Ewentualnie na końcu wpisu tabelka jak na stronie porównania abonamentów netflixa, gdzie na górze w wierszu mamy jadłospis 1500 / 2000 / 2500 kcal a z lewej ilość danego posiłku 🙂

Marek Kamiński
Marek Kamiński
7 lat temu

Bardzo dziękuję – pomysł fajny i szybko można się zorientować co kupić by się najeść. Od pewnego czasu chodzi mi taka myśl… może by tak można było wykombinować jakiś taki program na stronie: wybieram składniki, ilość i mam obliczone wszystkie parametry (składniki odżywcze) dania. Można by szybko komponować posiłek wiedząc, że żadnego składnika nie brakuje.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu

Warto, nawet bardzo 🙂 Kiełki mają wszystkie zalety warzyw, plus jeszcze więcej 🙂 Szczególnie różnicę tę widać przy warzywach strączkowych. Suche nasiona warzyw strączkowych mają prawie komplet składników, nie mają jednak witaminy C i mają niewystarczające ilości witaminy B3 i B5 – inaczej jest w przypadku kiełków, one mają właśnie te składniki, dużo witaminy C, i cały kompleks witamin z grupy B. Kiełki średnio mają 2-krotnie więcej składników odżywczych niż strączki – co więcej, dzięki witaminie C, świetnie wchłaniają się w nich składniki mineralne nawet bez dodawania warzyw (czyli innych źródeł wit. C0 🙂 Także bardzo polecam.

Aga
Aga
7 lat temu

Świetny pomysł ☺ Czekam na kolejne

Ania Ka
Ania Ka
6 lat temu

Po pierwotnym zachwycie blogiem, zaczynają się pojawiać wątpliwości. Czemu pan promuje pieczywo Schulstad fitness? czy blonnik ziemniaczany, słód jęczmienny i kwas cytrynowy są potrzebne w chlebie? Mam w swoim mieście piekarnię z 50-letnim stażem, która nie serwuje takiego syfu klientom.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu
Reply to  Ania Ka

wszystkie te składniki są naturalne i bezpieczne, zupełnie nie wpływają na gorszą jakość pieczywa 🙂

aaaa
aaaa
5 lat temu

dziwne to. głupia kulka ma tak dużo kalorii a na sniadanie jakas zupa. powinno byc odwrotnie kalorycznie.

Zobacz również
mail facebook instagram