Czym jest Jadłodajnia i dlaczego warto do niej dołączyć?
OTWIERAMY ZAPISY!

Jadłodajnia to największa w Polsce baza jadłospisów roślinnych i kreator, z którym można błyskawicznie ułożyć odpowiednie dla siebie menu.

Stało się! Wszystkie nasze działania od wielu lat kierowały nas do tego właśnie momentu – stworzenia narzędzia, w którym każdy będzie mógł łatwo i szybko ułożyć swój pełnowartościowy jadłospis, roślinny, prosty, smaczny i idealnie dopasowany do swoich potrzeb. Jadłodajnię stworzyliśmy także dla siebie, żeby i nasze gotowanie było prostsze!

Postaramy się opowiedzieć Wam w tym tekście o Jadłodajni, o tym, jakie były nasze motywacje oraz co daje i czemu warto z niej korzystać.

Dlaczego powstała Jadłodajnia?

Tworząc kilka lat temu pierwsze przepisy, od samego początku przyświecała nam prosta idea – pomóc tym, którzy chcą się dobrze odżywiać. Chcieliśmy, aby przepisy były pełnowartościowe, proste i przedstawione w taki sposób, aby wygodnie się z nich gotowało.

Eureka! Przepisy układające się w całe jadłospisy

Chcieliśmy również, aby tworzyły całe jadłospisy. Jest to niby prosta idea – jednak gdy wpadliśmy na ten pomysł, czuliśmy, że tworzymy coś wspaniałego – nie tylko dla Was, ale również dla siebie. Mówiliśmy do siebie: wyobraź sobie, że niezależnie, które wybierzesz śniadanie, obiad i kolację – stworzy się gotowy jadłospis. Eureka! Nie trzeba liczyć kalorii i zawsze można mieć posiłek, którym się najadamy, świetnie się czujemy i bez problemu trzymamy kalorie w ryzach!

Od kilku lat gotujemy tylko i wyłącznie z tych przepisów – Agnieszka, tworząc je i pracując nieustannie nad nowymi smakami, a Mateusz z miłości do nich i tego, jak prosto się z nich korzysta.

Odczarowanie mitu niepełnowartościowej diety roślinnej

Od lat jemy roślinnie. Nasz wybór podyktowany jest miłością do zwierząt. Salaterka powstała m.in. po to, abyśmy sami przekonali się, czy nasza dieta jest pełnowartościowa. I wiecie co? Jest nie tylko pełnowartościowa, ale również o wiele łatwiejsza w bilansowaniu od diety tradycyjnej. Dieta roślinna jest dosłownie skarbnicą wartości odżywczych. No dobrze – pod warunkiem że trzymamy się kilku zasad – unikamy cukru, białej mąki i nadmiaru olejów.

W naszych przepisach znajdziecie np. oliwę, ale jest jej maksymalnie 1 łyżeczka na porcję. Zdrowe tłuszcze znajdziecie u nas pod postacią orzechów oraz nasion. Jak bardzo odżywcze są nasze przepisy? Jadłospisy układane w Jadłodajni dostarczą Wam średnio 3-krotnie więcej wartości niż przeciętna dieta zachodnioeuropejska. 

Zyskaliśmy więc swój komfort, a dla komfortu Waszego – każdy przepis wyposażony jest w tabelę wartości odżywczych (uwzględniających przyswajalność).

Wygodne gotowanie

Od pierwszego przepisu dbaliśmy o to, aby wygodnie się z nich gotowało. Wszystkie przepisy są obrazkowe, a książki, które wydajemy, są na spirali, dzięki czemu ich strony się nie zamykają. Czy może być jeszcze lepiej? Nie przypuszczaliśmy, ale tak. Wyszło to przy okazji. Wiele osób pokazywało nam, że gotuje ze smartfonów, Mateusz również zaczął tak gotować.

Każdy przepis mieści się na ekranie smartfona lub tabletu – czy takie gotowanie nie jest jeszcze wygodniejsze? Nie pobrudzą nam się kartki, nie zniszczą książki, wystarczy nam smartfon, którego nawet nie musimy dotykać podczas gotowania, bo wszystko mieści się na 1 ekranie, który się nie wygasza. 

Ostatni krok – narzędzie pomocne w tworzeniu jadłospisów

Przyszedł więc czas na ostatnie narzędzie – które maksymalnie upraszcza tworzenie jadłospisów i pomaga na każdym etapie, od wygodnego planowania, łatwego szukania przepisów (dopasowanych do naszych upodobań), po wygodne zakupy i szybkie gotowanie. I tak oddajemy w Wasze ręce Jadłodajnię. 

Czym jest Jadłodajnia?

Przede wszystkim jest największą w Polsce bazą jadłospisów roślinnych oraz bardzo wygodnym kreatorem, z którym można układać szybko i wygodnie gotowe menu, a później równie wygodnie gotować z graficznych przepisów. Jadłodajnia składa się z 9 głównych elementów.

1. Największa w Polsce baza jadłospisów roślinnych

Przede wszystkim jest to ogromna baza przepisów roślinnych, dzięki którym z łatwością można tworzyć setki jadłospisów. Wybieramy konkretny przepis na śniadanie, obiad, kolację oraz przekąski i już – mamy gotowy jadłospis o wartości 1500 lub 2000 kcal.

Jak to działa?

Większość z Was na pewno doskonale zna schemat tworzenia z nami jadłospisów. Wszystkie przepisy mają tę samą kaloryczność w ramach poszczególnych grup. Śniadania mają 400/500 kcal, obiady – 500/600 kcal, kolacje – 300/400 kcal, a przekąski 150/250 kcal. Możemy więc dowolnie żonglować przepisami, bo niezależnie od tego, jakie wybierzemy śniadanie, jaki wyszukamy sobie obiad czy jaką stworzymy kolację bądź przekąskę, nasz jadłospis będzie miał zawsze tę samą ilość kalorii.=

Jakie ma to zalety?

Daje to wielką wolność i elastyczność w tworzeniu swoich jadłospisów. Nikt nie narzuca nam, jak powinien wyglądać nasz jadłospis, możemy np. codziennie jeść na śniadanie ulubioną owsiankę, a urozmaicać sobie obiady i kolacje. Nie musimy też niczego wyliczać – niezależnie jakie potrawy wybierzemy, będziemy mieć stałą kaloryczność jadłospisu i co więcej, będzie on pełnowartościowy. 

Dowolne jadłospisy na wybrane dni

Przepisy można grupować w tworzone przez siebie listy – można np. stworzyć listę „poniedziałek”, „wtorek” itd. i zapisać menu na cały tydzień.

2. 500 pełnowartościowych przepisów roślinnych

W Jadłodajni jest prawie 500 przepisów i w kolejce do dodania czeka kolejnych 50. Będziemy regularnie je dodawać i rozbudowywać bazę. Dołączając od Jadłodajni, otrzymacie dostęp do wszystkich naszych przepisów – również przepisów ze wszystkich naszych książek oraz e-booków (również przyszłych). Jadłospisy te tworzą dosłownie setki gotowych jadłospisów.

Tworzenie 1 przepisu trwa średnio 8 godzin

Nie są to po prostu smaczne przepisy. Idą za nimi dosłownie lata pracy. Dodanie do bazy 1 przepisu to wielogodzinny proces. Stworzenie, ugotowanie przepisu oraz sfotografowanie go to dopiero początek. To, czym różnią się nasze przepisy, obrazuje ten schemat:

  1. Tworzymy przepis pod kątem wysokiej wartości odżywczej;
  2. Dostosowujemy przepis do odpowiedniej kaloryczności, tak, aby można było z niego tworzyć jadłospisy;
  3. Tworzymy w programie graficznym przepis w formie obrazkowej;
  4. Obliczamy wartości odżywcze, które dostarcza przepis i wpisujemy je do graficznej tabelki, którą później widzicie;
  5. Tworzymy listę zakupową przepisu w formie interaktywnej listy na stronie;
  6. Tworzymy 2 graficzne wersje przepisu, które pozwolą go drukować;
  7. Otagowujemy przepis, żeby można było go wyszukiwać:
    – sprawdzamy sezonowość przepisu,
    – obliczamy gęstość kaloryczną przepisu (która mówi o tym, jak bardzo przepis zapełni nam żołądek),
    – obliczamy indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny potrawy,
    – otagowujemy wartości odżywcze – czyli spisujemy, których wartości przepis ma dużo,
    – i wiele więcej.

Tworzenie w ten sposób przepisów i umieszczanie ich w bazie zajęło nam więc… 4000 godzin! 

3. Jadłospisy wspierające zdrowie

Korzystanie z Jadłodajni daje pewność, że nasza dieta jest świetnie zbilansowana. Wszystkie przepisy są pełne warzyw, nie zawierają cukru, białej mąki oraz przewidują minimalną ilość olejów. Dzięki temu tworzone jadłospisy są pełnowartościowe, a nasze zdrowie chronione przed chorobami cywilizacyjnymi.

Wszystkie przepisy wyposażone są w listę wartości odżywczych, co daje dodatkowo poczucie komfortu i obala mit, że dieta roślinna jest niepełnowartościowa. Ba! Jadłospisy tworzone w Jadłodajni dostarczają średnio ponad 3-krotnie więcej wartości odżywczych niż przeciętna dieta zachodnioeuropejska.

4. Zaawansowana wyszukiwarka przepisów

Kluczowym elementem Jadłodajni jest wyszukiwarka przepisów. Wybierając dowolne przepisy, nasz jadłospis będzie miał zawsze taką samą kaloryczność – to jednak tylko początek. W Jadłodajni możecie wyszukiwać przepisy idealnie dopasowane do Waszych potrzeb.

Możecie wyszukiwać przepisy m.in.:

  • po składnikach (np. przepisy, które mają jednocześnie paprykę i pomidory)
  • po wartościach odżywczych (np. bogate w wapń, białko, czy żelazo)
  • po efektywności (np. gotowe w 15 min, dobre do zabrania do pracy, czy z 3 składników)
  • wykluczające alergeny (np. soję, gluten, czy warzywa psiankowate)
  • wg wyzwań zdrowotnych
  • wg gęstości kalorycznej – czyli tego, jak bardzo nasyci nas dana potrawa

Jest to element, który będzie intensywnie przez nas rozwijany i regularnie będziemy dodawać nowe wyszukiwania. W listopadzie będzie gotowe np. wyszukiwanie potraw po indeksie i ładunku glikemicznym oraz będzie można wyszukiwać przepisy odpowiednie przy insulinooporności i cukrzycy.

Co ważne, można wyszukiwać wszystkie rzeczy jednocześnie. Tzn. możecie wyszukiwać przepisy np. bogate w żelazo, które jednocześnie są gotowe w 15 min, nadają się do pracy i jednocześnie świetnie Was nasycą. 

Jadłospisy pomagające zrzucić zbędne kilogramy

Dzięki wyszukiwarce bez problemu znajdziecie np. przepisy, które pomogą Wam zadbać o odpowiednią wagę. Jak pokazują badania, to nie kalorie są najważniejsze dla uczucia sytości. Miarą naszego najedzenia się w o wiele większym stopniu jest napełnienie naszego żołądka. To czy jesteśmy syci po posiłku, zależy głównie od rozmiaru posiłku, a nie od jego kaloryczności. Wszystkie przepisy w Jadłodajni można wyszukiwać pod tym właśnie kątem – a dokładniej mówiąc wg „gęstości kalorycznej”.

Jeśli naszym celem jest np. zrzucenie zbędnych kilogramów, możemy układać jadłospisy z potraw o niskiej gęstości kalorycznej – potrawy takie są duże objętościowo i pomagają najadać się do syta. W Jadłodajni znajdziecie aż 320 takich przepisów. Przepisy te są również odpowiednie, jeśli nie chcecie zrzucać kilogramów – po prostu ich wielką zaletą jest to, że świetnie nasycają.

Jeśli natomiast chcecie przytyć – znajdziecie ponad 80 przepisów, które Wam w tym pomogą. 

Przepisy z resztek

250 zł – tyle na wyrzucaniu jedzenia traci przeciętna czteroosobowa rodzina (wg FPBŻ). W Jadłodajni można wyszukiwać przepisy po produktach. Dzięki temu bez problemu znajdziecie propozycje potraw, które pomogą Wam wykorzystać resztki. Przykładowo, jeśli w lodówce macie tylko jednego pomidora i paprykę i potrzebujecie przepisu, który uwzględnia oba te składniki – z Jadłodajnią jest to możliwe. Można dzięki temu zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, oszczędzając przy tym nawet 250 zł miesięcznie. 

Bardzo pomocne w tym jest również wyszukiwanie potraw, które składają się tylko z 3 składników i 3 dodatków. Można więc wyszukiwać potrawy ze składników, które mamy w lodówce i jednocześnie szukać potraw, które nie mają wielu innych składników. 

Będziemy oprócz tego wprowadzać do Jadłodajni buildery potraw – czyli przepisy, które są samouczkami i uniwersalnymi przepisami, z których można stworzyć np. sałatkę, zupę, czy danie jednogarnkowe niemal z dowolnych składników. Do tej pory tworzyliśmy buildery, które nie uwzględniały kaloryczności, w Jadłodajni będziemy dodawać buildery z określoną ilością kalorii, które będą mogły być częścią tworzonych jadłospisów. 

Wykluczanie dowolnych składników z diety

W Jadłodajni będzie można wyszukiwać przepisy, nie tylko wybierając sobie konkretne składniki, które chcemy mieć w potrawie, ale również wybierając składniki, których nie chcemy! Jeśli np. nie lubimy jakiegoś składnika, np. przyprawy garam masala i mamy alergię, np. na dynię – możemy wyszukiwać przepisy dokładnie bez tych składników. Funkcjonalność ta jest jeszcze w trakcie wprowadzania i powinna być gotowa na przełomie listopada i grudnia. 

Jadłospisy wg wyzwań zdrowotnych

Jakie mamy tutaj plany? W najbliższych miesiącach będzie można wyszukiwać przepisy odpowiednie przy:

  • insulinooporności i cukrzycy
  • hashimoto
  • niedoczynności tarczycy
  • menopauzie
  • osteoporozie
  • anemii
  • chorobach układu krążenia

oraz m.in.:

  • wzmacniające odporność
  • dla zdrowych włosów i paznokci
  • dla osób ćwiczących
  • dobre dla układu nerwowego

5. Wygodne gotowanie ze smartfonem

Wszystkie przepisy są w pełni graficzne. Co więcej, każdy mieści się na ekranie smartfona. Jest to niesamowicie wygodne, wystarczy postawić smartfon (albo tablet) na szafce kuchennej, kliknąć przycisk „nie wygaszaj” i wygodnie gotować, spoglądając w dowolnej chwili na graficzny przepis. 

Rozwiązanie to daje ogromną przewagę nad książkami, bo unikamy ich niszczenia się i brudzenia. Daje również przewagę nad większością przepisów w internecie – nie musimy przewijać przepisu, bo wszystko mieści się w jednym widoku.

Wiemy, że część osób lubi gotować z wydrukowanych przepisów, dlatego przygotowaliśmy też wersję drukowaną każdego przepisu. Nie jest to automatyczny druk ze strony internetowej, lecz przygotowane przez nas pliki PDF. Każdy przepis ma 2 wersje – pełną oraz uboższą w grafiki, która pozwala zaoszczędzić tusz.

6. Wygodne zakupy i połączenie z Listonic

Każdy przepis wyposażony jest w interaktywną listę zakupów. Możecie iść do sklepu ze smartfonem i zaznaczać sobie, które produkty już kupiliście. Zakupy z takimi listami są znacznie wygodniejsze.

Co więcej, każdą listę zakupową można dodać 1 kliknięciem do aplikacji Listonic. Bardzo lubimy tę aplikację – dodane do niej listy zakupowe można edytować, można też dzielić się nimi z bliskimi. Aplikacja jest prosta, przejrzysta i intuicyjna w obsłudze. Nie bez powodu została przetłumaczona już na ponad 40 języków i używają jej miliony osób. Ogromnie się cieszymy, że udało nam się połączyć Jadłodajnię z Listonic – daje to jeszcze większą wygodę.

7. Co miesiąc nowe przepisy i nowe filtry wyszukiwania

Jadłodajnia regularnie będzie wzbogacana o nowe przepisy i nowe możliwości wyszukiwania. W perspektywie miesiąca będzie np. możliwość szukania przepisów po indeksie i ładunku glikemicznym. Każdy przepis będzie ponadto opatrzony informacjami przydatnymi dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. 

Przede wszystkim słuchamy Was i wprowadzamy to, czego najbardziej potrzebujecie. 

Elementem, który będzie najbardziej przez nas rozwijany, to przepisy dostosowane do wyzwań zdrowotnych. Tak, abyście niebawem mogli wyszukiwać przepisy np. odpowiednie przy anemii, hashimoto, wspierające odporność, chroniące przed chorobami cywilizacyjnymi, czy np. wspierające zdrowe włosy. 

8. Nasza pomoc przez cały rok – live’y

Jadłodajnia to również nasza pomoc. Będziemy prowadzić live’y, podczas których będziemy m.in. odpowiadać na Wasze pytania. Będziemy też opowiadać jak tworzyć jadłospisy i jak ogarniać dietę 🙂 Spotkania będą nagrywane i przez krótki czas ogólnodostępne. Ich archiwum będzie natomiast dostępne w Jadłodajni na zawsze. 

Dlaczego Jadłodajnia?

Możecie się zastanawiać, czy mimo tych zalet nie warto jednak szukać przepisów w internecie albo skorzystać z kupnych jadłospisów. Postaramy się nakreślić Wam, czemu stworzyliśmy Jadłodajnię i jakie ma to zalety w stosunku do innych rozwiązań.

Przepisy w internecie nie są dostosowane do układania jadłospisów

Większość blogów kulinarnych nie uzupełnia przepisów o informacje na temat kalorii, przez co bardzo trudno jest komponować z nich menu. Możemy jeść potrawy przygotowane na ich podstawie i zupełnie nieświadomie narażać się na niedobory mikroelementów oraz przyrost wagi, bo będą bardzo kaloryczne.  Do tego przepisy rzadko kiedy są dobrze zbilansowane, ich autorzy nie dbają o odpowiednie wartości odżywcze, a my, korzystając z nich, zamiast wspierać, często osłabiamy swoje zdrowie.

Brak w internecie narzędzi do szukania preferowanych przepisów

Jeśli chcemy znaleźć przepisy do zrobienia w 15 minut albo takie, które z łatwością zabierzemy do pracy czy takie, które pomogą nam jeść sezonowo albo sprawdzą się przy alergii lub insulinooporności, mamy bardzo ograniczone pole działania. Szukanie takich przepisów może odebrać nam cały wolny czas i przy okazji radość z tworzenia jadłospisu.

Szukanie przepisów w sieci przytłacza nas ilością decyzji do podjęcia

Jesteśmy dziś przytłoczeni ogromem drobnych rzeczy do zrobienia. Całą masą decyzji, które musimy w ciągu dnia podejmować. To nas dosłownie PARALIŻUJE. Ma to nawet swoją nazwę – paraliż decyzyjny. Z jego powodu po prostu stajemy w miejscu i przestajemy działać. Tracimy siły. Nie bez powodu brak silnej woli nazywany jest często właśnie wyczerpaniem decyzyjnym.

Spójrzcie, ile decyzji trzeba podjąć, wybierając przepis z sieci:

  • Skąd wziąć przepis?
  • Znalazłem(-am) stronę, tylko gdzie tu są pomysły na obiady?
  • Jak wyszukać dania bez orzechów, na które mam alergię?
  • Gdzie jest lista zakupów?
  • A może jej nie ma?
  • Czy mam wszystkie składniki?
  • Na ile porcji jest przepis?
  • Jak duża wyjdzie porcja?
  • Ile kalorii ma to danie?
  • Czy ta potrawa jest pełnowartościowa?

Im więcej stron odwiedzamy, tym trudniejsze będzie to dla nas, bo większa ilość rzeczy będzie do sprawdzenia i przyswojenia.

A trzeba pamiętać, że na każdy dzień potrzebujemy zaplanować kilka potraw. Jeśli chcemy w ten sposób ułożyć jadłospis na kilka dni, czeka nas kilkadziesiąt (albo i więcej) minut wyczerpującego procesu myślowego. Jeśli chcemy ułożyć tygodniowy jadłospis, możemy pożegnać się z jednym wieczorem w tygodniu! A to tylko samo planowanie! Jak jeszcze zmieścić w czasie zakupy, przygotowanie posiłku, posprzątanie po nim? Nic dziwnego, że wiele osób rezygnuje na samą tylko myśl o planowaniu menu w oparciu o przepisy z internetu. 

A może gotowe jadłospisy do kupienia w internecie?

Ich największą wadą jest to, że nie pozostawiają marginesu na zmiany, są mało elastyczne. Możemy kupić (swoją drogą w cenach zbliżonych do rocznej subskrypcji Jadłodajni) tygodniowy jadłospis, ale co dalej? To rozwiązanie jest tylko chwilowe. Może stanowić źródło inspiracji, jednak nie jest to gotowe rozwiązanie na najbliższe miesiące czy lata. Tym bardziej że w gotowych jadłospisach często w ogóle nie ma informacji o kalorycznościach i wartościach odżywczych.

Gotowe jadłospisy są ponadto mocno ograniczające – co w sytuacji, gdy nie smakuje nam jakaś potrawa? Najprawdopodobniej nie znajdziemy w nich informacji o tym, jak możemy zamienić ją na inną.

A może jadłospisy układane przez dietetyka?

Dobrym rozwiązaniem do zapanowania nad swoją dietą mogą być jadłospisy układane przez dietetyka. Niestety ich wadą jest cena. Przeciętny miesięczny jadłospis ułożony przez dietetyka to wg www.dietetycy.org koszt ok. 494 zł miesięcznie. Jadłospisy, które znajdziecie w Jadłodajni, niczym nie ustępują tym ułożonym przez dietetyków. Co więcej, z naszych jadłospisów korzysta już ponad 500 dietetyków i większość z nich pomaga naszymi jadłospisami swoim klientom.

W Jadłodajni podobną usługę otrzymujecie za ułamek ceny i to w znacznie wygodniejszej formie – macie m.in. pełną dowolność w komponowaniu jadłospisów.

Co dokładnie otrzymujecie? Podsumujmy:

  1. Największa w Polsce baza jadłospisów roślinnych – setki pełnowartościowych jadłospisów.
  2. Wygodna, rozbudowana wyszukiwarka do tworzenia jadłospisów idealnie dopasowanych do własnych potrzeb.
  3. Dostęp do wszystkich naszych przepisów – zarówno tych opublikowanych w książkach, jak i e-bookach (obecnie 490 przepisów).
  4. Wygodne gotowanie: przyjemne korzystanie z graficznych przepisów na smartfonie i tablecie oraz możliwość łatwego drukowania.
  5. Wygodne zakupy: interaktywne listy zakupowe i możliwość dodania ich do aplikacji Listonic.
  6. Co miesiąc nowości: nowe przepisy oraz nowe filtry wyszukiwania.
  7. Nasze wsparcie przez cały rok – Live’y, na których odpowiemy na Twoje pytania.

 

Dołącz do Jadłodajni

 

Na koniec pozostaje nam życzyć Wam smacznego i do zobaczenia na Live’ach!

Smacznego!
Agnieszka i Mateusz

Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
1 rok temu

Mam wszystkie Wasze książki, ale czasem korzystałam też z przepisów dostępnych na stronie, których nie było w żadnej z książek. Szkoda, że nie ma już możliwości korzystania z tych przepisów bez wykupowania dostępu 🙁

zygi
zygi
1 rok temu
Reply to  Anna

a pani tez poswiecalaby tyle pracy,obliczen za darmo

Anna
Anna
1 rok temu
Reply to  zygi

Książek nie dostałam za darmo…

Ela
Ela
1 rok temu

👏👏👏

Anna
Anna
1 rok temu

Dzięki Mateusz 🙂 pewnie, że nie miałam na myśli nic złego. Jestem Waszą fanką i klientką od dawna i jak najbardziej rozumiem wprowadzenie opłaty. Pomyślałam tylko, że tacy „starzy” klienci jak ja 🙂 mogliby mieć trochę inne zasady niż ci zupełnie nowi, ale pewnie to by było trudne/niemożliwe do wprowadzenia. Muszę to po prostu przetrawić 😉 ale skoro piszesz, że juz nie bedziecie wydawac ksiazek to pewnie sie skuszę 🙂 Powodzenia!

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Pomysł Jadłodajni świetny, już korzystam. Wiadomo, że za darmo byłoby lepiej, ale wydatek nawet bez cen promocyjnych 20 zł/m-c to najlepsza i najtańsza inwestycja w zdrowie, jaka może być. Co do funkcjonalności według mnie przydałaby się funkcja(?) zakładka, podobna do „ulubione” np : „Gotuję dzisiaj” lub samo „Dzisiaj” gdzie po wrzuceniu wybranych przepisów, sumowane byłyby ich wartości odżywcze. W samej zakładce mogłyby być zdjęcia wybranych przepisów, a pod spodem tabela ich zsumowanych wartości odżywczych. Jeśli po dodaniu np trzech posiłków, nadal brakowałoby jakiegoś składnika ( np selenu czy Wit E) można byłoby wyszukać potrawę, która takiego składnika ma dużo. Dobrze byłoby też gdyby można było dodawać tam pojedyncze produkty np garść migdałów, jabłko itp (z możliwością wyboru czy chcemy podać wartość w gramach, sztukach czy łyżeczkach), oprócz… Czytaj więcej »

Magdalena
Magdalena
1 rok temu
Reply to  Magdalena

Poproszę jeszcze o jakieś znaczki na zdjęciach przepisów informujące o rodzaju posiłku ( śniadanie, obiad, kolacja, przekąska) lub o ich kaloryczności, żeby od razu widzieć do jakiej kategorii dana potrawa należy, przydaje się to szczególnie wtedy, gdy chcemy wyszukać potrawę po konkretnym składniku i/lub nie chce się/nie może włączać dodatkowych filtrów. Pozdrawiam serdecznie.

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

tak, ale dopiero jak wejdę w dany przepis, jak wyświetlona jest lista z przepisami to na zdjęciu nie widać

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Dziękuję za podpowiedź, nie zauważyłam, że mogę tworzyć własne listy, może to „załatwić” sprawę podzielenia ulubionych przepisów na kategorie kaloryczne, ale jednak dalej chciałabym gotowego podsumowania wartości wybranych przepisów

Anna
Anna
1 rok temu

No i stałam się szczęśliwą użytkowniczką Jadłodajni 🙂 Jestem zachwycona synchronizacją z Listonic! Mega użyteczne. Zgadzam się z Magdaleną, że na stronie wyszukiwania brakuje informacji jakiego typu posiłek wyrzuca wyszukiwarka (śniadanie, obiad, kolacja, przekąska…). Dałoby się dorzucić w filtrach czy posiłek jest na ciepło czy na zimno?

Paweł
Paweł
1 rok temu

Hej, bardzo podoba mi się pomysł Waszych jadłospisów. Zastanawiam się nad wypróbowaniem jadłodajni, ale potrzebuje jeść min. 2500kcal dziennie, żeby mieć siłę trenować. Czy w takim wypadku sugerujecie jakieś proste modyfikacje do Waszych przepisów, czy skoro i tak dostarczę wszystko w 2000 to wystarczy dorzucić 150g ryżu?

Zobacz również
mail facebook instagram