Chłodnik ogórkowy – pogromca cukrzycy

Chłodnik ten jest nie tylko świetny na upały, ale ma również wszystko, co najważniejsze w walce i prewencji cukrzycy typu 2.

Chłodnik ogórkowy jest wspaniały nie tylko ze względu na obecne upały, ale również ze względu na jego zdrowotne działanie.

Przepis ten jest zupełnym przeciwieństwem mojego dotychczasowego obrazu chłodnika. Zawsze kojarzył mi się z nudną jednolitą masą zupy i nigdy za chłodnikami nie przepadałem. Smak tego chłodnika jest jest tak dobry, jak działanie, jakie przynosi.

Chłodnik ten ma wszystko, co najważniejsze w walce i prewencji cukrzycy typu 2:1,2

  • ma dużo błonnika
  • ma niski indeks glikemiczny
  • ma niską zawartość sodu
  • ma niską gęstość kaloryczną, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu
  • ma odpowiednią ilość kwasu tłuszczowwgo n-3
  • zawiera dużo witaminy E oraz magnezu
  • zawiera minimalną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych

Kwas ALA z grupy omega-3 dostarczymy przede wszystkim zastępując mleko krowie mlekiem sojowym. Pozwala nam to również uniknąć tłuszczów nasyconych. Warzywa w chłodniku dostarczają nam bardzo dużo błonnika oraz magnezu, a nasiona słonecznika zapewniają witaminę E. Całość jest świetnie zbilansowana i dostarcza nam prawie wszystko, czego potrzebujemy. Chłodnik taki może być z powodzeniem jedzony każdego dnia 🙂

Przepis na 1 porcję 500 kcal:

Składniki:

mleko sojowe bez cukru (300 ml)
duży ogórek (200 g)
rzodkiewki (100 g)
kawałek cukinii (60 g)
pół awokado (60 g)
koperek (10-15 g)
szczypiorek (10 g)
ziarna słonecznika (30 g)
sok z cytryny (40 ml)
mały ząbek czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Mocz ziarna słonecznika przez min 1 h
2. Do blendera wrzuć: mleko sojowe, pół ogórka, namoczone wcześniej ziarna słonecznika, ząbek czosnku, sok z cytryny, pół awokado, łyżkę posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku
3. Całość zblenduj na gładką masę
4. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek
5. Dodaj drobno pokrojone pół ogórka i rzodkiewki
6. Dodaj makaron z cukinii, zrobiony obieraczką lub temperówką do warzyw
7. Całość wymieszaj i posyp świeżo zmielonym pieprzem

Przepis graficzny i lista składników odżywczych

Przepis w wersji graficznej razem z rozpiską składników odżywczych jakie dostarcza, możecie ściągnąć tutaj: Chłodnik ogórkowy

Przepis umieściliśmy też w spisie przepisów -> spis przepisów

1. Bromatologia, Zarys nauki o żywności i żywieniu, Henryk Gertig, Juliusz Przysławski, PZWL, Warszawa 2015
2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, cz. 2, Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki, PWN, Warszawa 2012
.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
6 lat temu

Chlodnik w sam raz na upaly. Wygląda cudnie i tak tez z calą pewnością smakuje. ☺. A co Pan sądzi na temat wody kokosowej bez żadnych dodatkòw, cukru itp. Warto ją kupować czy jest wartościowa czy przereklamowana? Dziekuję za nowe przepisy ☺

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu
Reply to  Aga

Hej Aga, możemy na „Ty”? 🙂 O ile mleczko i olej kokosowy są produktami bardzo mało wartościowymi (choć mleczka czasem używam ze względów smakowych), woda kokosowa jest bardzo wartościowa. Tutaj trzeba rozdzielić tę kupną o wody prosto z orzecha. Ta prosto z orzecha ma cały kompleks składników – zawiera bardzo dużo witamin z grupy B oraz minerałów, szczególnie wapnia, żelaza, magnezu, potasu, zawiera nieco tłuszczu, ale też dużo błonnika. Średnia gęstość składników takiej wody to ok. 220%. Woda kokosowa prosto kupna gotowa do spożycia jest uboższa w składniki (z tego co widzę to jest to czysta woda pozbawiona tłuszczu), ma w sobie część składników mineralnych, głównie magnez i potas, ma też dużo witaminy C. Tak czy siak, jest jak najbardziej ok 🙂

Iwona
Iwona
1 rok temu

Czy ta książka jej przepisy nadają sie dla osoby borykającej się z hipoglikemią reaktywną i dość dużymi wyrzutami glikemicznymi po posiłku

Zobacz również
mail facebook instagram