Chłodnik ten jest nie tylko świetny na upały, ale ma również wszystko, co najważniejsze w walce i prewencji cukrzycy typu 2.
Chłodnik ogórkowy jest wspaniały nie tylko ze względu na obecne upały, ale również ze względu na jego zdrowotne działanie.
Przepis ten jest zupełnym przeciwieństwem mojego dotychczasowego obrazu chłodnika. Zawsze kojarzył mi się z nudną jednolitą masą zupy i nigdy za chłodnikami nie przepadałem. Smak tego chłodnika jest jest tak dobry, jak działanie, jakie przynosi.
Chłodnik ten ma wszystko, co najważniejsze w walce i prewencji cukrzycy typu 2:1,2
- ma dużo błonnika
- ma niski indeks glikemiczny
- ma niską zawartość sodu
- ma niską gęstość kaloryczną, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu
- ma odpowiednią ilość kwasu tłuszczowwgo n-3
- zawiera dużo witaminy E oraz magnezu
- zawiera minimalną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych
Kwas ALA z grupy omega-3 dostarczymy przede wszystkim zastępując mleko krowie mlekiem sojowym. Pozwala nam to również uniknąć tłuszczów nasyconych. Warzywa w chłodniku dostarczają nam bardzo dużo błonnika oraz magnezu, a nasiona słonecznika zapewniają witaminę E. Całość jest świetnie zbilansowana i dostarcza nam prawie wszystko, czego potrzebujemy. Chłodnik taki może być z powodzeniem jedzony każdego dnia 🙂
Przepis na 1 porcję 500 kcal:
Składniki:
mleko sojowe bez cukru (300 ml)
duży ogórek (200 g)
rzodkiewki (100 g)
kawałek cukinii (60 g)
pół awokado (60 g)
koperek (10-15 g)
szczypiorek (10 g)
ziarna słonecznika (30 g)
sok z cytryny (40 ml)
mały ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Mocz ziarna słonecznika przez min 1 h
2. Do blendera wrzuć: mleko sojowe, pół ogórka, namoczone wcześniej ziarna słonecznika, ząbek czosnku, sok z cytryny, pół awokado, łyżkę posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku
3. Całość zblenduj na gładką masę
4. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek
5. Dodaj drobno pokrojone pół ogórka i rzodkiewki
6. Dodaj makaron z cukinii, zrobiony obieraczką lub temperówką do warzyw
7. Całość wymieszaj i posyp świeżo zmielonym pieprzem
Przepis graficzny i lista składników odżywczych
Przepis w wersji graficznej razem z rozpiską składników odżywczych jakie dostarcza, możecie ściągnąć tutaj: Chłodnik ogórkowy
Przepis umieściliśmy też w spisie przepisów -> spis przepisów
1. Bromatologia, Zarys nauki o żywności i żywieniu, Henryk Gertig, Juliusz Przysławski, PZWL, Warszawa 2015
2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, cz. 2, Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki, PWN, Warszawa 2012
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.