
Bakłażan, cukinia i papryka w sosie pomidorowym
A może by tak zjeść sezonowo?
Czyli sezonowe warzywa w sosie pomidorowym z makaronem. Pychota 🙂
Składniki:
200 g makaronu razowego
—————-
1 cebula
2 ząbki czosnku
—————-
3 pomidory
1 bakłażan
1 duża cukinia
1 papryka
—————-
sól, pieprz do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka syropu z agawy
Przygotowanie:
– Wstaw do gotowania 200 g makaronu
W tym czasie:
– Podsmaż cebulkę i 2 ząbki czosnku
– Dodaj obrane ze skórki 3 pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– Dodaj pokrojone pozostałe warzywa: bakłażan, cukinię i paprykę
– Posól i popieprz do smaku, dodaj 1 łyżeczkę syropu z agawy
– Dodaj ugotowany wcześniej makaron i całość wymieszaj
Przepis w formie graficznej:
Przepis w formie graficznej znajdziecie też na Instagramie, a po zapisaniu na newsletter będziecie mieć też stały dostęp do wszystkich przepisów w wysokiej rozdzielczości.
.
Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.
Dziękuję za przepis! Zrobiłam dzisiaj, ponieważ mieszkam w Grecji i bakłażany z cukinią są dostępne wszędzie (i to jaka jakość!), a nie miałam pomysłu na obiad.
Wyszło super, ale nie miałam syropu z agawy, więc zastąpiłam go małą ilością syropu klonowego.
Dziękuję za wpisy na blogu, staram się śledzić na bieżąco 🙂
super, bardzo się cieszę 🙂
Witam. Na ile porcji starcza taka ilość? Trzy głodne wege studenty będą mieć z tego dobry obiad? 🙂
na trzy głowy najlepiej zrobić 2 porcje, objętościowo jest go dużo, jednak jest mało kaloryczny, smacznego 🙂
Ad.7. Poważnie na blogu o zdrowym odżywianiu polecasz syrop z agawy. To już lepiej zjeść białą mąkę z cukrem.
ale nigdzie nie napisałem, że to zdrowy przepis 😉
No dobra tu mnie masz 😉
PS Ale chociaż na syrop z daktyli, albo od biedy klonowy to w przyszłych przepisach zamienisz, proszę 🙂
nie będzie w następnych przepisach na pewno syropu z agawy, obiecuję 🙂 wszystkie „sosy” robię teraz na bazie soku z owoców i sprawdza się znakomicie. Bez żadnych syropów 🙂
Witam,
na ile osób są przepisy, które Pan publikuje?
Pozdrawiam,
Marta
Już przeczytałam że na 3 osoby, przepraszam. Pozdrawiam
Najczęściej dla dwóch osób na 2 obiady 🙂 Ten tutaj jest akurat mniejszy, taka nieduża kolacja dla 2 osób 🙂
Witam. Na ile porcji starcza taka ilość? Trzy głodne wege studenty będą mieć z tego dobry obiad? 🙂
zrobiłem wyszło smaczne 🙂