Są takie potrawy, które są absolutnym must-have w kuchni, jeśli chcemy efektywnie wykorzystywać czas. Dziś 5 rodzajów takich potraw, bez których nie wyobrażam sobie dziś gotowania.
Od kilku lat gotuję wyłącznie nasze przepisy, a właściwie Agnieszki, bo to ona jest autorką wszystkich naszych przepisów (ponad 600!). I im więcej gotuję, tym bardziej doceniam te patenty! Mam nadzieję, że i Tobie pomogą czerpać z gotowania i zdrowego jedzenia jeszcze więcej przyjemności.
1. Potrawy ratunkowe bez zakupów
Nie wyobrażam sobie domowego jadłospisu bez dań ratunkowych. Są to potrawy, które mogę zrobić w dowolnym momencie – z produktów długostojących. Wiem, że gdy nie starczy mi czasu na zrobienie jedzenia, zawsze mogę sięgnąć do szafki, i np. z mleka sojowego, suszonych śliwek, kakao, nasion chia i cynamonu zrobić pyszne kakao.

Innym daniem ratunkowym jest np. sos meksykański z czerwoną fasolą. Tutaj ważne jest, aby mieć w domu również cebulę, która dobrze przechowywana może wytrzymać bardzo długo i spokojnie może być traktowana jako produkt długostojący.
Jak przechowywać cebulę? Najlepiej w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu, z dala od światła słonecznego. Idealna temperatura dla cebuli to około 7–10°C. Powinna być również przechowywana w taki sposób, aby miała dostęp do powietrza, więc unikaj zamkniętych plastikowych worków. Możesz ją trzymać w papierowych torbach, koszach lub siatkach.

2. Rolki warzywne
Drugim niezbędnikiem w kuchni są dziś dla mnie rolki. Patent ten dosłownie skradł moje serce. Robi się je błyskawicznie, właściwie 10 minut pracy wystarczy, aby mieć pyszny obiad i kolację, i zero bałaganu w kuchni! Jest to patent, który przygotowała Aga w naszej najnowszej książce „Jadłospisy witalne do pracy”.
Ostatnie 2 tygodnie pracy nad tą książką były dla mnie tak intensywne, że szczerze nie miałem w ogóle głowy do przygotowywania czegokolwiek do jedzenia. Ale, że właściwie właśnie o tym jest ta książka – m.in. o gotowaniu w takich sytuacjach – zostałem uratowany przez swojego „oprawcę”! 😅
Ale wiesz, co jest w nich najlepsze? Że są przy tym obłędnie smaczne 😲 Szczerze, jeśli miałbym wybrać, czy bardziej smakują mi te rolki, czy np. fastfoodowy kebab roślinny – totalnie wybieram rolki.
Przepis na 1 z rolek załączam poniżej:
Tutaj sos do rolki:
I krótka instrukcja, jak rolować:
Któregoś dnia przyszła mi do głowy myśl – a może by zamówić sobie kebab roślinny? Trochę w nagrodę za 2 tygodnie bardzo owocnej, ale trudnej pracy. I wiesz co? Stawiając egoistycznie na smak, wybrałem rolki! 😅
Książka jest już dostępna w przedsprzedaży z darmową dostawą i naszymi autografami! ✍️
3. Potrawy do mrożenia
Kolejnym patentem są potrawy nadające się do mrożenia. Tutaj szczególnie przydatne są różnego rodzaju odżywcze chlebki oraz batoniki. Batoniki ze względu na to, że mają w sobie dużo (zdrowych) tłuszczów, po wyjęciu z zamrażarki zachowują przyjemną twardość, która nie utrudnia ich jedzenia – są gotowe do spożycia bez czekania.

Do mrożenia świetne są też placko-chlebki, odżywcze pieczywa, które opisaliśmy w tekście: 5 produktów, których drobna zmiana da Ci duże korzyści #3. W ostatnim czasie niesamowicie zaskoczył mnie jednak inny przepis. Odżywcze gofry! A najbardziej to, że można je zamrozić i po podgrzaniu w piekarniku są jak świeżo upieczone! Są idealne jako część lunchboksa do pracy. I jest to kolejny przepis z książki Jadłospisy witalne do pracy.

Oto co o gofrach pisze w książce Aga:
O odżywcze gofry poprosiła nas kiedyś nasza czytelniczka w imieniu swojego dziecka. Przez jakieś 2 tygodnie jadłam tylko gofry, testowałam wiele połączeń i proporcji różnych mąk. Szukałam gofra o dobrej chrupkości i smaku. I znalazłam połączenie, które finalnie przyniosło wiele radości wielu osobom! Tutaj dzielę się wersją wytrawną, która z powodzeniem zastępuje tradycyjne pieczywo i jest bardzo miłym urozmaiceniem w codziennym menu. Gofry wytrawne pasują do wszystkiego, uwielbiam z hummusem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Przechowywanie – istnieje kilka sposobów, aby cieszyć się goframi w idealnej chrupkości. Po pierwsze, możesz zabrać ciasto i gofrownicę do pracy – upieczenie gofrów zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Po drugie, możesz przygotować gofry w domu, a następnie podgrzać je w pracy w piekarniku lub tosterze. Po trzecie, możesz w domu zrobić większą ilość gofrów i zamrozić je – po odmrożeniu i podgrzaniu w piekarniku lub tosterze będą smakować jak świeżo upieczone.
4. Potrawy gotowe w 15 min
Uwielbiam przepisy, które robi się w 15 min. Wchodzisz do kuchni i po 15 min wychodzisz z gotowym posiłkiem. Brzmi świetnie, prawda? Jeśli mamy wprawę w danym przepisie, to w tych 15 min spokojnie zmieścimy też ogarnięcie kuchni. Jednym z moich ulubionych szybkich przepisów jest miso z papryką i pomidorkami, szczególnie w chłodniejsze dni.

Kolejny przepis, który bardzo lubię, a przygotuje się go błyskawicznie, to sałatka guacamole z makaronem. Tutaj świetnie sprawdzą się makarony strączkowe oraz strączkowe z dodatkiem pełnoziarnistych zbóż, które gotują się bardzo szybko – u nas Diabetic Novelle z mąki z czarnej soczewicy i pełnoziarnistej, który gotuje się zaledwie 5 minut. Dodatkowo dzięki niemu sałatka jest bardzo sycąca. Swoją drogą, jest to topowy odżywczo makaron dostępny na polskim rynku. Tutaj znajdziesz ranking makaronów.

5. Dania do wekowania
Ostatni patent, który mam dziś dla Ciebie, to dania idealne do wekowania. Gdy gotuję zupy lub gulasze, prawie zawsze robię je w dużym 10-litrowym garnku. Całość po ugotowaniu przelewam do słoików, wrzucam na 30 min do piekarnika na 130 stopni i gotowe. Słoiki z potrawami trzymam w lodówce i wykorzystuję w przeciągu 1-2 miesięcy. Tak naprawdę w 1 weekend można zrobić całą lodówkę gotowych gulaszy i zup.
Potrawa, którą regularnie wekuję, to np. tofu garam masala ze szpinakiem:

Zaletą dań do wekowania jest również to, że można zrobić bardzo rozbudowane danie, składające się z bardzo dużej ilości składników i smaków, a finalnie i tak nie zajmie nam to wiele czasu. Jednym z takich dań jest curry z dynią, z Jadłospisów witalnych do pracy. Danie to jest PRZEPYSZNE i aż prosi, aby zrobić go od razu 10 litrów! 😉

Potrawy w naszych książkach
Wszystkie te potrawy znajdziesz w naszych książkach. Aby natomiast łatwo je wyszukać, np. jeśli chcesz znaleźć potrawy do mrożenia, możesz je wyszukiwać dzięki bezpłatnej wyszukiwarce przepisów. Wystarczy, że wybierzesz filtr „Źródło przepisu” i zaznaczysz książki, które posiadasz. Następnie możesz zaznaczyć filtr „Efektywność” a w nim – ratunkowe bez zakupów, do mrożenia, do wekowania, czy w 15 min. Jest to mega ułatwienie i jaram się tym, że każdy, kto posiada książkę może z tego korzystać 😁 Do tego wszystkie przepisy mają też online swoje listy zakupowe 🙂
Gdzie znajdziesz przepisy, które tu są?
- Kakao pochodzi z książki Jadłospisy odżywcze
- Sos meksykański z czerwoną fasolą, Orzechowe batony oraz Miso z papryką i pomidorami są z książki Szalenie proste jadłospisy odżywcze.
- Tofu garam masala jest z książki Jadłospisy witalne.
- Sałatka guacamole z miniksiążeczki, którą dodajemy teraz do wszystkich zamówień w prezencie.
- Rolki, Gofry wytrawne oraz Curry z dynią znajdziecie w świeżutkiej książce, która właśnie miała swoją premierę – Jadłospisy witalne do pracy.

Pozdrawiam!
Mateusz


