
5 sposobów na listopadową dynię
Dynia piżmowa, hokkaido, a może muskat? Jak je wykorzystać?
Kochamy dynię za słońce w pochmurne listopadowe dni, za słodycz, za delikatny smak i za to, że w tak wielu formach możemy ją spożywać.
Nasza relacja z dynią, jak przypadku każdej innej relacji, zależy od stopnia poznania i zrozumienia. Bo dynia jest warzywem o wielu twarzach i odmianach. Różnice są z pozoru niewielkie, jednak wpływają znacząco na smak i konsystencję naszych potraw. Korzystając ze wspaniałego okresu na dynię, chcieliśmy przybliżyć Wam 3 mniej popularne, a niesamowicie ciekawe dynie.
Masa cennych składników
Największą zaletą dyni jest ogromna ilość witaminy A. Jest to wielka zaleta, ponieważ witamina A występuje jedynie w niewielkiej ilości produktów. Wystarczy zjeść 250 g ugotowanej dyni, aby dostarczyć dzienną dawkę tej witaminy.
Dynia piżmowa
Dynia piżmowa jest łatwa obróbce – miękka, przez co łatwo się ją kroi. Jednak jej największą zaletą jest jej uniwersalność. Sprawdza się w każdego rodzaju daniach: pieczona, gotowana, w daniach jednogarnkowych i zupach, a nawet na surowo w koktajlach. Ma delikatną konsystencję, słodkawy smak, dzięki czemu dobrze smakuje też w deserach. Spróbuj dyniowego budyniu oraz koktajlu!
Purpurowy koktajl z dynią
Oprócz dyni jest teraz sezon na winogrona mołdawskie – bardzo słodkie, ciemne i pełne przeciwutleniaczy.
Budyń dyniowy
Dynia hokkaido
Dynia hokkaido jest naszą ulubienicą. Jest idealna dla zabieganych. Przede wszystkim jest bardzo szybka w obróbce, nie wymaga obierania, łatwo się ją kroi, jest poręczna i łatwa w transporcie oraz dość wyrazista w smaku jak na dynię. Jej nieco mączna, jakby ziemniaczana konsystencja najlepiej sprawdza się podczas pieczenia. Lubimy ją też dodawać do dań jednogarnkowych. Nie polecamy jej w deserach. Poniżej przepis z dynią hokkaido w daniu jednogarnkowym z soczewicą oraz w wersji pieczonej.
Aromatyczna dynia z soczewicą
Sałatka z pieczonymi warzywami
Dynia muskat
Bardzo lubimy też spotkania z dynią muskat. Ma piękny kolor i niesamowity, słodki, melonowy zapach. Świetnie sprawdza się w deserach, w formie purée, w powidłach oraz zupie.
Zupa z pieczonej dyni
.
Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.
Dziękujemy za kolejne przepisy, na pewno coś z tego wybiorę i zrobię