11 przepisów z soczewicą

Mamy teraz taki czas, kiedy nasze spiżarnie pełne są produktów długostojących, a tam… no właśnie! U nas dużo skarbów, w tym strączków, z których ostatnio najchętniej sięgamy po soczewicę i cieciorkę. Dziś bierzemy na tapetę tę pierwszą, najbardziej wartościową w kategorii suchych strączków. 

Jest wiele powodów, by kochać soczewicę, szczególnie tę czerwoną. Cenimy ją przede wszystkim za delikatny smak i mnogość możliwości wykorzystania. Uwielbiamy też to, że nie trzeba jej namaczać, a jej gotowanie zajmuje tylko chwilę. Jest też świetnym źródłem składników odżywczych. Bogata jest między innymi w białko, błonnik, żelazo, witaminy z grupy B – szczególnie w kwas foliowy. Dodatkową zaletą soczewicy jest niski indeks glikemiczny.

Na przekąskę:

1. Kotlety z jarmużem

Soczewica jest świetnym dodatkiem do kotletów i pasztetów. W tej propozycji łączymy ją z dynią hokkaido, którą można zastąpić batatami lub marchewką.

Na obiad:

2. Soczewica z imbirem i pomidorami 

Danie idealne na czas, który teraz mamy. Co prawda w przepisie są świeże pomidory, jednak takie z kartonika też się sprawdzą, zatem przepis przygotowany jest w większości z produktów, które mamy w zapasach. Do tego jest imbir, który wzmacnia odporność. Jeśli nie macie świeżego (ja ostatnio miewam wyzwanie, żeby taki dostać), spokojnie możecie sypnąć mielonym – pod kątem wartości odżywczych jest bardzo zbliżony.

3. Aromatyczna dynia z soczewicą

Szybkie danie jednogarnkowe. W przepisie jest dynia hokkaido, jednak równie dobrze sprawdzi się tu dynia piżmowa lub bataty. Jest to bardzo proste danie, które nasyci, rozgrzeje i odżywi.

4. Boczniaki o smaku wędzonki 

W tym przypadku soczewica występuje w roli dodatku do boczniaków. Sypnęliśmy tu też lekkostrawnym ryżem basmati, który z soczewicą komponuje się idealnie. W przepisie są borówki, na które jeszcze chwilę przyjdzie nam poczekać, jednak spokojnie możecie je zastąpić na przykład pomidorkami koktajlowymi.  Będzie równie smaczne i kolorowo.

5. Faszerowana cukinia

Tym razem soczewicę łączymy z kaszą gryczaną. Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z kartonika. Zatem jest to kolejne danie, które można w większości przygotować z produktów, które mamy w zapasach. Zajmuje nieco więcej czasu niż poprzednie pozycje, może być jednak ciekawym urozmaiceniem na dni, kiedy mamy więcej przestrzeni na gotowanie.

6. Pieczone pomidory z fenkułem 

Bardzo proste danie, po raz kolejny łączymy soczewicę z ryżem. Tym razem wraz z warzywami zapiekamy w piekarniku. Jeśli nie masz pod ręką fenkułu, możesz wykorzystać np. pieczarki, paprykę, czy bakłażana. Świetnym dodatkiem jest tu też czosnek.

Na kolację:

7. Zupa cebulowa

Uwielbiamy soczewicę w zupach 🙂 Tym razem prezentujemy ją w cebulowej, która jest świetnym rozwiązaniem na gotowanie z warzyw stojących dłużej niż inne.  Na ten czas jak znalazł.

8. Kapuśniak

Soczewica w kapuśniaku, MNIAM.  Na chłodne wczesnowiosenne wieczory – idealna. Sprawdzi się też na śniadania, szczególnie dla miłośników kiszonek 😉 Nie dość, że jest smacznie, z produktów, które mogą dłużej postać, to jeszcze super dla naszej odporności. W przepisie jest brukiew, którą można zastąpić ziemniaczkiem 🙂

9. Zupa z młodej kapusty

A już niedługo, już za chwileczkę… skoro jesteśmy przy kapuście… zupa z młodej kapusty, która niebawem będzie w zasięgu ręki.

10. Zupa pomidorowa

Jak już wspominamy o gotowaniu z produktów długostojących, to nie możemy pominąć pomidorowej. W przepisie robimy ją ze świeżych pomidorów, jednak passata i pomidory z kartonika spokojnie podołają. Dorzucamy tu soczewicę z ryżem, tak, żeby było odżywczo, a jednocześnie z odniesieniem do smaków, które dobrze pamiętamy.

Konkurs – Twój przepis:

11. Miejsce na Twój przepis 🙂

Masz swój ulubiony przepis z wykorzystaniem soczewicy? Podziel się nim w komentarzu. Najciekawszy przepis opublikujemy (w przeciągu 1-2 tygodni) na blogu w formie graficznej, a autorkę/autora nagrodzimy naszą książką „Nowe Jadłospisy odżywcze”. Oprócz tego, dla autorów 10 najciekawszych przepisów mamy świeżutkiego e-booka z przepisami na wiosnę. Na Wasze przepisy czekamy do soboty (11 kwietnia) do godziny 23:59 🙂

Wyniki:

Kochani, dziękujemy za nadesłane pyszne pomysły na soczewicę, jesteście super! Nagrodę główną przyznajemy Magdalenie za curry z soczewicą. Jest pyszne, szybkie i bardzo odżywcze. W trosce o profil odżywczy w przepisie zmniejszyliśmy jedynie ilość mleka kokosowego – do granicy, kiedy smak jest dalej świetny przy zachowaniu wartości odżywczych całości 🙂

Wyróżnienia w postaci ebooka wiosennego dostają:

Olivia za chili sin carne
Magda za zupę pomidorowo-dyniową z czerwoną soczewicą
Daria, za zupę z soczewicy
Iwa za pastę z soczewicy
Klaudia za meksykańską potrawkę z fasolą
Patrycja za soczewicę z pieczoną pietruszką i winogronem
Monika za soczewicę z kaszą z pieczarkami
Magdalena za spaghetti bolognese
Anna za kremowy sos
Paulina za strączkowe pulpeciki

Po nagrody zgłaszajcie się pisząc na mateusz@salaterka.pl

11. Curry z soczewicą

.
.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
4 lat temu

Jak zwykle świetne przepisy 🙂 Dokładam zatem swój – idealnie sprawdza się jako część obiadu i pożywna przekąska w połogu i przy niemowlaku. Strączkowe pulpeciki Namocz na noc 1 szklankę ciecierzycy. Następnego dnia namocz na 30 min. 2 szklanki zielonej soczewicy, a następnie ugotuj do miękkości (30-40 min.). Na wodzie podsmaż 2 cebule, 2 ząbki czosnku i 200 g pieczarek. Dodaj 1 łyżkę soli (możesz mniej, jeśli wolisz), 1/2 łyżeczki pieprzu cayene, 1 łyżeczkę curry. Włóż wszystko do naczynia, dodaj 1/2 posiekanego pęczka pietruszki i zblenduj. Formuj w dłoniach pulpeciki, obtocz je w zmielonym sezamie lub siemieniu lnianym i delikatnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju kokosowego (do zarumienienia). Można podawać na zimno jako przekąskę lub na ciepło w formie… Czytaj więcej »

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Ja ostatnio zrobiłam pyszna pastę/ „humus” do smarowania pieczywa. Szklana ciecierzycy, szklanka fasoli białej, najpierw moczyć przez noc, a potem ugotować. Następnie zblędować i dodać suszone pomidory w oliwie, oliwki, czosnek, pieprz, sól i bazylię w ilości wg własnego uznania. Jeżeli będzie za gęste to dodać odrobinę sosu pomidorowego. Smacznego!

Mała Mi
Mała Mi
4 lat temu
Reply to  Agnieszka

MNIAM!
Uwielbiam soczewicę. Jakąkolwiek 🙂 Mój przepis na soczewicę to pierogi z farszem soczewicowo-pieczarkowym z dużą ilością cebuli 🙂
A tak nawiasem: czy był już ebook z przepisami kwietniowymi?

Mateusz Żłobiński
Admin
Reply to  Mała Mi

Jutro rano będziemy wysyłać 🙂

Olivia
Olivia
4 lat temu

Moje ukochane danie z soczewicy to chili sin carne: Na 1 łyżce oliwy podsmaż posiekane:1 czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 papryczkę chili. Gdy zmiękną dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę cynamonu, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego kuminu, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki wędzonej papryki. Podsmaż chwilę razem, aż przyprawy uwolnią aromat. Dodaj pokrojone w kostkę: 1 zieloną paprykę, 1 czerwoną paprykę, 2 laski selera naciowego oraz 1 puszkę krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200ml bulionu warzywnego, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oregano, 1 łyżkę kakao oraz sól do smaku. Doprowadź do wrzenia i dodaj 120g czerwonej soczewicy. Gotuj razem aż soczewica zmięknie, około 15 minut. Na koniec dodaj czerwoną fasolę 230g… Czytaj więcej »

Monika
Monika
4 lat temu

Wypróbuję na pewno zupę z młodej kapusty z soczewicą 👍🏻 a moje dwa pewniaki, jeśli chodzi o soczewicę, to dania, które są świetne na ciepło i na zimno, do pracy albo na śniadanie/obiad/kolację w domu 😊
1) zieloną soczewicę gotujemy, kiedy już trochę zmięknie dorzucamy do niej kaszę gryczaną i gotujemy do żądanej miękkości. W międzyczasie podsmażamy pieczarki. Następnie pieczarki (całą zawartość patelni, razem z masłem/olejem, na którym się smażyły, dodajemy do odsączonej kaszy i soczewicy. Dorzucamy jeszcze czerwoną cebulkę, natkę pietruszki, ulubione przyprawy do smaku i ogórka kiszonego.
2) na maśle podsmażamy cebulkę, dorzucamy ryż, czerwoną soczewicę, startą marchewkę i curry, podsmażamy chwilę. Dodajemy trochę mleka kokosowego, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut.
Polecam 😉

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

Moje ulubione danie to curry z soczewicą – świetnie się sprawdza zarówno zielona, jak i czerwona. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam drobno pokrojone w kostkę: cebulę, chili, czosnek i ewentualnie imbir. Smażę przez kilka minut. Dokładam pokrojone w grubsze półplasterki pieczarki, smażę przez kolejne 3-4 minuty., następnie dorzucam pokrojoną w słupki marchewkę i podsmażam chwilę. Wsypuję kurkumę, kmin, kolendrę, cayenne (jeśli używamy) – można skorzystać z gotowych przypraw curry. Przesmażam przez minutę i dodajemy soczewicę. Wlewamy około 250 ml wody, przykrywamy i gotuję na małym ogniu do miękkości soczewicy. Jeśli używam zielonej soczewicy namaczam ją wcześniej na ok. 30 minut. W razie potrzeby można dolać trochę więcej wody Gdy soczewica będzie miękka wlewam puszkę mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku sosem sojowym,… Czytaj więcej »

Klaudia
Klaudia
4 lat temu

Soczewica jest moim strączkiem nr 1 😉 teraz z soczewicy robimy wiele tradycyjnych potraw zawierających mięso mielone i właśnie w taki sposób powstała meksykańska potrawka z fasolą: soczewicę czerwona i zielona (proporcje 2:1) płucze i namaczam na ok 1h, cebulkę opalam i podsmażam, albo pozwalam jej się delikatnie spalić na patelni, dorzucam ząbek czosnku posiekany, halapeno i przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, kmin rzymski, oregano, kolendra mielona, cynamon chwilkę je podsmażam i dodaje passatę, po chwili dodaje odsączoną soczewicę i fasolę (z puszki lub ugotowaną w domu) dodaje sól, pieprz, sos sojowy do smaku i gotowe ^^

Justyna
4 lat temu

Ja mocno polecam parowańce z soczewicą. Parowańce: 50 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 łyżeczki suchych drożdży, w proszku 420 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli Wodę podgrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Dodajemy olej i drożdże, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy z nich dość luźne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni, ale też od niej odchodzić bez większego problemu. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 12 części. Z każdej formujemy kulkę. Gotujemy na parze. Soczewica: 200 g soczewicy czerwonej 400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce 2 łyżki oleju rzepakowego ok.… Czytaj więcej »

Patrycja
Patrycja
4 lat temu

Soczewicę uwielbiam 😉 Podaję przepis na obiad z wczoraj:
Namoczoną zieloną soczewicę (60g) gotuję z solą, zielem angielskim oraz liściem laurowym.
W piekarniku pieczę (190′) przez ok 30 minut 2 pietruszki pokrojone w większe kawałki, czerwone winogrona oraz szalotkę. Warzywa wcześniej skrapiam oliwą z oliwek i posypuję solą, pieprzem, cynamonem, kminem rzymskim, koprem włoskim oraz dodaję czosnek.
Następnie łącze ugotowaną soczewicą z warzywami, dodaję garść szpinaku, całość skrapiam sokiem z cytryny i łyżką oleju lnianego. Gorąco polecam! 😉

Beata
Beata
4 lat temu

Mój ulubiony obiad z zastosowaniem soczewicy: Sos pieczarkowy z mlekiem kokosowym.

2 czerwone cebule podsmażamy lekko na 2 łyżkach oliwy, można ząbek czosnku jeśli lubimy, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Dodajemy sól i pieprz, zeby pieczarki puściły sok. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu. Dusimy pod przykryciem, dodajemy mleko kokosowe okolo 500ml (ważny skład- ja daje 80% kokos i woda). Dodajemy szklankę wypłukanej czerwonej soczewicy i dusimy aż soczewica się ugotuje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ja dodaje jeszcze zmielone na mąkę suszone grzyby. Można także dać suszu warzywnego. Gotować aż sos zgestnieje. Posypać koperkiem i natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną niepaloną i surówką z buraczków.

Daria
Daria
4 lat temu

Zupa, która przez chłodniejszą część roku gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu i zawsze mnie cieszy gdy mąż prosi właśnie o nią, a nie jakieś pracochłonne i skomplikowane danie. Ratuje mnie również gdy nie mam zrobionych żadnych zakupów – soczewicę i przyprawy zawsze mam w zapasie. 🙂 Należy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju jedną pokrojoną cebulkę, następnie dodać dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki, dwie łyżeczki curry, łyżeczkę kozieradki, łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki imbiru. Krótko przesmażyć. Dodać 250 g czerwonej soczewicy i 2 litry wody, zagotować do miękkości. My lubimy bardziej zawiesistą konsystencję tej zupy i zazwyczaj gotuję ją tak długo aż soczewica się rozpadnie. Na koniec dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, który spotęguje dobroczynne działanie… Czytaj więcej »

Kasia
Kasia
4 lat temu

Świetne pomysły.
Ja soczewicę dodaję wszędzie, gdzie się da. Sos na nerkowcach A’la śmietanowy z soczewicą, pieczarkami lub/i szpinakiem do makaronu. Sos a’la bolognese do spaghetti i Lasagne. Do curry różnego rodzaju, nadzienia do pierogów, do pasztetów, nawet do bigosu. Do niemal każdej zupy – zagęszcza i podbija białko;). Zda egzamin również przy „tradycyjnej” szczawiowej I wielu innych. Jednym słowem daję wszędzie tam, gdzie inni dodają mięso, jajko lub rybę.
To na prawdę świetny strączek – uwielbiam!

Beata
Beata
4 lat temu

Już jakiś czas temu zrobiłam te danie. Kupiłam soczewicę i dodalam do niej to, na co akurat miałam ochotę. A mianowicie:
Na 1 łyżeczce oliwy podsmażam w garneczku 4 łyżki soczewicy. I dosłownie za chwilkę dolewam 0.5 szklanki wody, gotuję na malym ogniu. Kroje w kostkę i dodaje do garnka 1 pomidora plus 2 pomidory suszone ma słońcu również pokrojone w kostke. Doprawiam curry, chili, przyprawą do gyrosa, mieszam i jeszcze chwile gotuję, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Przepis bardzo prosty, bardzo mało skladnikowb ale mi mega smakuje 😉 czasem daję tez pół cukinii, albo pół papryki, żeby jednak było więcej warzyw.

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

A ja b lubie spagetti bolonese z zielona soczewica. Najpierw do food procesora wrzucam ze 2 marczewki , 1 laske zielonego selera, 1 cebule i troche…mala garstka syszonych pomidorow z oleju, czosnek oczywiscie ile lubicie czerwona papryke tez ile chcecie…ja niewiele i te warzywka mi procesor ladnie posieka na male kawaleczki.Przekladam do garnka , zalewam pasata( ja mialam swoje pomidory wiec smak oczywiscie bedzie jeszcze lepszy) dodaje lyzke pasty miso, przyprawy takie jak : suszona bazylia, oregano troszke rozmarynu, troszke cukru do smaku jesli pasata za kwasna , i ok pol szklanki zielonej soczewicy. I gotuje az wszystko ladnie zmieknie oczywiscie zagladajac do garnka i jesli sos bedzie za gesty mozna dolac wiecej pasaty lub po prostu wywaru roslinnego.Podaje z domowym spagetti..uwielbiam robic domowy… Czytaj więcej »

Magda
Magda
4 lat temu

No dobra, spróbuję jeszcze raz, bo w moim poprzednim konkursowym przepisie też była soczewica. Zmodyfikowałam go trochę i jest jeszcze lepszy. 🙂 Zupa pomidorowo-dyniowa z czerwoną soczewicą: -dynia piżmowa, 500g -duży pomidor /ok. 300g -pietruszka -1/4 selera -1/2 pora -6 ząbków czosnku -imbir, 3-4cm -150g soczewicy czerwonej -łyżeczka zmielonej kolendry (ziarna) -łyżeczka zmielonego kuminu rzymskiego -2 liście laurowe -3 ziela angielskie -sól, pół łyżeczki -pieprz, pół łyżeczki -spora szczypta gałki muszkatałowej -łyżka oleju (ja używam kokosowego) -koncentrat pomidorowy, około 6 łyżeczek -1,5 l wody -suszone liście kolendry – 2 łyżeczki – sok z cytryny, 4 łyżeczki -opcjonalnie – świeża kolendra do podania Pora i ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz starkowany imbir… Czytaj więcej »

Iwa
Iwa
4 lat temu

Nasza ulubiona pasta, którą często przygotowuję rano, przed wyjściem do pracy.
Pasta soczewicowa po indyjsku
Kubek 250 ml suchej czerwonej soczewicy- gotuję 15-20 min w proporcji 1:2 wody. W międzyczasie podsmażam na oliwie pokrojoną w pióra małą cebulkę. Do blendera wrzucam ugotowaną soczewicę, cebulkę, mały koncentrat pomidorowy ze słoiczka, 4-5 pomidorów suszonych z oleju, chili -1/4 łyżeczki, łyżeczkę kminu rzymskiego, płaską łyżeczkę kurkumy, płaską łyżeczkę soli. Miksuję na gładką pastę. Kurkuma- moc antyoksydantów, działanie przeciwnowotworowe, chili zwiększa jej wchłanianie. Kolejne antyoksydanty to likopen z pomidorów i beta-karoten z soczewicy. Można dodać innych przypraw np. kolendry, garam masala itp. Pyszne, zdrowe i proste!

Ewa
Ewa
4 lat temu

Jestem fanką zdrowych ciast i słodkości, dlatego postanowiłam spróbować niezwykłego połączenia – czekoladowa tarta z kakaowym musem z czerwonej soczewicy. Składniki: -350g daktyli -300g płatków owsianych bezglutenowych – 600ml wody -3 łyżki karobu -300g ugotowanej czerwonej soczewicy – 3g soli – 4g cynamonu Wykonanie: Płatki owsiane delikatnie rozdrobnić w blenderze, daktyle namoczyć w 600ml letniej wody ok. 30min. Namoczone, miękkie daktyle zmiksować na gładką masę. 1/3 masy połączyć z płatkami owsianymi i 100ml wody do uzyskania plastycznej masy. Do formy na tartę, wyłożoną papierem do pieczenia, przełożyć powstałą masę (u mnie forma ma 24cm średnicy). Ciasto wstawić do lodówki. Soczewice zblendować na gładką masę, dodać krem z daktyli, sól, cynamon i karob, ponownie wszystko zblendować. Powstały krem przełożyć… Czytaj więcej »

Anna
Anna
4 lat temu

Mój ulubiony soczewicowy przepis. Gęsty, bardzo kremowy i aromatyczny sos. Mnóstwo warzyw a jedyny tłuszcz to masło orzechowe:) 1 duża cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryka żółta 2 duże pomidory 250 g pieczarek 1 puszka soczewicy lub soczewica gotowana ok. 1/2 kubka masła orzechowego 1 świeża papryczka chili lub 1 łyżeczka chili w proszku ok. 1 szklanki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka kurkumy 1 łyżka garam masala sól, pieprz garść orzeszków ziemnych Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek wody, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili pokrojoną w słupki marchewkę, paprykę, pieczarki, pokrojone pomidory. Dusimy do miękkości. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, masło orzechowe i orzeszki ziemne. Przykrywamy i dusimy do miękkości jeszcze około 15 minut. Podajemy… Czytaj więcej »

Marzena
Marzena
4 lat temu

Mój ulubiony przepis na danie z soczewicy to dal (dhal). Uwielbiają go wszyscy domownicy a to już wyzwanie. Na łyżce oliwy podsmażam cebulę pokrojoną dość drobno, marchew startą na tarce, a następnie dodaje kmin w ziarnach, kurkumę, pastę curry czerwoną (lub odpowiednie przyprawy jeśli mam w domu). Soczewicę czerwoną w ilości 500g płuczę i dodaję do cebuli i przypraw. Mieszam, dodaję pomidory (świeże sparzone, albo w puszce ok. 400-500g) i około 800 ml wody. Gotuję pod przykryciem, aż soczewica się rozpadnie. Jeśli trzeba dolewam trochę wody. Ma mieć konsystencję między zupą a potrawką. Solimy na końcu. Można dodać więcej kuminu np. Mielonego. Można dodać mleko kokosowe w puszce ale i bez tego jest pyszne. Warto posypać z wierzchu natką pietruszki. Podać można z plackami typu naan, czapati lub z ryżem albo jak… Czytaj więcej »

Piote
4 lat temu

Uwielbiam czerwoną soczewicę za to, że tak szybko można ją przygotować. W przeciwieństwie na przykład do czarnej, która trzeba gotować chyba około godziny!

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Piote

Czerwona jest zdecydownie najszybsza w przygotowaniu 🙂 Co do czarnej, po namoczeniu na noc też gotuje się dość szybko (ale i tak nie tak szybko jak czerwona;)

Zobacz również
mail facebook instagram