Mamy teraz taki czas, kiedy nasze spiżarnie pełne są produktów długostojących, a tam… no właśnie! U nas dużo skarbów, w tym strączków, z których ostatnio najchętniej sięgamy po soczewicę i cieciorkę. Dziś bierzemy na tapetę tę pierwszą, najbardziej wartościową w kategorii suchych strączków.
Jest wiele powodów, by kochać soczewicę, szczególnie tę czerwoną. Cenimy ją przede wszystkim za delikatny smak i mnogość możliwości wykorzystania. Uwielbiamy też to, że nie trzeba jej namaczać, a jej gotowanie zajmuje tylko chwilę. Jest też świetnym źródłem składników odżywczych. Bogata jest między innymi w białko, błonnik, żelazo, witaminy z grupy B – szczególnie w kwas foliowy. Dodatkową zaletą soczewicy jest niski indeks glikemiczny.
Na przekąskę:
1. Kotlety z jarmużem
Soczewica jest świetnym dodatkiem do kotletów i pasztetów. W tej propozycji łączymy ją z dynią hokkaido, którą można zastąpić batatami lub marchewką.
Na obiad:
2. Soczewica z imbirem i pomidorami
Danie idealne na czas, który teraz mamy. Co prawda w przepisie są świeże pomidory, jednak takie z kartonika też się sprawdzą, zatem przepis przygotowany jest w większości z produktów, które mamy w zapasach. Do tego jest imbir, który wzmacnia odporność. Jeśli nie macie świeżego (ja ostatnio miewam wyzwanie, żeby taki dostać), spokojnie możecie sypnąć mielonym – pod kątem wartości odżywczych jest bardzo zbliżony.
3. Aromatyczna dynia z soczewicą
Szybkie danie jednogarnkowe. W przepisie jest dynia hokkaido, jednak równie dobrze sprawdzi się tu dynia piżmowa lub bataty. Jest to bardzo proste danie, które nasyci, rozgrzeje i odżywi.
4. Boczniaki o smaku wędzonki
W tym przypadku soczewica występuje w roli dodatku do boczniaków. Sypnęliśmy tu też lekkostrawnym ryżem basmati, który z soczewicą komponuje się idealnie. W przepisie są borówki, na które jeszcze chwilę przyjdzie nam poczekać, jednak spokojnie możecie je zastąpić na przykład pomidorkami koktajlowymi. Będzie równie smaczne i kolorowo.
5. Faszerowana cukinia
Tym razem soczewicę łączymy z kaszą gryczaną. Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z kartonika. Zatem jest to kolejne danie, które można w większości przygotować z produktów, które mamy w zapasach. Zajmuje nieco więcej czasu niż poprzednie pozycje, może być jednak ciekawym urozmaiceniem na dni, kiedy mamy więcej przestrzeni na gotowanie.
6. Pieczone pomidory z fenkułem
Bardzo proste danie, po raz kolejny łączymy soczewicę z ryżem. Tym razem wraz z warzywami zapiekamy w piekarniku. Jeśli nie masz pod ręką fenkułu, możesz wykorzystać np. pieczarki, paprykę, czy bakłażana. Świetnym dodatkiem jest tu też czosnek.
Na kolację:
7. Zupa cebulowa
Uwielbiamy soczewicę w zupach 🙂 Tym razem prezentujemy ją w cebulowej, która jest świetnym rozwiązaniem na gotowanie z warzyw stojących dłużej niż inne. Na ten czas jak znalazł.
8. Kapuśniak
Soczewica w kapuśniaku, MNIAM. Na chłodne wczesnowiosenne wieczory – idealna. Sprawdzi się też na śniadania, szczególnie dla miłośników kiszonek 😉 Nie dość, że jest smacznie, z produktów, które mogą dłużej postać, to jeszcze super dla naszej odporności. W przepisie jest brukiew, którą można zastąpić ziemniaczkiem 🙂
9. Zupa z młodej kapusty
A już niedługo, już za chwileczkę… skoro jesteśmy przy kapuście… zupa z młodej kapusty, która niebawem będzie w zasięgu ręki.
10. Zupa pomidorowa
Jak już wspominamy o gotowaniu z produktów długostojących, to nie możemy pominąć pomidorowej. W przepisie robimy ją ze świeżych pomidorów, jednak passata i pomidory z kartonika spokojnie podołają. Dorzucamy tu soczewicę z ryżem, tak, żeby było odżywczo, a jednocześnie z odniesieniem do smaków, które dobrze pamiętamy.
Konkurs – Twój przepis:
11. Miejsce na Twój przepis 🙂
Masz swój ulubiony przepis z wykorzystaniem soczewicy? Podziel się nim w komentarzu. Najciekawszy przepis opublikujemy (w przeciągu 1-2 tygodni) na blogu w formie graficznej, a autorkę/autora nagrodzimy naszą książką „Nowe Jadłospisy odżywcze”. Oprócz tego, dla autorów 10 najciekawszych przepisów mamy świeżutkiego e-booka z przepisami na wiosnę. Na Wasze przepisy czekamy do soboty (11 kwietnia) do godziny 23:59 🙂
Wyniki:
Kochani, dziękujemy za nadesłane pyszne pomysły na soczewicę, jesteście super! Nagrodę główną przyznajemy Magdalenie za curry z soczewicą. Jest pyszne, szybkie i bardzo odżywcze. W trosce o profil odżywczy w przepisie zmniejszyliśmy jedynie ilość mleka kokosowego – do granicy, kiedy smak jest dalej świetny przy zachowaniu wartości odżywczych całości 🙂
Wyróżnienia w postaci ebooka wiosennego dostają:
Olivia za chili sin carne
Magda za zupę pomidorowo-dyniową z czerwoną soczewicą
Daria, za zupę z soczewicy
Iwa za pastę z soczewicy
Klaudia za meksykańską potrawkę z fasolą
Patrycja za soczewicę z pieczoną pietruszką i winogronem
Monika za soczewicę z kaszą z pieczarkami
Magdalena za spaghetti bolognese
Anna za kremowy sos
Paulina za strączkowe pulpeciki
Po nagrody zgłaszajcie się pisząc na mateusz@salaterka.pl
11. Curry z soczewicą
.
.
Agnieszka i Mateusz
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.