10 przepisów na jarmuż

Jeśli przechodząc obok jarmużu krzywicie się, bo nie macie na niego innego pomysłu niż koktajl… zapraszamy po pakiet jarmużowych przepisów. Proste, smaczne i jednocześnie sezonowe przepisy. Z dużą ilością jarmużu, ale i dyni oraz przeróżnych dostępnych w styczniu warzyw. 

Na śniadanie:

1. Zielony koktajl z jarmużem

Jarmuż na surowo nie wszystkim kojarzy się dobrze. Warto przyzwyczajać się do tego smaku stopniowo tak jak w koktajlu z dynią i pomarańczą. Na szczęście jarmuż jest prawdziwym superfoodem i nawet jego niewielka ilość przynosi ogromne korzyści.

Na obiad

2. Jarmuż z makaronem z czerwonej soczewicy

Jejku jak wspaniale, że pojawiły się w sklepach makarony ze strączków. Gotują się jedyne 5 min, są bardzo smaczne a jednocześnie niesamowicie odżywcze z pełnowartościowym białkiem.

3. Fasola mung z dynią i jarmużem

Niesamowite jest to, jak smaczny może być gotowany jarmuż.

4. Curry z dynią i jarmużem

Mateusz: Danie to gościło u mnie 4 dni pod rząd. Zmieniłem je tylko dlatego, że miałem jeszcze całą lodówkę innych czekających na siebie składników. Niesamowicie smaczny i sycący obiad.

Na kolację

5. Zupa z jarmużem

Nawet niewielka ilość jarmużu wzbogaca fajnie prawie każdą zupę, zarówno smakiem jak i wartościami.

6. Jarmuż z imbirem i czerwoną kapustą

Jesienią kochamy jeść kolorowo i aromatycznie. Imbir, goździki, sok z pomarańczy, olej sezamowy… A do tego jarmuż, czerwona kapusta i marchew. Jest to mieszanka smaków i barw idealna na jesienny wieczór w zaciszu domowym.

Na przekąskę:

7. Zielony deser jogurtowy

Kolejny koktajl dla osób, które chcą zaprzyjaźnić się z surowym jarmużem.

8. Pieczony jarmuż z dynią i kalafiorem

Pieczone warzywa to jeden z najszybszych sposobów na ciepłą i odżywczą przekąskę. Jeśli natomiast dodamy do tego tofu (zwłaszcza wędzone) lub porcję warzyw strączkowych (np. ciecierzycy), to uzyskamy wspaniałą kolację.

9. Kotlety z jarmużem

Kotlety to przekąska idealna w drogę. Sprawdzają się również jako dodatek do dania głównego. Smakują na ciepło, jak i na zimno. My przygotowujemy więcej porcji i zamrażamy, a później z radością wyjmujemy w dni, kiedy brakuje nam czasu na gotowanie. Odgrzewane w piekarniku stają się chrupiące i smakują jeszcze lepiej.

Twój przepis:

10. Miejsce na Twój przepis 🙂

Masz swój ulubiony przepis z wykorzystaniem jarmużu? Podziel się nim w komentarzu. Najciekawszy przepis opublikujemy na blogu w formie graficznej, a autorkę/autora nagrodzimy naszą książką „Jadłospisy odżywcze”. Na Wasze przepisy czekamy do najbliższej soboty (19 stycznia) do godziny 23:59 🙂

Wyniki:

Kochani, daliście tak świetne i smaczne przepisy, że nie mogliśmy się zdecydować. Pierwsze miejsce przyznajemy Ewelinie i pożywnej zupie 🙂 Przepis ten przygotujemy w wersji graficznej z rozpiską listy składników odżywczych. Postanowiliśmy też wyróżnić 3 osoby, bo przepisy są naprawdę zaskakujące. Szybka zupa od Speranzy, mega prosty przepis na jarmuż z czosnkiem od Darii oraz koktajl z jarmużu z płatkami owsianymi od Ani – świetny patent 🙂 Wszyscy wyróżnieni otrzymują od nas Atlas odżywczy 🙂

10. Pożywna zupa z jarmużem

Przepisy powstały we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze.


Książka „Szalenie proste jadłospisy”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Każdy przepis ma tylko 3 składniki i 3 dodatki, a połowę z nich zrobisz w 15 min!

Wyobraź sobie, że wchodzisz do kuchni i po chwili wychodzisz z gotowym, pełnowartościowym daniem. Choć wydaje się to niemożliwe, jest to główna idea, która przyświeca tej książce.

Subscribe
Powiadom o
guest
25 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Speranza
Speranza
4 lat temu

Właśnie dziś otworzyłam lodówkę i wpatrywałam się w paczkę jarmużu.

Zrobiłam zupę;
Podsmażyć cebulę i pietruszkę korzeń pokrojoną w plastry. Osobno podgotować jarmuż z solą i 2 ząbkami czosnku. Dodać cebulę i pietruszkę, szczyptę pieprzu. Doprawić solą do smaku. Zblendować. Podawać z komosą ryżową i śmietanką roślinną.

Szybko, prosto i bardzo smacznie

Magda
Magda
4 lat temu

Swego czasu szukałam przepisu na smaczne danie z jarmuzem. Najbardziej przypadło mi do gustu takie danie (przepis znaleziony w jakiejś ksiazce):

Blendujemy:
180 g mleka kokosowego
50g młodych liści jarmużu
3 suszone daktyle
250g ananasa bez skórki
1/2 awokado

Całość posypujemy 2 łyżkami wiorkow kokosowych, 10 orzechami pękan i 3 łyżkami granatu.

Malgorzata
Malgorzata
4 lat temu

Pieczarki z dynią 🎃i jarmużem🍃:
Na łyżce oleju koko podduszamy
•1 cebule pokrojoną w kostke
•kawalek imbiru
Dodajemy:
•pokrojone pieczarki ok.500g
•1/2 średniej dyni hokaido
Dolewamy trochę wody.Dodajemy przyprawy
•sól himalajską
•curry
•zioła prowansji
•1 papryczką chilli
•lubczyk suszony
Po ok 15 min dodajemy pokrojone liscie jarmużu bez łodyg.Dusimy pod przykryciem jeszcze ok.5 min.i gotowe.
Można dodać mleko kokosowe 😊

Marisya
Marisya
4 lat temu

To przepis niegodny wygrania książki, którą zresztą mam, więc rozpisywać się nie będę, ale byłam pewna, że na tej liście znajdą się… chipsy z jarmużu. Coś genialnego 🙂

Ania
Ania
1 rok temu

Mam koleżankę, która eksperymentowała aż do skutku i udało jej się zrobić chipsy z jarmużu – kluczem do sukcesu okazało się uchylenie piekarnika w trakcie pieczenia, aby wilgoć ulatywała. Pozdrawiam:)

Ania
Ania
4 lat temu

Jarmuż gości u nas w 99% w koktajlach/smothie (jakkolwiek się to pisze). Np.: – gruszka konferencja – kawałek melona – łodyga selera naciowego – solidna garść jarmużu (u nas mrożony) – 3 łyżki nasion (u nas mix siemię, chia, sezam, słonecznik – kolejność od największej do najmniejszej ilościowo w miksie) – 1/4 łyżeczki ksylitolu (dietetyk podpowiedziała, że w jego towarzystwie wapń lepiej się wchłania, drugi plus, że dziaciakowi wszystkie warzywa lepiej wchodzą =) dolewam ok pół szklanki wody mineralnej i blenduję na gładką masę. Polewam tym zaparzone płatki owsiane z otrębami pszennymi (np.3 łyżki płatków i 2 łyżki otrąb zalewam… Czytaj więcej »

Olga
Olga
4 lat temu

Hej, w przepisie na koktajl jest surowa dynia? Nigdy bym nie pomyślała, że można ją jeść bez obróbki termicznej 🙂

Alicja
Alicja
3 lat temu
Reply to  Olga

Surówka z tartej dyni i marchewki z jabłkiem, i olejem makowym jest pyszna.

Weronika
Weronika
4 lat temu

Posiekany jarmuż, pokrojoną w kostkę cebulka, pokrojony lub starty na dużych oczkach ogórek kiszony, starta na dużych oczkach marchewka, oliwa z oliwek. Przepis pochodzi z książki „Fitotronika”. Ja dodaję jeszcze ziarna kolendry 🙂

Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Pożywna zupa 🙂

W dużym garnku smażymy pokrojoną w drobną kostkę 1 cebulę do miękkości, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażymy pod przykryciem. W tym czasie zalewamy umieszczony na sicie jarmuż. Do garnka z cebulą dodajemy starte na dużych oczkach 2 marchewki, 1 pietruszkę i kostkę tofu. Wlewamy wodę 1,5l, dodajemy puszkę krojonych pomidorów (lub pasatę) i sparzony jarmuż. Gotujemy 10-15 minut aż jarmuż prawie zmięknie, następnie dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę (200g) i gotujemy kolejne 10 minut do miękkości soczewicy. Doprawiamy solą i pieprzem 🙂

Ewelina
Ewelina
4 lat temu
Reply to  Ewelina

jarmuż zalewamy wrzątkiem 🙂

Sylwia
Sylwia
3 lat temu
Reply to  Ewelina

Zrobione, smaczne 🙂

Gosia
Gosia
4 lat temu

koktajl: jarmuż, gruszka (może też być dodatek jabłka), pomarańcza, duża garść orzechów (głównie włoskich ale czasem z dodatkiem laskowych czy pestek z dyni) i jogurt grecki – wszystko razem zmiksować i wychodzi pyszny zielony napój

Karolina
Karolina
4 lat temu

Sałatka z jarmużem.

Jarmuż – posiekać niezbyt drobno i wymasować z sokiem z cytryny
Suszony pomidor – posiekać
Pieczony batat – gruba kostka
Pestki dyni prażone
Ser feta lub tofu-feta w kostkę
Sos zrobiony z soku z cytryny i niewielkiej ilości oleju z pomidorów

Smacznego 🙂

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

Bigosik buraczany z jarmużem, soczewicą, brązowym ryżem i kaszą quinoa. Składniki na bigosik: 2 duże buraczki (ok.600g) 1 duża marchewka (ok.300g) Czerwona kapusta drobno siekana (ok.150g) 1 małe jabłko 5 namoczonych suszonych śliwek Pokrojony na drobno jarmuż (ok.150g) 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru Kilka suszonych grzybków (np. podgrzybki, borowiki) Łyżka oliwy Przyprawy: 3 listki laurowe, po 3 kuleczki ziela angielskiego i jałowca, świeżo mielony czarny pieprz, cynamon, 3 goździki, tymianek, majeranek, nasiona kolendry, sól. Woda ok. 1,5 szklanki Składniki na 100g dodatku do bigosiku: 35 gram suchej czerwonej soczewicy 35 gram suchego brązowego ryżu 30… Czytaj więcej »

Ania
Ania
4 lat temu

Chipsy z jarmużu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kawałki jarmużu wkładamy do miski, dodajemy przyprawy (czosnek granulowany, papryka wędzona, pieprz, jak ktoś lubi pikantne – chili), dodajemy olej rzepakowy (na 3 garście jarmużu 1 łyżeczka oleju). Wkładamy do piekarnika na kilka minut (ja zazwyczaj na 7 minut). Jemy prosto z pieca – pycha!:D

Daria
Daria
4 lat temu

Najprostszy z mozliwych, ale moze dlatego uniwersalny, I pasuje do prawie kazdego dania 🙂 lyzka oliwy, kilka zabkow czasnku drobno pokrojonych, jarmuz pokrojony w kawalki I lyzka sosu sojowego. Podsmazyc czosnek na oliwie do chrupkosci, minuta lub dwie, wrzucic jarmuz I przykryc pokrywka, dusic dwie-trzy minuty, az jarmuz zmieknie, dodac sos sojowy, dobrze wymieszac I gotowe 🙂

Daria
Daria
4 lat temu

Papryki faszerowane jarmuzem. Jarmuz podgotowywujemy z odrobinka soli i czosnku Suszonego, dodajemy ugotowana kasze gryczana, pieczarki przesmżone z cebulką i sosem sojowym, mieszamy paszwrujemy paprykę i 20 min zapiekamy. Całość na końcu posypujemy płatkami drozdzowymi

Basia
Basia
4 lat temu

A ja proponuję pierogi z jarmużem. Pychotka! Przepis banalnie prosty.
Ciasto na pierogi wedle uznania, każdy ma pewnie swoje ulubione. Ja robię z mąki z maślanki (1/2kg mąki, 2 szkl. maslanki, szczypta soli). FARSZ: na patelnię dajemy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz posiekany jarmuż. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Do tego dodajemy starty ser, fajnie pasuje jakiś wyrazisty, np. cheddar. Farsz gotowy. No i lepimy pierożki, gotujemy i smacznego 🙂

Julia
Julia
4 lat temu

Sałatka z jarmużu na ciepło: – 2 szklanki drobno posiekanych liści jarmużu zalewamy sokiem z połówki pomarańczy (opcjonalnie z cytryny, ale słodycz się przyda), dajemy trochę soli i masujemy, żeby zmiękł – wrzucamy szklankę gotowanej ciecierzycy, upieczonego i pokrojonego buraka – sos: dokładnie mieszamy ze sobą tahini, syrop daktylowy (bądź dowolny słodzik), sok z cytryny/pomarańczy, wodę, rozgnieciony czosnek, kmin rzymski, sól, pieprz (ma być dość rzadki)- sos dolewamy do warzyw – opcjonalnie wrzucamy pestki granatu i prażony sezam I… Właściwie to wszystko. U mnie była na ciepło, bo miałam dopiero co ugotowane warzywa. Ciecierzycę i buraka można dodatkowo podpiec z… Czytaj więcej »

Alicja
Alicja
3 lat temu

Na maśle szklimy cebulę i czosnek, wsypujemy na minutę garść ryżu, dodajemy gorący bulion, mrożony groszek, gotujemy do miękkości. Na minutę przed końcem gotowania dodajemy jarmuż. Blendujemy, przed podaniem posypujemy siekanym jarmużem i pestkami dyni. Można polać roztopionym masłem lub oliwą.

Speranza
Speranza
3 lat temu

Cieszę, się, że zupka smakowała. Moje dzieci też ją lubią 🙂
Kiedy możemy się spodziewać nagród na mailu? 🙂 Pozdrawiam

Zobacz również
mail facebook instagram