Jeśli przechodząc obok jarmużu krzywicie się, bo nie macie na niego innego pomysłu niż koktajl… zapraszamy po pakiet jarmużowych przepisów. Proste, smaczne i jednocześnie sezonowe przepisy. Z dużą ilością jarmużu, ale i dyni oraz przeróżnych dostępnych w styczniu warzyw.
Na śniadanie:
1. Zielony koktajl z jarmużem
Jarmuż na surowo nie wszystkim kojarzy się dobrze. Warto przyzwyczajać się do tego smaku stopniowo tak jak w koktajlu z dynią i pomarańczą. Na szczęście jarmuż jest prawdziwym superfoodem i nawet jego niewielka ilość przynosi ogromne korzyści.
Na obiad
2. Jarmuż z makaronem z czerwonej soczewicy
Jejku jak wspaniale, że pojawiły się w sklepach makarony ze strączków. Gotują się jedyne 5 min, są bardzo smaczne a jednocześnie niesamowicie odżywcze z pełnowartościowym białkiem.
3. Fasola mung z dynią i jarmużem
Niesamowite jest to, jak smaczny może być gotowany jarmuż.
4. Curry z dynią i jarmużem
Mateusz: Danie to gościło u mnie 4 dni pod rząd. Zmieniłem je tylko dlatego, że miałem jeszcze całą lodówkę innych czekających na siebie składników. Niesamowicie smaczny i sycący obiad.
Na kolację
5. Zupa z jarmużem
Nawet niewielka ilość jarmużu wzbogaca fajnie prawie każdą zupę, zarówno smakiem jak i wartościami.
6. Jarmuż z imbirem i czerwoną kapustą
Jesienią kochamy jeść kolorowo i aromatycznie. Imbir, goździki, sok z pomarańczy, olej sezamowy… A do tego jarmuż, czerwona kapusta i marchew. Jest to mieszanka smaków i barw idealna na jesienny wieczór w zaciszu domowym.
Na przekąskę:
7. Zielony deser jogurtowy
Kolejny koktajl dla osób, które chcą zaprzyjaźnić się z surowym jarmużem.
8. Pieczony jarmuż z dynią i kalafiorem
Pieczone warzywa to jeden z najszybszych sposobów na ciepłą i odżywczą przekąskę. Jeśli natomiast dodamy do tego tofu (zwłaszcza wędzone) lub porcję warzyw strączkowych (np. ciecierzycy), to uzyskamy wspaniałą kolację.
9. Kotlety z jarmużem
Kotlety to przekąska idealna w drogę. Sprawdzają się również jako dodatek do dania głównego. Smakują na ciepło, jak i na zimno. My przygotowujemy więcej porcji i zamrażamy, a później z radością wyjmujemy w dni, kiedy brakuje nam czasu na gotowanie. Odgrzewane w piekarniku stają się chrupiące i smakują jeszcze lepiej.
Twój przepis:
10. Miejsce na Twój przepis 🙂
Masz swój ulubiony przepis z wykorzystaniem jarmużu? Podziel się nim w komentarzu. Najciekawszy przepis opublikujemy na blogu w formie graficznej, a autorkę/autora nagrodzimy naszą książką „Jadłospisy odżywcze”. Na Wasze przepisy czekamy do najbliższej soboty (19 stycznia) do godziny 23:59 🙂
Wyniki:
Kochani, daliście tak świetne i smaczne przepisy, że nie mogliśmy się zdecydować. Pierwsze miejsce przyznajemy Ewelinie i pożywnej zupie 🙂 Przepis ten przygotujemy w wersji graficznej z rozpiską listy składników odżywczych. Postanowiliśmy też wyróżnić 3 osoby, bo przepisy są naprawdę zaskakujące. Szybka zupa od Speranzy, mega prosty przepis na jarmuż z czosnkiem od Darii oraz koktajl z jarmużu z płatkami owsianymi od Ani – świetny patent 🙂 Wszyscy wyróżnieni otrzymują od nas Atlas odżywczy 🙂
10. Pożywna zupa z jarmużem
Przepisy powstały we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze.
Książka „Szalenie proste jadłospisy”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Każdy przepis ma tylko 3 składniki i 3 dodatki, a połowę z nich zrobisz w 15 min!
Wyobraź sobie, że wchodzisz do kuchni i po chwili wychodzisz z gotowym, pełnowartościowym daniem. Choć wydaje się to niemożliwe, jest to główna idea, która przyświeca tej książce.