Na wzmocnienie odporności mamy dla Was przepisy pełne czosnku. Mamy też dla Was konkurs, w którym można wygrać naszą najnowszą książkę.
Obierz ząbek czosnku i powąchaj. Nie czujesz charakterystycznego zapachu prawda? To dlatego, że odpowiadająca za ten aromat allicyna, wytwarza się dopiero, gdy kroimy lub miażdżymy czosnek. Im drobniej pokroimy, tym więcej wytworzy się allicyny.
Czosnek zawiera w sobie duże ilości alliiny. Substancja ta nie jest jednak aktywna biologicznie. Podczas krojenia, żucia lub miażdżenia, z czosnku uwalnia się enzym alliinaza, która w zetknięciu z alliiną powoduje powstanie pożądanej allicyny. Dlatego najkorzystniej dodawać jest do potraw pokrojone, a nie całe ząbki czosnku.
Na przekąskę:
1. Kalafior z czosnkiem
Tradycyjnie kalafior jest zajadany z bułką tartą. My mamy propozycję bardziej odżywczą, lecz nie mniej smakowitą. Czosnek, natka, odrobina słodkiej papryki – jest lekko, szybko i aromatycznie.
Na obiad:
2. Aromatyczne pomidory z dynią
Oprócz czosnku, są tu pomidory, które są wspaniałym źródłem witaminy C, oraz dynia – bogata witaminę A. Jednocześnie warzywa te obfitują w witaminy z grupy B. Wraz z bogatą w cynk soczewicą, danie to tworzy niezastąpiony dla odporności kwartet.
3. Jarmuż z makaronem z czerwonej soczewicy
Suszone pomidory, czosnek, jarmuż i makaron. Obłędne! Szybko i odżywczo.
4. Jarmuż z pieczarkami i dynią
Kolorowy, rozgrzewający, pełen wartości odżywczych obiad jednogarnkowy.
5. Zupa wielowarzywna z burakami
Bogata w smaku, sycąca zupa z soczewicą i kaszą, z dodatkiem goździków i tymianku.
Na kolację:
6. Zupa z jarmużem
Czosnek w zupach jest naszym ulubieńcem. W tej szczególnie 🙂
7. Kasza gryczana z kiszonymi ogórkami
Ta prosta i bardzo szybka kolacja dostarcza wielu składników odżywczych i jest świetnym sposobem na porcję kiszonek. Zamiast kiszonych ogórków świetnie sprawdziłyby się również kiszone buraczki.
8. Makaron z natką i pieczarkami
Bardzo prosto, odżywczo, aromatycznie, z kolorami, które pobudzają zmysły. Kolacja idealna, która ukoi po długim i wyczerpującym dniu.
9. Sałatka z pieczonymi warzywami
Jednym z naszych ulubionych sprzętów w okresie zimowym jest piekarnik. Niesamowite jest to, jak zmienia on smak warzyw. Jedną z naszych ulubionych piekarnikowych metamorfoz smakowych jest seler.
Twój przepis:
10. Miejsce na Twój przepis 🙂
Masz swój ulubiony przepis z wykorzystaniem dużej ilości czosnku? Podziel się nim w komentarzu. Najciekawszy przepis opublikujemy (w przeciągu 1-2 tygodni) na blogu w formie graficznej, a autorkę/autora nagrodzimy naszą książką „Nowe Jadłospisy odżywcze”. Na Wasze przepisy czekamy do soboty (21 marca) do godziny 23:59 🙂
Wyniki:
Kochani, jesteście niesamowici!!! Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem Waszych odpowiedzi. Jest tak smacznie i odżywczo, że mieliśmy nie lada dylemat przy wyborze zwycięzcy. Nagroda główna w postaci książki Nowe Jadłospisy odżywcze idzie do Dominiki za Komosę ryżową z tofu – za pyszne połączenie smaków i super odżywczość (w opcji dla osób, które ograniczają spożycie tłuszczy).
Przepis właśnie z taką opcją – minimalnej ilości oliwy – opracujemy w formie graficznej z rozpiską wartości odżywczych i opublikujemy w ciągu najbliższych 2 tygodni na blogu i na fb salaterki 🙂
Ale to nie koniec. Ponieważ naprawdę każdy z przepisów, które dostaliśmy miał w sobie coś ciekawego – dla wszystkich osób, które wzięły udział w konkursie mamy ebooka z przepisami wiosennymi – kończymy go przygotowywać i prześlemy go w przeciągu tygodnia.
Po nagrody zgłaszajcie się pisząc na info@salaterka.pl
10. Komosa ryżowa z tofu
.
Agnieszka i Mateusz
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.