10 przepisów na czosnek

Na wzmocnienie odporności mamy dla Was przepisy pełne czosnku. Mamy też dla Was konkurs, w którym można wygrać naszą najnowszą książkę.

Obierz ząbek czosnku i powąchaj. Nie czujesz charakterystycznego zapachu prawda? To dlatego, że odpowiadająca za ten aromat allicyna, wytwarza się dopiero, gdy kroimy lub miażdżymy czosnek. Im drobniej pokroimy, tym więcej wytworzy się allicyny.

Czosnek zawiera w sobie duże ilości alliiny. Substancja ta nie jest jednak aktywna biologicznie. Podczas krojenia, żucia lub miażdżenia, z czosnku uwalnia się enzym alliinaza, która w zetknięciu z alliiną powoduje powstanie pożądanej allicyny. Dlatego najkorzystniej dodawać jest do potraw pokrojone, a nie całe ząbki czosnku.

Na przekąskę:

1. Kalafior z czosnkiem

Tradycyjnie kalafior jest zajadany z bułką tartą. My mamy propozycję bardziej odżywczą, lecz nie mniej smakowitą. Czosnek, natka, odrobina słodkiej papryki – jest lekko, szybko i aromatycznie.

Na obiad:

2. Aromatyczne pomidory z dynią

Oprócz czosnku, są tu pomidory, które są wspaniałym źródłem witaminy C, oraz dynia – bogata witaminę A. Jednocześnie warzywa te obfitują w witaminy z grupy B. Wraz z bogatą w cynk soczewicą, danie to tworzy niezastąpiony dla odporności kwartet.

3. Jarmuż z makaronem z czerwonej soczewicy

Suszone pomidory, czosnek, jarmuż i makaron. Obłędne! Szybko i odżywczo.

4. Jarmuż z pieczarkami i dynią

Kolorowy, rozgrzewający, pełen wartości odżywczych obiad jednogarnkowy.

5. Zupa wielowarzywna z burakami

Bogata w smaku, sycąca zupa z soczewicą i kaszą, z dodatkiem goździków i tymianku.

Na kolację:

6. Zupa z jarmużem

Czosnek w zupach jest naszym ulubieńcem. W tej szczególnie 🙂

7. Kasza gryczana z kiszonymi ogórkami

Ta prosta i bardzo szybka kolacja dostarcza wielu składników odżywczych i jest świetnym sposobem na porcję kiszonek. Zamiast kiszonych ogórków świetnie sprawdziłyby się również kiszone buraczki.

8. Makaron z natką i pieczarkami

Bardzo prosto, odżywczo, aromatycznie, z kolorami, które pobudzają zmysły. Kolacja idealna, która ukoi po długim i wyczerpującym dniu.

9. Sałatka z pieczonymi warzywami

Jednym z naszych ulubionych sprzętów w okresie zimowym jest piekarnik. Niesamowite jest to, jak zmienia on smak warzyw. Jedną z naszych ulubionych piekarnikowych metamorfoz smakowych jest seler.

Twój przepis:

10. Miejsce na Twój przepis 🙂

Masz swój ulubiony przepis z wykorzystaniem dużej ilości czosnku? Podziel się nim w komentarzu. Najciekawszy przepis opublikujemy (w przeciągu 1-2 tygodni) na blogu w formie graficznej, a autorkę/autora nagrodzimy naszą książką „Nowe Jadłospisy odżywcze”. Na Wasze przepisy czekamy do soboty (21 marca) do godziny 23:59 🙂

Wyniki:

Kochani, jesteście niesamowici!!! Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem Waszych odpowiedzi. Jest tak smacznie i odżywczo, że mieliśmy nie lada dylemat przy wyborze zwycięzcy. Nagroda główna w postaci książki Nowe Jadłospisy odżywcze idzie do Dominiki za Komosę ryżową z tofu – za pyszne połączenie smaków i super odżywczość (w opcji dla osób, które ograniczają spożycie tłuszczy). 

Przepis właśnie z taką opcją – minimalnej ilości oliwy – opracujemy w formie graficznej z rozpiską wartości odżywczych i opublikujemy w ciągu najbliższych 2 tygodni na blogu i na fb salaterki 🙂 

Ale to nie koniec. Ponieważ naprawdę każdy z przepisów, które dostaliśmy miał w sobie coś ciekawego – dla wszystkich osób, które wzięły udział w konkursie mamy ebooka z przepisami wiosennymi – kończymy go przygotowywać i prześlemy go w przeciągu tygodnia. 

Po nagrody zgłaszajcie się pisząc na info@salaterka.pl

10. Komosa ryżowa z tofu

.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
4 lat temu

Mam! Inspirowany salaterkowymi przepisami, ale własny 😉 Rozgrzewająca zupa dyniowa z soczewicą i czosnkiem: -dynia hokkaido lub piżmowa, 500g -1/2 pietruszki lub 1 mała -1/4 selera -1/2 pora -5 ząbków czosnku -imbir, 3 dość grube plasterki (3-4cm) -75g soczewicy czerwonej -łyżeczka zmielonej kolendry (ziarna) -łyżeczka zmielonego kuminu rzymskiego -2 liście laurowe -3 ziela angielskie -sól, ok. 2 łyżeczki -pieprz, 0,5 łyżeczki (lub więcej do smaku) -łyżka oleju (ja używam kokosowego) -koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżeczki -1,5 l wody -liście kolendry – 2 łyżeczki albo świeża kolendra do podania Pora, ząbki czosnku pokrojone w plasterki i starkowany imbir podsmażyć przez 3 minuty. Zalać wodą. Dodać pietruszkę i seler pokrojone w kostkę, liście laurowe i ziele… Czytaj więcej »

Madzia
Madzia
4 lat temu

Mój konkursowy przepis to szybka zupa z łatwo dostępnych produktów:

zupa kukurydziana z czosnkiem:

Produkty:

1. Bulion warzywny,
2.2 x ugotowane kolby kukurydzy,
3. 300ml mleka sojowego bądź innego,
4.pół posiekanej cebuli,
5.szczypta gałki muszkatołowej,
6. 2 x ząbki czosnku,
7.2 x posiekana natka pietruszki,
8.szczypta pieprzu cayenne.

Cebulę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy.Same ziarna ugotowanej kukurydzy zblenduj z ciepłym mlekiem, bulionem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzem. Całość wymieszaj i zagotuj około 2-3min na małym ogniu. Do dekoracji posypujemy natka pietruszki

Kinga
Kinga
4 lat temu

Przepis z wykorzystaniem surowego czosnku
Pasta na pieczywo:
3 duże marchewki
3 łyżki domowego majonezu
3 duże ząbki czosnku
sól do smaku
Marchew kroimy wzdłuż na pół i gotujemy na parze. Następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Do marchewki dodajemy majonez (u mnie na oleju lnianym) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą. W sezonie warto dodać pietruszkę naciową.

Olga
Olga
4 lat temu

Teraz jestem na diecie dr Dąbrowskiej i wymyślam sobie różne przepisy z dozwolonych warzyw i owoców, żeby nie było nudno 🙂 Polecam Wam pieczone bakłażany z czosnkiem i kolendrą: — pieczemy na ruszcie trzy spore bakłażany (w całości) — odcinamy im czapeczki, resztę razem ze skórką kroimy na nieduże kawałki, wrzucamy do miski — po przestudzeniu dodajemy do bakłażanów sok z 2-3 limonek — siekamy duży pęczek kolendry, przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku (albo i więcej, ja uwielbiam) — dodajemy do bakłażanów — doprawiamy łyżeczką kuminu i odrobiną soli (zamiast kuminu polecam też harissę w proszku, to w ogóle genialna przyprawa) — jemy na zimno np. z sałatą lub zielonym ogórkiem, a jeśli nie jesteśmy na diecie dr D. — z dobrym żytnim chlebem na zakwasie; w wersji niedietetycznej można dodać łyżeczkę oliwy, ale i bez niej potrawa super… Czytaj więcej »

Klaudia
Klaudia
4 lat temu

Pyszny sos z fasoli, rozgrzewający, bardzo sycący:
1 cebulę i 1 czosnek siekamy, podsmażamy na patelni aż się zeszklą
1 puszkę fasoli czerwonej, 1 puszkę pomidorów podpiekamy do uzyskania gęstej konsystencji
Przyprawy: dużo kolendry, papryczki jalapeno z zalewy.
Ja podaję najchętniej z pieczonymi batatami przekrojonymi wzdłuż na pół i awokado z odrobiną cytryny i soli, ale nadaje się też do nadziewania dyni albo do makaronu… Fantazja 🙂 Jest to rzecz która uzależnia i mogłabym ją jeść codziennie.

Alicja
Alicja
4 lat temu

Oliwę z oliwek podgrzewamy na patelni, na to duuuużo startego czosnku i papryczkę chili w ilości odpowiedniej do wytrzymałości podniebienia. Nie wolno spalić czosnku bo będzie gorzki. Na osobnej patelni podprażamy delikatnie sezam. Polewamy oliwą z czosnkiem i papryczką makaron lub duszone warzywa, posypujemy podprażonym sezamem. Smacznego!

Beata
Beata
4 lat temu

Oto mój przepis na najprostszą, przesmaczną, ekstraszybką do zrobienia, zdrową pastę z awokado:
dojrzałe awokado, obieram i miażdżę widelcem, dodaję: sok z pół cytryny lub całej limonki, wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany świeży koperek i pietruszkę (po kilka gałązek, same listki), doprawiam do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem, szczyptą dobrej soli (np. kłodawska lub himalajska) i szczyptą kurkumy.
Mieszam i taką pastę nakładam na świeży żytni chlebek własnego wypieku, niebo w gębie 🙂

Joanna
Joanna
4 lat temu

Mój pomysł na dodanie czosnku do potrawy to pasta z czosnku, która może być dodatkiem do grzanek, makaronów strączkowych z warzywami i do obiadu 🙂
Przepis:
10 ząbków czosnku zmiksować z odrobiną soli (może być himalajska, jodowana), dodać 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki jogurtu wegańskiego bez cukru (np. sojowy naturalny, kokosowy naturalny), ponownie zmiksować, dodając oliwy z oliwek do uzyskania właściwej konsystencji.

Jest to uniwersalny przepis, który później można wykorzystać na wiele sposobów 🙂

Dominika
Dominika
4 lat temu

Komosa ryżowa z tofu 🍲 ➡ 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) ➡ 1,5 szklanki wody ➡ 4 łyżki oliwy z oliwek ➡ szczypta soli ➡ szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą ➡ 180 g tofu ➡ 1 garść kiełków na patelnie stir fry ➡ 6 suszonych pomidorów ➡ 4 ząbki czosnku ➡ 1 garść orzechów nerkowca ➡ nać pietruszki ✅ Komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej zimną wodą (1,5 szklanki), dodaj 2 łyżki oleju i szczyptę soli morskiej. Gotuj około 20-30 min aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. ✅ Tofu odsącz na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pokrojone w kostkę tofu. Wyciśnij przez praskę czosnek,… Czytaj więcej »

Daria
Daria
4 lat temu

A ja lubie sobie upiec cala glowke czosnu w piekarniku (odcinam nieduzy kawalek na gorze i „uwolnione” zabki czosnku smaruje niewielka iloscia oliwy i posypuje sola). Taki mieciutki czosnek ladnie rozsmarowuje sie na chlebie. I tak naprawde nic wiecej juz nie potrzeba 🙂

Poza tym uzywam czosnku w dressingu do salaty lub pieczonych warzyw (np. kalafiora), – mieszam go w oliwie z sokiem cytrynowym, woda, sola i pieprzem i dodaje koperek. Tym polewam upieczone/uduszone warzywa. Pycha! 😀

Paulina
Paulina
4 lat temu

Dzień dobry, Kochani!
To ja się chętnie podzielę moim nietypowym i baaardzo szybkim w przygotowaniu przepisem.

Pieczony czosnek jako przepiękny i zdrowy dekoracyjny dodatek do zup

Składniki:
Czosnek i piekarnik 🙂

Rozkrój główkę czosnku na pół w poprzek (tak, żeby po przekrojeniu było widać kwiat laughing), ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika tymi 'kwiatkami w dół. Zapiecz.
Ja wszystko robie 'na oko’, tzn temperaturę i czas. Musi ładnie się przypiec. Podawaj jako dodatek do zupy (krem lub …rosół!!!). Wygląda cudnie i bardzo delikatnie smakuje. (jesz, jak przekrojonego grejfruta :))

Po raz pierwszy podano mi tak upieczony czosnek w restauracji / winotece na Słowacji. Warto spróbować, choćby dla efektu wizualnegowink

Pozdrawiam Was serdecznie,
Paulina

Julia
Julia
4 lat temu

Mój przepis: pasta szpinakowo-czosnkowa, którą można wykorzystać np. Do posmarowania chlebka gryczanego albo naleśników. Pysznie smakuje również z warzywami pokrojonymi w słupki.

Składniki:

główka czosnku, dwie łyżki przyprawy suszone pomidory z bazylią, 450g szpinaku, Sól i pieprz do smaku, Opcjonalnie pół łyżki wędzonej papryki, szklanka ugotowanej soi lub ciecierzycy, łyżeczka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Po 3 minutach dodajemy szpinak, gdy szpinak odparuje z wody dodajemy ciecierzycę lub soję i pozostałe przyprawy. Po przestudzeniu miksujemy wszystkie składniki na pastę. Świetnie smakuje z pomidorem, świeżym szczypiorkiem i pestkami dyni.

Weronika
Weronika
4 lat temu

Pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to pesto z czosnku niedźwiedziego! Dużą ilość świeżych liści miksujemy z lekko podprażoną garścią pestek dyni, dodajemy około łyżki płatków drożdżowych i sól do smaku, następnie wlewamy dobrą oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Podajemy z tagiatelle z cukinii i kalarepki, z dodatkiem pieczonych rzodkiewek i pomidorów koktajlowych. Idealne na wiosnę!
Resztę pesto przekładamy do sloiczka i polewamy wierzch odrobiną oliwy, żeby dłużej zachowało świeżość.
Smacznego!

Romualda
Romualda
4 lat temu

Bardzo smaczna i szybka jarzynka do obiadu:
Na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Poddusić ją na małym ogniu do miękkości. Do cukinii dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Chwilę podgrzewać aż pomidory
zmiękną. Dobrze wymieszać doprawiając przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą.
Jeszcze chwilkę dusić na ogniu, aż składniki się połączą. Pod koniec posypać zieloną natką pieruszki.
Podawać na ciepło.

Ewa
Ewa
4 lat temu

Makaron razowy z pieczarkami i fasolką szparagową Składniki: – makaron razowy świderki, może być również fettuccini czy inny (250 g) – pieczarki (300 g) – czerwona cebulka lub zwykła – fasolka szparagowa zielona, może być mrożona (300 g) – 4 ząbki czosnku – 1 jajko – oliwa – sól – pieprz naturalny lub ziołowy – sos sojowy do smaku Pieczarki kroję w plasterki. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę duszę na osobnej patelni, jak się zarumieni dodaję ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę lub przeciśnięte przez praskę. Fasolkę szparagową zieloną przygotowuję w parowarze. Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu lub nieco dłużej gdyż lubię miękki. Łączę wszystkie składniki w garnku nieprzywierającym.… Czytaj więcej »

Lidka
Lidka
4 lat temu

Pieczemy paprykę, obieramy ze skórki, kroimy w paski. Do tego sos winegret z dużą ilością czosnku. Ocet można zastąpić limonką lub cytryną. Można dodać siekane kapary, oliwki, zielony pieprz, pietruszkę, bazylię co kto lubi. To jest najlepsza wersja papryki jaką znam. Z tego co zauważyłam smakuje nawet tym, którzy za papryką nie przepadają. Polecam! Będzie przepaprycznie! 🌶🌶🌶

Ewa
Ewa
4 lat temu

Zakupiłam nerkowce prze popularny serwis internetowy 😉 niestety przyszły lekko miękkie i jakoś tak, do jedzenia na „surowo” mnie nie przekonały. Ale zjeść trzeba. Wymyśliłam sos do makaronu: szklanka orzechów, 5 ząbków czosnku [uwielbiam], sól i pieprz do smaku, jak ktoś lubi to ciut cytrynu. Orzechy namoczyłam przez noc, a później wszystko w blender. Przed polaniem makaronu lekko podgrzewam [nie lubię jeść zimnego]

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Proponuję prosty ale genialny przepis mojej mamy – syrop wzmacniający odporność!

główka czosnku
1 cebula
3 łyżki miodu

Czosnek i cebulę drobno pokroić. W małym słoiku przekładać na zmianę: cebula – miód – czosnek.
Odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gotowy syrop odlać. Pić 2 łyżki 3x dzienne.
Zdrówka! 🙂

Goha
Goha
4 lat temu

Cześć, nie wiem na ile właściwości czosnku zmieniają się w zależności od sposobu jego przyrządzenia. Gdzieś, kiedyś czytałam, że ta najbardziej lecznicza wersja przy chorobach wirusowych to ząbki ponad 10 min. gotowane w mleku. Przy okazji mleko na pewno mocno nawilża w oskrzelach (nie wiem ja to fachowo określić, chodzi o rozrzedzenie wydzieliny), -stąd niektórzy mają jakiś katar, gdy piją ciepłe mleko choć są zdrowi-sprawdzone w rodzinie ;)- a po zaprzestaniu picia tego mleka-zdecydowana ulga, natomiast przy przeziębieniu- bardzo im pomaga). My duże ilości czosnku używamy tylko w chorobie. Ale teraz, gdy najnowszy wirus wywołuje zapalenie płuc, trzeba być ostrożnym z tym rozrzedzaniem….by nie doprowadzić to takiego jakby utopienia. No i z drugiej strony niektórym czosnek może szkodzić. I to bardzo.

Zobacz również
mail facebook instagram