Grillowe patenty, dzięki którym pokochasz zdrowe grillowanie

Nadchodzi majówka, a ta rozpoczyna wielki sezon na grilla. Czy grillowanie może być odżywcze i sprawiać frajdę? Mam dla Was całą garść patentów, dzięki którym grillowanie odżywcze będzie ekscytującą przygodą. A jeśli nie przygodą, to na pewno bardzo ciekawym doświadczeniem, pełnym smaków i aromatów, które czekają na to, żeby Was zaskoczyć. Zatem jeśli zastanawiacie się nad tym, co zdrowo wrzucić na grilla, mam na to kilka rad.

Jeśli odżywczo, to przede wszystkim warzywa. Świetnie sprawdzi się m.in. papryka, duże pieczarki, cukinia, czerwona cebula, bakłażan, fenkuł, czy sałata rzymska. Wrażenie wizualne umilą szparagi. A zamiast kotleta: tofu wędzone. Dla ciekawszego efektu można warzywa grillować w formie szaszłyka. Do tego zioła, sos, np. jogurtowo-musztardowy, pasta roślinna oraz porcja surowych warzyw w postaci sałatek i surówek. Można też zgrillować sobie deser. A zatem do rzeczy.

1. Warzywa na grilla

.

Jakie zatem warzywa i w jakiej formie są moim zdaniem na grillu najlepsze?

2. Owoce na grilla

Na grillu zgrillować można też całkiem niezły deser.
Szczególnie polecam banana (całego lub przekrojonego wzdłuż na pół), jabłka i gruszki (pokrojone w ćwiartki lub połówki), plastry ananasa oraz arbuza (pokrojony tradycyjnie – ze skórą, grillowany po 2-3 minuty po każdej stronie).

3. Tofu zamiast kotleta

Na grilla, zarówno do grillowania jak i sałatek (również tych z owocami) całym sercem polecam tofu wędzone z Lidla, ale może się zdarzyć, że akurat nie macie go pod ręką lub jego smak jest dla Was zbyt intensywny. Wtedy jak najbardziej sprawdzi się tofu naturalne – również i w jego przypadku zagrają wszystkie metody z punktu poniżej 🙂

4. Zioła i przyprawy 

Warzywa i owoce same w sobie są już pyszne, wiadomo 😉 Ale można sprawić, że ich smak będzie jeszcze ciekawszy.  Jak czerpać jeszcze więcej frajdy i przyjemności z roślinnego grillowania? Mam na to kilka sprawdzonych sposobów:

Przyprawy do posypania warzyw:

  • wędzona papryka
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • kumin
  • a dla lubiących ostre smaki szczypta cayenne

Jeśli lubicie nietypowe połączenia smaków, to wszystko to sprawdzi się też na owocach (np. gruszka i wędzona papryka, ananas i cayenne ze szczyptą soli)

Przyprawy na owoce:

  • cynamon
  • kardamon
  • cayenne

Przykładowo: gruszki z kardamonem i banan z cynamonem

Płatki drożdżowe dodadzą nieco serowego posmaku, świetne na pomidory, pieczarki i sałatę rzymską

Marynata czosnkowo-musztardowa:

  • 3 łyżeczki musztardy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta cayenne
  • szczypta wędzonej papryki

Marynata ta idealnie pasuje m.in. do cukinii, szparagów, czy kalafiora, świetnie sprawdza się też w przypadku tofu.

5. Odżywcze sosy

Odżywcze sosy są świetnym dodatkiem zarówno do grillowanych warzyw i owoców, jak i do sałatek, czy mis odżywczych. Nadają nowy charakter znanym smakom – frajda gwarantowana.

Kilka szybkich przepisów.

Sos koperkowy z suszoną śliwką:

  • 65 ml mleka sojowego
  • 15 g suszonej śliwki
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 g koperku, szczyptę soli
  • Całość zblenduj na gładką masę

Sos jogurtowy z miętą

  • 10 ml cytryny
  • 50 g jogurtu naturalnego sojowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/4 łyżeczki melasy lub 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • Całość zblenduj na gładką masę

Sos jogurtowo-musztardowy

  • 15 ml soku z pomarańczy
  • 55 g jogurtu naturalnego sojowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • opcjonalnie:  posiekana świeża bazylia
  • Całość dokładnie wymieszaj

Sos tahiniowy

  • 1 łyżka tahini
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 łyżka bardzo drobno posiekanej natki
  • Całość dokładnie wymieszaj

Sos musztardowo – karobowy

  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 100 g jogurtu naturalnego sojowego
  • 1 – 1,5 łyżeczki karobu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • Całość wymieszaj

6. Wyraziste sałatki

Niezależnie od tego, jak bardzo odżywczo grilluje nasze towarzystwo, większość osób docenia sałatki i surówki. Do grilla szczególnie polecam te najbardziej wyraziste:

Sałatka z arbuzem zrobiła furorę już na kilku naszych imprezach:

7. Wyraziste surówki

8. Pasty roślinne

Do grillowanych warzyw świetnie zagrają też pasty roślinne.


9. Chlebek do grilla

Do tego chlebek gryczany, który świetnie smakuje też po zgrillowaniu. Poniżej podaję wersję na słodko. Jednak jeśli wolicie wersję wytrawną, cynamon możecie zamienić dowolnymi przyprawami, np. oregano, a suszone śliwki suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.

10. Deser na grilla

A na deser, obok grillowanych owoców, warto sięgnąć też po świeże, szczególnie wszelkie jagodowe. Już niedługo będziemy mogli z nich korzystać garściami, więc korzystajmy (szczególnym połączeniem są np. grillowane szparagi z rukolą i truskawkami).
Natomiast w ramach tradycyjnego ciasta polecam odżywczy chlebek bananowy.

Takie nasze salaterkowe sposoby na ten sezon. Dajcie znać, co tam u Was na grillu. A może macie jakieś zamówienia na rozwinięcie któregoś z punktów? Jakby co, chętnie zabiorę je do kuchni 🙂

PS. A jeśli macie Jadłospisy odżywcze, tam też jest też kilka całkiem niezłych na okazję grilla przepisów. Polecam m.in.:
– Sałatkę z bobem i orzechami (str. 89)
– Orientalną ciecierzycę z granatem (str. 97)
– Sałatkę raw tabouleh (str. 155)

Smacznego!
Agnieszka


Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
5 lat temu

Mega wpis!!! Wiem że to nie do końca zdrowe, ale ja uwielbiam marynowane kluski sojowe (z tesco), nadają się do szaszłyków. Jeśli namoczy się je z sosem sojowym i przyprawami to smakują wyśmienicie. W porównaniu do kotletów sojowych są bardziej śliskie i sprężyste 🙂

Mateusz Żłobiński
Admin
Reply to  Klaudia

Klaudia, w zasadzie nie ma powodu by sądzić, że kluski te są niezdrowe – w składzie mają jedynie mąkę sojową odtłuszczoną, której skład jest mega wartościowy – zaczynając od witamin i składników mineralnych, kończąc na ogromnej ilości białka. Jedynym pytaniem jest, jaki wpływ na nią ma ekstruzja, która nadaje kształt – najprawdopodobniej nieduży, ale jeszcze jestem w trakcie czytania literatury i temat ten na pewno pojawi się na blogu 🙂

Klaudia
Klaudia
3 lat temu

I jak, obczaiłeś coś? Bo chyba mnie ominęło jeśli tak. Tak chodziło mi o to że to niestety żywność przetworzona, ale makro ma bdb:)

Ada
Ada
5 lat temu

Fajne pomysły. Zabrakło jedynie przepisów na burgery ze strączków i/lub kasz.

Ada
Ada
5 lat temu

Super, czekam z niecierpliwością 🙂

Monika
Monika
5 lat temu

Ciekawe sosy 😊 Ale grilowany arbuz? 😲😲😅

Anna
Anna
5 lat temu

WOW 😁 dzięki za tyle pomysłów

Natalia Stós
5 lat temu

Uwielbiam Wasze przepisy w formie grafik! <3 Bardzo fajne pomysły, muszę spróbować sałatek, pasty z czerwonej cebuli i koniecznie sosu karobowo-musztardowego. Mam pytanie odnośnie surówki z dyni: trzemy na tarce dynię surową, tak?
Też mam kilka patentów na zdrowego grilla, m.in. polecam spróbować grillowanej marynowanej kapusty – zaskakujący smak 😉 Zawsze na grilla przygotowuję też pesto z chwastów, tzn. podagrycznika, mniszka i czosnku niedźwiedziego z dodatkiem namoczonego słonecznika, płatków drożdżowych i przypraw – zajadają się nawet mięsożercy, a ja zjadam z grillowanymi warzywami 🙂

Dominika
5 lat temu

Świetne są te przepisu. Koniecznie muszę spróbować… wszystkich!

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Dominika

Dzięki Dominika, smacznego! :)))

Elizabeth
Elizabeth
5 lat temu

Super, wpis bardzo się przydał podczas ostatniego grillowania! „Mięsożerni” znajomi byli pozytywnie zaskoczeni taką mnogością alternatyw roślinnych i chętnie testowali 😉

Dominik
Dominik
5 lat temu

Hej! Ja mam pytanie troszkę „z innej strony” – czy te wszystkie dobrodziejstwa natury nie są niszczone przez szkodliwość samego procesu grillowania?

Mateusz Żłobiński
Admin
Reply to  Dominik

Hej Dominika, wiesz co, jest właśnie odwrotnie – o ile oczywiście nie spalimy warzyw na wiór 😉 Grillując, warzywa są mniej poddawane wysokiej temperaturze, do tego nie wypłukujemy składników w wodzie – grillowanie jest zbliżone według mnie pod kątem zachowania składników odżywczych do gotowania na parze. Warto przy okazji wspomnieć, że najzdrowszą metodą grillowania jest użycie grilla elektrycznego 🙂

Kamil
Kamil
5 lat temu

ja ostatnio taka krajalnica robieę cos jak kluski z marchwi i je zapiekam w elektrycznym grillu, do tego różne dodatki oczywiście jak serek wiejski, mam dobry grill nie przypala warzyw BREVILLE High Gloss

Olka
Olka
5 lat temu

Ahh jakie pyszności! Za oknem zima więc dobrze że jest możliwość grillowania w domu na grillu elektrycznym Breville 😉

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Olka

Grill elektryczny jest mega urządzeniem 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram