Nadchodzi majówka, a ta rozpoczyna wielki sezon na grilla. Czy grillowanie może być odżywcze i sprawiać frajdę? Mam dla Was całą garść patentów, dzięki którym grillowanie odżywcze będzie ekscytującą przygodą. A jeśli nie przygodą, to na pewno bardzo ciekawym doświadczeniem, pełnym smaków i aromatów, które czekają na to, żeby Was zaskoczyć. Zatem jeśli zastanawiacie się nad tym, co zdrowo wrzucić na grilla, mam na to kilka rad.
Jeśli odżywczo, to przede wszystkim warzywa. Świetnie sprawdzi się m.in. papryka, duże pieczarki, cukinia, czerwona cebula, bakłażan, fenkuł, czy sałata rzymska. Wrażenie wizualne umilą szparagi. A zamiast kotleta: tofu wędzone. Dla ciekawszego efektu można warzywa grillować w formie szaszłyka. Do tego zioła, sos, np. jogurtowo-musztardowy, pasta roślinna oraz porcja surowych warzyw w postaci sałatek i surówek. Można też zgrillować sobie deser. A zatem do rzeczy.
1. Warzywa na grilla
.
Jakie zatem warzywa i w jakiej formie są moim zdaniem na grillu najlepsze?
2. Owoce na grilla
Na grillu zgrillować można też całkiem niezły deser.
Szczególnie polecam banana (całego lub przekrojonego wzdłuż na pół), jabłka i gruszki (pokrojone w ćwiartki lub połówki), plastry ananasa oraz arbuza (pokrojony tradycyjnie – ze skórą, grillowany po 2-3 minuty po każdej stronie).
3. Tofu zamiast kotleta
Na grilla, zarówno do grillowania jak i sałatek (również tych z owocami) całym sercem polecam tofu wędzone z Lidla, ale może się zdarzyć, że akurat nie macie go pod ręką lub jego smak jest dla Was zbyt intensywny. Wtedy jak najbardziej sprawdzi się tofu naturalne – również i w jego przypadku zagrają wszystkie metody z punktu poniżej 🙂
4. Zioła i przyprawy
Warzywa i owoce same w sobie są już pyszne, wiadomo 😉 Ale można sprawić, że ich smak będzie jeszcze ciekawszy. Jak czerpać jeszcze więcej frajdy i przyjemności z roślinnego grillowania? Mam na to kilka sprawdzonych sposobów:
Przyprawy do posypania warzyw:
- wędzona papryka
- oregano
- bazylia
- tymianek
- kumin
- a dla lubiących ostre smaki szczypta cayenne
Jeśli lubicie nietypowe połączenia smaków, to wszystko to sprawdzi się też na owocach (np. gruszka i wędzona papryka, ananas i cayenne ze szczyptą soli)
Przyprawy na owoce:
- cynamon
- kardamon
- cayenne
Przykładowo: gruszki z kardamonem i banan z cynamonem
Płatki drożdżowe dodadzą nieco serowego posmaku, świetne na pomidory, pieczarki i sałatę rzymską
Marynata czosnkowo-musztardowa:
- 3 łyżeczki musztardy
- 30 ml soku z cytryny
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta cayenne
- szczypta wędzonej papryki
Marynata ta idealnie pasuje m.in. do cukinii, szparagów, czy kalafiora, świetnie sprawdza się też w przypadku tofu.
5. Odżywcze sosy
Odżywcze sosy są świetnym dodatkiem zarówno do grillowanych warzyw i owoców, jak i do sałatek, czy mis odżywczych. Nadają nowy charakter znanym smakom – frajda gwarantowana.
Kilka szybkich przepisów.
Sos koperkowy z suszoną śliwką:
- 65 ml mleka sojowego
- 15 g suszonej śliwki
- 10 ml soku z cytryny
- 10 g koperku, szczyptę soli
- Całość zblenduj na gładką masę
Sos jogurtowy z miętą
- 10 ml cytryny
- 50 g jogurtu naturalnego sojowego
- szczypta soli i pieprzu
- 1/4 łyżeczki melasy lub 1/2 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- Całość zblenduj na gładką masę
Sos jogurtowo-musztardowy
- 15 ml soku z pomarańczy
- 55 g jogurtu naturalnego sojowego
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- opcjonalnie: posiekana świeża bazylia
- Całość dokładnie wymieszaj
Sos tahiniowy
- 1 łyżka tahini
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 łyżka bardzo drobno posiekanej natki
- Całość dokładnie wymieszaj
Sos musztardowo – karobowy
- 50 ml soku z pomarańczy
- 100 g jogurtu naturalnego sojowego
- 1 – 1,5 łyżeczki karobu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- Całość wymieszaj
6. Wyraziste sałatki
Niezależnie od tego, jak bardzo odżywczo grilluje nasze towarzystwo, większość osób docenia sałatki i surówki. Do grilla szczególnie polecam te najbardziej wyraziste:
Sałatka z arbuzem zrobiła furorę już na kilku naszych imprezach:
7. Wyraziste surówki
8. Pasty roślinne
Do grillowanych warzyw świetnie zagrają też pasty roślinne.
9. Chlebek do grilla
Do tego chlebek gryczany, który świetnie smakuje też po zgrillowaniu. Poniżej podaję wersję na słodko. Jednak jeśli wolicie wersję wytrawną, cynamon możecie zamienić dowolnymi przyprawami, np. oregano, a suszone śliwki suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
10. Deser na grilla
A na deser, obok grillowanych owoców, warto sięgnąć też po świeże, szczególnie wszelkie jagodowe. Już niedługo będziemy mogli z nich korzystać garściami, więc korzystajmy (szczególnym połączeniem są np. grillowane szparagi z rukolą i truskawkami).
Natomiast w ramach tradycyjnego ciasta polecam odżywczy chlebek bananowy.
Takie nasze salaterkowe sposoby na ten sezon. Dajcie znać, co tam u Was na grillu. A może macie jakieś zamówienia na rozwinięcie któregoś z punktów? Jakby co, chętnie zabiorę je do kuchni 🙂
PS. A jeśli macie Jadłospisy odżywcze, tam też jest też kilka całkiem niezłych na okazję grilla przepisów. Polecam m.in.:
– Sałatkę z bobem i orzechami (str. 89)
– Orientalną ciecierzycę z granatem (str. 97)
– Sałatkę raw tabouleh (str. 155)
Smacznego!
Agnieszka
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.