Zupa wiśniowa z makaronem

Zupa wiśniowa to nasz smak dzieciństwa, smak lata. To czas wakacji, kiedy babcia wychodziła do ogrodu i wracała z miską wiśni.

Kiedy babcia szła z miską wiśni, wiedzieliśmy, że to właśnie ten dzień – dzień różowej zupy. Babcia podawała ją z ziemniakami posypanymi koperkiem (stąd i my sypiemy koperkiem). W wersji odżywczej proponujemy ją z makaronem gryczanym (lub pszennym razowym) i orzeszkami. Pod kątem wartości odżywczych sprawdzi się również makaron białkowy (np. z groszku).

Przepis na 2 porcje po 500 kcal

Składniki:

wiśnie (400 g bez pestek)
makaron gryczany lub pszenny razowy (100 g)
daktyle suszone (40 g)
nasiona słonecznika (40 g)
orzechy ziemne (15 g)
sezam (5 g)
koperek (5 g)
sok z cytryny (10 ml)
700 ml wody

Przygotowanie:

1. Baza wiśniowa: zagotuj wiśnie w 600 ml wody
2. Sos śmietanowy: do 100 ml wody dodaj daktyle, słonecznik, sok z cytryny i zblenduj
3. Całość wymieszaj i posyp koperkiem
4. Podawaj z ugotowanym makaronem, sezamem i orzechami ziemnymi

Zupa wiśniowa – przepis graficzny

Przepis jest też dostępny w formie graficznej z pełną rozpiską składników odżywczych, do ściągnięcia w spisie przepisów -> spis przepisów

Smacznego! 🙂

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
7 lat temu

Panie Mateuszu, mam pytanie dotyczące mleka sojowego. To, które Pan używa w przepisach kupuje Pan czy robi sam? Mleko kupne jest UHT. W takim przypadku jaką ono ma wartość? Czy warto je używać czy koniecznie trzeba robić własne. Dziękuję za odp. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za książkę z przepisami. Ona jest nie tylko do gotowania ale i do ciągłego oglądania w ramach relaksu :-). Tak pomysłowo, ładnie stworzona 😀

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
7 lat temu
Reply to  Aga

Według mnie nie ma potrzeby robienia mleka samemu, już i tak mamy na głowach dziś zbyt wiele obowiązków 🙂 Mleko kupne ma bardzo dobry skład, niewiele różni się od mleka zrobionego samodzielnie. Warto natomiast zwracać uwagę, aby nie miało sztucznych dodatków i dodanego cukru, osobiście polecam mleko firmy Natumi, do kupienia np.:
https://biosklep.com.pl/pl/
lub w większej ilości:
https://misiontek.pl/napoj-
Bardzo się cieszę, że podoba się Pani książka 🙂

Zaharashi Kenchi
Zaharashi Kenchi
7 lat temu

Moja mama zawsze robiła w lato zupę wiśniową ale oczywiście na śmietanie. Ja teraz robię sobie właśnie taką ze słonecznikiem. Uwielbiam.

Zobacz również
mail facebook instagram