Zupa wiśniowa to nasz smak dzieciństwa, smak lata. To czas wakacji, kiedy babcia wychodziła do ogrodu i wracała z miską wiśni.
Kiedy babcia szła z miską wiśni, wiedzieliśmy, że to właśnie ten dzień – dzień różowej zupy. Babcia podawała ją z ziemniakami posypanymi koperkiem (stąd i my sypiemy koperkiem). W wersji odżywczej proponujemy ją z makaronem gryczanym (lub pszennym razowym) i orzeszkami. Pod kątem wartości odżywczych sprawdzi się również makaron białkowy (np. z groszku).
Przepis na 2 porcje po 500 kcal
Składniki:
wiśnie (400 g bez pestek)
makaron gryczany lub pszenny razowy (100 g)
daktyle suszone (40 g)
nasiona słonecznika (40 g)
orzechy ziemne (15 g)
sezam (5 g)
koperek (5 g)
sok z cytryny (10 ml)
700 ml wody
Przygotowanie:
1. Baza wiśniowa: zagotuj wiśnie w 600 ml wody
2. Sos śmietanowy: do 100 ml wody dodaj daktyle, słonecznik, sok z cytryny i zblenduj
3. Całość wymieszaj i posyp koperkiem
4. Podawaj z ugotowanym makaronem, sezamem i orzechami ziemnymi
Zupa wiśniowa – przepis graficzny
Przepis jest też dostępny w formie graficznej z pełną rozpiską składników odżywczych, do ściągnięcia w spisie przepisów -> spis przepisów

Smacznego! 🙂
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
