Gdyby wybrać potrawę, która idealnie nadaje się do walki z plagą dzisiejszych chorób cywilizacyjnych, z pewnością byłaby to prosta zupa pomidora.
Przeciw nowotworom
Pomidory zawierają niezwykły składnik – przeciwnowotworowy karoten – likopen. To on sprawia, że pomidory mają czerwony kolor. Jest to dwukrotnie silniejszy przeciwutleniacz niż beta-karoten. I warto tutaj dodać, że likopen występuje praktycznie tylko w pomidorach. Kilkukrotnie mniejsze jego ilości występują jeszcze tylko w arbuzach oraz grejpfrutach. Liczne badania pokazują, że likopen to poważny przeciwnowotworowy wojownik, który znakomicie chroni przed wieloma nowotworami m.in. jelita grubego, żołądka, płuc, prostaty(1), szyjki macicy i raka piersi(2).
Przeciw chorobom serca
Likopen znakomicie wpływa również na serce oraz na obniżenie złego cholesterolu. Wykazano m.in., że spożywający duże ilości likopenu i pomidorów mają aż o 50% mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca(3).
Przeciw nadciśnieniu i udarom
Gdyby tego było mało, pomidory są jednym z najlepszych źródeł potasu. Dzięki temu ich spożycie bardzo dobrze wpływa na regulację ciśnienia tętniczego oraz zmniejsza w konsekwencji ryzyko udaru mózgu – wystarczy 1 pomidor dziennie aby zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru aż o 40%(4).
Prosta zupa pomidorowa to po prostu idealny codzienny posiłek 🙂
Składniki:
800 ml wody
10 pomidorów
3 lub 4 średnie marchewki
1/4 dużego selera
1 średnia pietruszka
kawałek pora
sól, pieprz
ew. świeży lubczyk i świeża bazylia
Przygotowanie:
1. Pokrój warzywa w plasterki, a pomidory na 4 części.
2. Gotuj wszystkie warzywa (razem z lubczykiem), aż marchewki będą miękkie.
3. Dodaj sól, pieprz i zblenduj
4. Przed podaniem dodaj listki świeżej bazylii

Przepis w wersji graficznej do ściągnięcia
1. Giovannucci E. Tomatoes, tomato-based products, lycopene and cancer: review of the epidemiologic literature. J Natl Cancer Inst 1999; 91:317-31.
2. Borek C. Antioxidants and the prevention of hormonally regulated cancer. J Men Health Gender 2005; 2:346-52
3. Kohlmeier L, Kark JD, Gomez-Gracia E i wsp. Lycopene and myocardial infarction risk in the EURAMIC Study. Am J Epidemiol 1997
4. Alan H. Pressman, Sheila Buff, Witaminy i minerały, KDC, 2000
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
