• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt

Wege „ryby” na Święta

Marchewka a’la łosoś, boczniaki po kaszubsku oraz seleryba. Rybka lubi pływać, a karpiowi nie po drodze spacer w reklamówce. Przygotowaliśmy więc dla Was wegańskie klasyki „rybne”, smakujące obłędnie, w wersji odżywczej i z minimalną ilością olejów.

Boczniaki po kaszubsku

Grzyby to bogactwo składników odżywczych, szczególnie witamin z grupy B. Świetnie pokazują to boczniaki po kaszubsku, które dostarczają średnio ponad 40% więcej składników odżywczych niż tradycyjne śledzie po kaszubsku. A dzięki olejowi lnianego, potrawa dostarcza aż 10-dniową dawkę niezbędnego kwasu ALA z grupy omega-3.

Zalety w porównaniu do wersji rybnej:

  • 40% więcej składników odżywczych
  • 4 razy więcej błonnika
  • o wiele mniej kaloryczny
  • 5 razy więcej przeciwutleniaczy (2-dniowa dawka)
  • 2 razy mniej tłuszczów nasyconych

.

Seleryba

Zalety w porównaniu do wersji rybnej:

  • w przeciwieństwie do większości tradycyjnych przepisów jest pieczona, a nie smażona
  • o wiele mniej kaloryczna
  • 30% więcej witamin i składników mineralnych
  • 10 razy więcej błonnika
  • 2 razy mniej tłuszczów nasyconych

.

Marchewka a’la łosoś

Największą zaletą w stosunku do wersji rybnej jest bardzo mała kaloryczność – pozwoli nam to na pewno lepiej się czuć po Świątecznej uczcie 🙂

.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz

.

Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych 🙂 Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

18 grudnia 2019
14 komentarzy
Bardzo proste przepisy
Nowszy wpis
Starszy wpis
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Daria
Daria
1 rok temu

Hej przepisy świetne, tylko czy mi się wydaje czy inspirowaliscie się przepisami z jadlonomi? Bo to tam pierwsza była seleryba i boczniaki w zalewie zamiast śledzi…?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Daria

Są to klasyczne przepisy i mogą być podobne w różnych miejscach. Bazują na tradycyjnych przepisach i na tym, że smak rybny uzyskujemy dzięki wodorostom Nori i oleju lnianemu. Nie wiem czy przepisy w Jadłonomii były pierwszymi – na pewno Marta spopularyzowała te przepisy, pamiętam jednak, że np. boczniaki „śledziowe” jadłem z 10 lat temu, więc raczej nie był to pomysł Jadłonomii 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
1 rok temu
Reply to  Daria

Daria, to są wegańskie klasyki, więc w wielu miejscach są podobne. W przypadku boczniaków inspirowałam się tradycyjnym przepisem na śledzie po kaszubsku. W przypadku seleryby nie wiem, kiedy i gdzie tą ideę zobaczyłam po raz pierwszy (stosuję od dawna), tym razem zależało mi żeby nie miała zbyt dużo oleju i opracowałam wersję pieczoną. My generalnie zbyt często nie dajemy tego typu klasyków, bo wiadomo, że jest ich dużo w wielu miejscach, tym razem je daliśmy, bo zależało nam przede wszytkim na pokazaniu zalet wartości odżywczych wersji roślinnych.

0
Odpowiedz
Daria
Daria
1 rok temu
Reply to  Agnieszka Żłobińska

Dziękuję wam bardzo za tak dokładne odpowiedzi ❤️ W pełni was rozumiem i cieszę się, że będę mogła skosztować tych potraw w waszej wersji 🙂

0
Odpowiedz
Beata
Beata
1 rok temu

A marchewka „łososiowa” już przy czytaniu smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
1 rok temu

Wiecie co?…Ja po prostu Wam bardzo dziękuję! Jesteście wspaniali! Wesołych, smacznych, zdrowych Wege Świąt!

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Justyna

Dziękujemy! 😘 Zdrowych i Wesołych!

0
Odpowiedz
Monika
Monika
1 rok temu

Martwi mnie tylko to że we wszystkich przepisach wapnia i selenu jest bardzo znikoma ilość. A w przepisach oryginalnych jest odwrotnie. Co prawda jest dużo innych wartości ale są one o wieeeele latwiej dostarczalne z wszystkim co jemy 😔 to smutne. Bo tak bym nie chciała jeść zwierząt.

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Monika

Hej Monika, nie do końca to prawda. W przypadku tych przepisów wapnia jest więcej w wersjach roślinnych, a to z tego powodu, że mięsa i ryby są praktycznie pozbawione wapnia. Odnośnie do selenu – faktycznie jest składnikiem, który jest w mniejszej ilości w naszych przepisach i jest go często mniej w przepisach roślinnych. Generalnie jednak patrząc na średnią – nasze przepisy dostarczają wymaganą ilość selenu. Z wapniem jest o wiele prościej – polecamy dodanie w diecie produktów wzbogacanych w wapń – czyli tofu i mlek roślinnych z dodanym wapniem. Nasze przepisy dzięki właśnie tofu i mleku sojowemu dostarczają bardzo duże… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Juli
Juli
1 rok temu
Reply to  Monika

Chyba szukasz wymówki 🙂 Jesteś przecież na blogu, który tworzy idealnie odżywcze przepisy i jest ich mnóstwo. Spróbuj sama, jeśli zamienisz choć kilka dni tradycyjnego jadłospisu na odżywczy, to wyjdzie Ci to baaardzo na plus. Tradycyjna dieta nie dostarcza tylu wartości odżywczych.

0
Odpowiedz
Monika
Monika
1 rok temu
Reply to  Juli

Dziękuję Mateusz za dokładną odpowiedź. Wydaje mi się jednak że ryby mają sporo wapnia.. szczególnie te małe.. Juli nie nie szukam wymówki a do diety tradycyjnej jest mi bardzo daleko od długiego czasu. Jem bardzo podobnie jak jest w jadłospisach, a nadal nie czuję się dobrze. Niestety. Dlatego szukam odpowiedzi.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
1 rok temu

właśnie uratowaliście mi pomysł na wege sushi <3 a właśnie,takie przepisy na fajne sushi to byłoby coś!

0
Odpowiedz
Emilia
Emilia
1 rok temu

Witam, czy te przepisy znajdę również w Państwa książkach, ponieważ wolałabym mieć wersję papierową

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Emilia

Pani Emilio,
te przepisy są jedynie na blogu – wygodnie je się przegląda np. na smartfonie – ja je też czasem sobie drukuję na kartce A4. W książkach są zupełnie inne przepisy.
Niedługo na blogu będzie wygodna wyszukiwarka przepisów, z możliwością ich łatwego drukowania – będzie to gotowe na przełomie stycznia i lutego.

0
Odpowiedz
Salaterka.pl

Archiwa

Kategorie

© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz