Marchewka a’la łosoś, boczniaki po kaszubsku oraz seleryba. Rybka lubi pływać, a karpiowi nie po drodze spacer w reklamówce. Przygotowaliśmy więc dla Was wegańskie klasyki „rybne”, smakujące obłędnie, w wersji odżywczej i z minimalną ilością olejów.
Boczniaki po kaszubsku
Grzyby to bogactwo składników odżywczych, szczególnie witamin z grupy B. Świetnie pokazują to boczniaki po kaszubsku, które dostarczają średnio ponad 40% więcej składników odżywczych niż tradycyjne śledzie po kaszubsku. A dzięki olejowi lnianego, potrawa dostarcza aż 10-dniową dawkę niezbędnego kwasu ALA z grupy omega-3.
Zalety w porównaniu do wersji rybnej:
- 40% więcej składników odżywczych
- 4 razy więcej błonnika
- o wiele mniej kaloryczny
- 5 razy więcej przeciwutleniaczy (2-dniowa dawka)
- 2 razy mniej tłuszczów nasyconych
.
Seleryba
Zalety w porównaniu do wersji rybnej:
- w przeciwieństwie do większości tradycyjnych przepisów jest pieczona, a nie smażona
- o wiele mniej kaloryczna
- 30% więcej witamin i składników mineralnych
- 10 razy więcej błonnika
- 2 razy mniej tłuszczów nasyconych
.
Marchewka a’la łosoś
Największą zaletą w stosunku do wersji rybnej jest bardzo mała kaloryczność – pozwoli nam to na pewno lepiej się czuć po Świątecznej uczcie 🙂
.

Agnieszka i Mateusz
.
Książka „Szalenie proste jadłospisy”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Każdy przepis ma tylko 3 składniki i 3 dodatki, a połowę z nich zrobisz w 15 min!
Wyobraź sobie, że wchodzisz do kuchni i po chwili wychodzisz z gotowym, pełnowartościowym daniem. Choć wydaje się to niemożliwe, jest to główna idea, która przyświeca tej książce.