Wege „ryby” na Święta

Marchewka a’la łosoś, boczniaki po kaszubsku oraz seleryba. Rybka lubi pływać, a karpiowi nie po drodze spacer w reklamówce. Przygotowaliśmy więc dla Was wegańskie klasyki „rybne”, smakujące obłędnie, w wersji odżywczej i z minimalną ilością olejów.

Boczniaki po kaszubsku

Grzyby to bogactwo składników odżywczych, szczególnie witamin z grupy B. Świetnie pokazują to boczniaki po kaszubsku, które dostarczają średnio ponad 40% więcej składników odżywczych niż tradycyjne śledzie po kaszubsku. A dzięki olejowi lnianego, potrawa dostarcza aż 10-dniową dawkę niezbędnego kwasu ALA z grupy omega-3.

Zalety w porównaniu do wersji rybnej:

  • 40% więcej składników odżywczych
  • 4 razy więcej błonnika
  • o wiele mniej kaloryczny
  • 5 razy więcej przeciwutleniaczy (2-dniowa dawka)
  • 2 razy mniej tłuszczów nasyconych

.

Seleryba

Zalety w porównaniu do wersji rybnej:

  • w przeciwieństwie do większości tradycyjnych przepisów jest pieczona, a nie smażona
  • o wiele mniej kaloryczna
  • 30% więcej witamin i składników mineralnych
  • 10 razy więcej błonnika
  • 2 razy mniej tłuszczów nasyconych

.

Marchewka a’la łosoś

Największą zaletą w stosunku do wersji rybnej jest bardzo mała kaloryczność – pozwoli nam to na pewno lepiej się czuć po Świątecznej uczcie 🙂

.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Daria
Daria
4 lat temu

Hej przepisy świetne, tylko czy mi się wydaje czy inspirowaliscie się przepisami z jadlonomi? Bo to tam pierwsza była seleryba i boczniaki w zalewie zamiast śledzi…?

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Daria

Daria, to są wegańskie klasyki, więc w wielu miejscach są podobne. W przypadku boczniaków inspirowałam się tradycyjnym przepisem na śledzie po kaszubsku. W przypadku seleryby nie wiem, kiedy i gdzie tą ideę zobaczyłam po raz pierwszy (stosuję od dawna), tym razem zależało mi żeby nie miała zbyt dużo oleju i opracowałam wersję pieczoną.
My generalnie zbyt często nie dajemy tego typu klasyków, bo wiadomo, że jest ich dużo w wielu miejscach, tym razem je daliśmy, bo zależało nam przede wszytkim na pokazaniu zalet wartości odżywczych wersji roślinnych.

Daria
Daria
4 lat temu

Dziękuję wam bardzo za tak dokładne odpowiedzi ❤️ W pełni was rozumiem i cieszę się, że będę mogła skosztować tych potraw w waszej wersji 🙂

Beata
Beata
4 lat temu

A marchewka „łososiowa” już przy czytaniu smakuje 🙂

Justyna
Justyna
4 lat temu

Wiecie co?…Ja po prostu Wam bardzo dziękuję! Jesteście wspaniali! Wesołych, smacznych, zdrowych Wege Świąt!

Monika
Monika
4 lat temu

Martwi mnie tylko to że we wszystkich przepisach wapnia i selenu jest bardzo znikoma ilość. A w przepisach oryginalnych jest odwrotnie. Co prawda jest dużo innych wartości ale są one o wieeeele latwiej dostarczalne z wszystkim co jemy 😔 to smutne. Bo tak bym nie chciała jeść zwierząt.

Juli
Juli
4 lat temu
Reply to  Monika

Chyba szukasz wymówki 🙂 Jesteś przecież na blogu, który tworzy idealnie odżywcze przepisy i jest ich mnóstwo. Spróbuj sama, jeśli zamienisz choć kilka dni tradycyjnego jadłospisu na odżywczy, to wyjdzie Ci to baaardzo na plus. Tradycyjna dieta nie dostarcza tylu wartości odżywczych.

Monika
Monika
4 lat temu
Reply to  Juli

Dziękuję Mateusz za dokładną odpowiedź. Wydaje mi się jednak że ryby mają sporo wapnia.. szczególnie te małe.. Juli nie nie szukam wymówki a do diety tradycyjnej jest mi bardzo daleko od długiego czasu. Jem bardzo podobnie jak jest w jadłospisach, a nadal nie czuję się dobrze. Niestety. Dlatego szukam odpowiedzi.

Marta
Marta
4 lat temu

właśnie uratowaliście mi pomysł na wege sushi <3 a właśnie,takie przepisy na fajne sushi to byłoby coś!

Emilia
Emilia
4 lat temu

Witam, czy te przepisy znajdę również w Państwa książkach, ponieważ wolałabym mieć wersję papierową

Zobacz również
mail facebook instagram