Walentynkowa kolacja ze śniadaniem

Zmysłowa czyli jaka? Taka, która rozbudzi wszystkie nasze zmysły i przygotuje nas do odczuwania rozkoszy. Również taka, która nie sprawi, że poczujemy się senni. Zamiast tego doda nam skrzydeł.

Zatem lekko, aromatycznie, odżywczo na wielu poziomach. Zadbaj o kolory – żywe, intensywne. O zapachy – świeże zioła, aromatyczne przyprawy. O soczystość. Doznania podczas jedzenia pobudza też jedzenie rękoma. Warto zatem wprowadzić elementy, które właśnie tak możemy skonsumować, również jako przekąski. Na wyobraźnię działają też kształty. Zresztą, zobaczcie sami 🙂

Albo nie patrzcie wcale – jeśli macie ochotę wyostrzyć zmysły skorzystajcie z opcji opaski na oczach – poczujecie wtedy jeszcze bardziej bogactwo smaków, zapachów i różnorodność tekstur. A jeśli będziecie w tym czasie karmieni przez swoją drugą połówkę – to może oznaczać jeszcze więcej doznań… i zostawienie kolacji na później 😉

Elementem niemalże obowiązkowym kolacji zmysłowej jest czekolada, która za sprawą wydzielającej się dopaminy podnosi poziom szczęścia odczuwanego w całym naszym ciele. No i chili. Och, chili sprawia, że krew w naszych żyłach krąży jeszcze szybciej. Chili gorąco polecam też jako dodatek do kawy. Wraz z kardamonem i cynamonem, zamiast wina po kolacji lub na śniadanie – ostro, aromatycznie, budzi do życia.

A teraz konkret.

Na kolację mamy dla Was inspirację odkrytą na słonecznej Teneryfie – pieczone awokado z pomidorkami koktajlowymi i plastrami cukinii, z kuszącą swym zapachem kolendrą. Cukinia świetnie nada się też do tego, by zawinąć w nią kilka pomidorków – i odstawić sztućce na bok.

Na deser oraz w ramach przekąski na jeden kęs inspirowane podróżą po Izraelu – figi i daktyle nadziewane orzechami włoskimi, dipowane w czekoladzie z chili. Spokojnie możecie przygotować ich więcej i trzymać w zamrażarce przez kolejny miesiąc.

Jeśli jednak postanowicie nie korzystać z deseru – przygotujcie podwójną porcję pieczonego awokado, po jednej na 2 osoby możecie być głodni.

Na śniadanie rolki z bakłażana, z aromatycznym nadzieniem z bazylią. W towarzystwie bardzo zmysłowego granatu (którego swoją drogą drugą połowę możecie zostawić na później w ramach soczystej przekąski). Swoją formą i konsystencją zachęcają one do odstawienia sztućców i skorzystania z dłoni – skusicie się?

Na śniadanie polecamy też aromatyczną kawę z dodatkiem szczypty chilli, cynamonu i kardamonu, w towarzystwie wieczornej przekąski.

A jeśli posiadacie naszą książkę „Jadłospisy odżywcze”, to również i tam znajdziecie kilka zmysłowych przepisów. Na tę okazję szczególnie polecają się:

– Rozgrzewające Kakao  – str. 39
– Deser mango chia z miętą – str. 71
– Chili minis – str. 81
– Makaron z cukinii z mango i tajskim curry – str. 95

Dajcie znać jak Wasze doznania ❤


Autor:
Agnieszka Żłobińska


.
Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
5 lat temu

zamówiłam i już się nie mogę doczekać aż dostane przesyłkę

Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu
Reply to  Marta

Marta, cudownie, daj znać jak wrażenia <3

Dietetyk Na Walizkach

Bardzo ciekawe propozycje na zdrowe i romantyczne walentynki 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram