Jeśli mielibyśmy wybrać danie, które w największym stopniu pomaga odkryć magię gotowania – w ścisłej czołówce będzie właśnie stir fry – czemu?
Czemu pokochasz stir fry?
Jest proste i szybkie
Danie, które możesz przygotować w kilka minut, jest dziś prawdziwym wybawieniem. Wystarczy kilka świeżych składników, trochę oleju, sos sojowy i wok lub patelnia, by stworzyć coś niezwykle smacznego. Nie ma tu miejsca na długie gotowanie czy skomplikowane techniki.
Można oczywiście pobawić się różnorodnością, dodając więcej składników w różnej formie – co zwiększy nieco czas przygotowywania, jednak i tak danie to wyróżnia się szybkością i prostotą. Nawet jeśli masz wiele składników, dodawane są one kolejno i krótko smażone, dzięki czemu całość nie zajmuje wiele czasu.
Zwiększy Twoje doznania smakowe
Stir fry swoją różnorodnością pobudza kubki smakowe, jak mało które danie. Zrób mały eksperyment, zjedz 10 truskawek. Każda kolejna będzie troszkę mniej smaczna, ponieważ Twoje kubki smakowe będą się przyzwyczajać do ich smaku. A teraz przełam ten smak i zjedz raz truskawkę, a raz łyżeczkę masła orzechowego. Każde z nich przyniesie Ci znacznie więcej przyjemności. W daniach stir fry masz bardzo dużo takich przełamań. Różne smaki mieszają się ze sobą, raz jesz kawałek słodki, raz słony, raz jesz coś miękkiego, innym razem trafiasz na chrupiący kawałek orzecha. Mieszanka ta daje prawdziwą ucztę zmysłom smakowym!
Pobudzi Twoją kreatywność
Stir-fry to świetna okazja do eksperymentowania z warzywami, owocami, przyprawami i sosami. Soja, imbir, czosnek, szczypior, a także mniej znane składniki jak sambal oelek, czy papryka gochugaru, mogą nadać daniu unikalny charakter. Każde danie stir fry możesz też traktowac jako bazę wypadową do nowej przygody. W ramach tych samych dań możesz eksperymentować z przeróżnymi warzywami i owocami, korzystając np. z tych, które są obecnie w sezonie.
Pomoże Ci jeść więcej warzyw
Stir fry jest bardzo wygodnym sposobem jedzenia dużej ilości warzyw. Warzywa pozostają chrupiące i są niesamowicie smaczne. Dodatkowo stir-fry zachowuje znakomicie wartości odżywcze składników, dzięki krótkiej obróbce cieplnej.
Nasz salaterkowy sposób na stir fry
Tradycyjnie stir fry przygotowuje się na znacznie większej ilości tłuszczu, na patelni wok. Całość składników smaży się na bardzo rozgrzanej patelni, energicznie mieszając zawartością. W tej tradycyjnej metodzie korzysta się z olejów o wysokim punkcie dymienia, świetnie sprawdza się np. olej ryżowy.
Nasza salaterkowa wersja stir fry znacznie odbiega od tradycyjnej formy. Przypomina ją wizualnie i smakowo, rezultat jest jednak uzyskany w inny sposób. Przede wszystkim dlatego, że unikamy większych ilości tłuszczu. Stosujemy tzw. smażenie na wodzie – dajemy nieco oliwy, zazwyczaj 1 łyżeczkę, maks. 1 łyżkę, a następnie dodajemy nieco wody lub sosu sojowego tamari (tak, by płynu było ok. 0,5 cm na powierzchni patelni) i smażymy na dużym ogniu. Gotujemy raczej na uniwersalnych sprzętach (tak, by było jak najprościej), zatem stir fry robimy po prostu na dużej patelni, chociaż jeśli masz WOKa, to sprawdzi się świetnie.
Zielone stir fry
Przepis pochodzi z naszej pierwszej książki kulinarnej Jadłospisy odżywcze. Bardzo ważne jest smażenie aż brokuł będzie półtwardy – nie dłużej. Dzięki temu jest zdecydowanie smaczniejszy i zachowuje piękny zielony kolor. Zamiast koperku świetnie w tym daniu sprawdzi się też szczypior.
Stir fry marchewkowo-nektarynkowy
To danie idealne na lato. Soczyste, pełne sezonowych pyszności i kolorów. Cudowna słodycz nektarynki wspaniale komponuje z sokiem z cytryny i resztą składników, szczególnie ze szczypiorkiem.
Stir fry na wodzie z fasolą mung
To jedno z naszych ulubionych dań z Nowych jadłospisów odżywczych. Ta ilość kolorów i smaków pełni lata, rozbudza zmysły. Warzywa z patelni cudownie komponują się z delikatną fasolą mung z ryżem i kuminem (a jeśli nie przepadasz za kuminem, możesz go zastąpić koprem włoskim lub całkiem pominąć).
Stir fry z brokułami
Smakuje wyśmienicie ze świeżymi w tym sezonie brokułami, młodą marchewką, cebulą dymką i świeżym szczypiorem. Poza tym, zamiast groszku cukrowego można dorzucić rzodkiewki, a zamiast pieczarek możesz pokusić się o kurki 😃 Ważnym elementem tego dania są orzechy ziemnie, które przynoszą cudowną chrupkość.
Mega atutem jest też makaron strączkowy – gotuje się jedynie 5 min – idealnie więc wpisuje się w prostotę dań stir fry. Jest to też kolejna modyfikacja w wydaniu salaterki – superodżywczy makaron ze strączków wspaniale pasuje do tego dania – mimo, że tradycyjnie używa się w tego typu daniach makaronu ryżowego, który ma wysoki indeks glikemiczny i pozbawiony jest wartości odżywczych.
Przepis pochodzi z naszej książeczki makaronowej, którą wspólnie stworzylismy z marką Novelle – jeśli jej jeszcze nie masz, wskakuj po nią tutaj.
Stir fry z brokułem i pieczarkami
Bardzo proste danie z Szalenie prostych jadłospisów odżywczych. Tylko 3 składniki główne i 3 dodatki, a pyszności co niemiara. Danie idealne przez cały rok, chociaż oczywiście z młodymi brokułami z targowiska będzie najsmaczniejsze 😃
Jadłospisy witalne do pracy
Na koniec dobra wiadomość dla miłośników naszej wersji dań typu stir fry. Stir fry będzie jednym z działów w naszej nowej książce „Jadłospisy witalne do pracy”. Znajdziecie tam dużo ciekawych połączeń smakowych i rozwiązań w sam raz na wynos. Premiera już we wrześniu!
.
Agnieszka i Mateusz