Napój na zimowe poranki, nie tylko rozgrzewający, ale i pełen wapnia, żelaza, magnezu i cynku 🙂
Jednym z „superfoodów” jest mak. Jest on skarbnicą składników mineralnych. Przede wszystkim ma ogromną ilość wapnia, co na pewno ucieszy wszystkich roślinożerców. 2 łyżki maku mają tyle wapnia, co szklanka mleka 🙂
Wspomnę jeszcze słowem o mleczku kokosowym. Lubię go czasem dorzucić, bo nadaje potrawom świetny smak 🙂 Ma ono jednak dużo tłuszczów nasyconych i lepiej używać go jedynie jako dodatek. Cały koktajl zapewnia 90% dopuszczalnej ilości tłuszczów nasyconych, więc wszystko jest w normie. Szczególnie będąc na diecie roślinnej nie musimy tym tak bardzo się przejmować. Niewiele jest w niej źródeł tłuszczów nasyconych. Piszę jednak o tym, abyście zdawali sobie sprawę, że nie jest to produkt, którego możemy jeść bez ograniczeń – np. puszkę dziennie 😉
Składniki:
mleko sojowe (300 ml)
mleczko kokosowe (60 ml)
wiśnie mrożone (100 g)
świeży imbir (10 g)
mak (15 g)
——-
cynamon (1/2 łyżeczki)
kurkuma (1/2 łyżeczki)
pieprz cayenne (1/4 łyżeczki)
pieprz czarny (szczypta)
Przygotowanie:
1. Wlej do blendera mleko sojowe, mleczko kokosowe, starty świeży imbir, mak (10 g), cynamon kurkumę, pieprz cayenne i szczyptę czarnego pieprzu
2. Zblenduj całość na gładką masę
3. Dodaj mrożone wiśnie
4. Całość zagotuj
5. Podawaj posypane 1 łyżeczką maku
Rozgrzewający napój z makiem i wiśniami
przepis graficzny
Cały przepis ma 400 kcal. Porcja 400 kcal jest orientacyjną porcją dla kobiet, porcja 500 kcal dla mężczyzn.
Składniki odżywcze, jakie dostarcza przepis
Przepis do ściągnięcia -> Rozgrzewający napój z makiem i wiśniami
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.