Marynata Babci Shoshany

Dziś przepis na przepyszną marynatę, przekąskę prosto z Izraela.

Nikt mnie tak nie zaskakuje nowymi smakami, jak moja siostra, gdy wraca z zagranicznych podróży. Aga i tym razem przyjechała z głową pełną niezwykłych przepisów. Jednym z nich jest marynata Babci Shoshany. Oddaję klawiaturę Agnieszce:

„Niedawno wróciłam z kolejnej podróży po Izraelu, który jednoznacznie kojarzy mi się z eksplozją smaków i zapachów… Kiedy byłam tam po raz pierwszy prawie 10 lat temu, zakochałam się od pierwszego zapachu, smaku i promyka słońca. Zachwyciły mnie pełne życia targowiska a na nich marynowane na dziesiątki sposobów warzywa, soczyste owoce, przyprawiające swym zapachem o zawrót głowy, magia przypraw w ogromnych workach na targowisku… hummus, tahini i bakłażan na milion sposobów… aż w końcu przepyszne daktyle, tahini i kawa z kardamonem…

Moja fascynacja tym miejscem trwa do dziś. Smakami, ale i piękną celebracją jedzenia i wspólnie spędzonego czasu nad szabatowym stołem. Wszystkie dania są bardzo proste, a jednocześnie zachwycają. Zachwycili mnie również ludzie, a zwłaszcza ciepła i otwarta rodzina mojej przyjaciółki… Oczarowana smakami spędziłam kilka godzin z babcią mojej przyjaciółki, która opowiadała mi o swojej kuchni, zdradzała sekretne receptury a na koniec wyposażyła w torbę przypraw. Czułam się jak Alicja w krainie czarów 🙂 Babcia Shoshana jest niesamowita. Ma 90 lat, jest piękną, pełną życia kobietą, otwartą na ludzi i nowe doświadczenia, uczy się języków obcych, do niedawna jeszcze podróżowała po świecie… i ma w sobie taki ogrom ciepła, że za każdym razem jak ją odwiedzam, czuję się jak jedna z jej wnuczek 🙂 Tym razem przy okazji piątkowej kolacji Babcia Shoshana zdradziła mi m.in. sekret swojej kapusty w marynacie. Jest ona idealnym dodatkiem do każdego dania, można ją też potraktować jako przekąskę, a z dodatkiem tahini nawet jako kolację. Zwłaszcza w chłodne dni, kiedy brak nam słońca i potrzebujemy czegoś rozgrzewającego.

Rekomenduję przygotowanie potrójnej porcji 🙂  Zajmuje chwilkę, jednak robisz to raz i służy Ci odżywczo na dłuższy czas. Przy czym jest tak słoneczne, że odżywia nie tylko ciało ale i duszę 😉 ” 

Marynata Babci Shoshany

Cały przepis ma 480 kcal i idealnie sprawdza się jako dodatek do innych dań.


Składniki odżywcze, jakie dostarcza przepis

.


Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
mmiom
mmiom
6 lat temu

Serio 86 letnia kobieta z Izraela używa ksylitolu? 😂😲

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
6 lat temu
Reply to  mmiom

To jedyna mała modyfikacja 😉

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
6 lat temu
Reply to  mmiom

Zmieniłem przepis na w pełni oryginalny 🙂

Daria
Daria
6 lat temu

Nie widzialam zmodyfikowanego przepisu, za to zaskoczyl mnie cukier 😀 No bo jak to, Mateusz popiera rafinade?? Ale teraz wszystko jasne.
Robiles juz te marynate? Czy cukier w jej przypadku przejdzie? Czy lepiej go zastapic? Bo moze z ksylitolem nie wyjdzie tak, jak powinno?
Patrzac na zdjecie mam wielka ochote na marynowana kapuste!

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
6 lat temu
Reply to  Daria

Hej Daria, możesz użyć jak najbardziej ksylitolu – smak będzie identyczny. Inna rzecz, że nie mam nic przeciwko użyciu od czasu do czasu małej ilości cukru lub tym podobnych produktów. Szczerze to wolę nawet cukier od ksylitolu, bo organizm nie zgłupieje – dostanie cukier, dostanie też odpowiednią w stosunku do niego dawkę kalorii i wszystko gra. To jest tak jak z Colą light – która nie ma w sobie żadnych kalorii i cukru, badania dowodzą jednak, że osoby pijące ją, mają o wiele większą potrzebę jedzenia słodkich rzeczy, po prostu organizm dostaje sygnał „słodkie”, a nie otrzymuje kalorii i głupieje. Nie widzę nic złego w dorzuceniu np. łyżki cukru do dużego garnka sosu pomidorowego – skład prawie w ogóle się nie zmieni, a sos będzie o wiele smaczniejszy – jest tylko kilka sytuacji, w których dodaję… Czytaj więcej »

Daria
Daria
6 lat temu

Bardzo sie ciesze, ze masz takie zdroworozsadkowe podejscie 🙂
Kapuste juz poszatkowalam i lezy osolona. Niestety, kto przejdzie obok, cos sobie uszczknie, wiec zanim pusci sok, niewiele jej zostanie 😉

Julia
Julia
6 lat temu

Możesz mi podesłać te badania? To pewnie dlatego tak się męczę z ochotą na słodkie!!! Kurcze, głupia ja 🙂

Karolina Sejnowska
Karolina Sejnowska
6 lat temu

Na pewno spróbuję! 🙂

nuxy
nuxy
6 lat temu

ojeej, spadł mi ten przepis z nieba! Właśnie kupiłam wielką kapuchę i trochę nie wiedziałam, co z nią zrobić 😉 dziękuję!

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
6 lat temu
Reply to  nuxy

i jak, smakowała? 🙂

nuxy
nuxy
6 lat temu

hej! Zrobiłam ją po jakimś czasie- bo pierwsza kapusta jednak poszła na jakiś inny przerób 😉 szczerze mówiąc, smak mnie raczej nie powalił, na surowo była spoko, ale na pewno nie tak, żeby wcinać z wielkim apetytem. Więc wrzuciłam ją do gara, trochę poddusiłam żeby zmiękła, doprawiłam większą ilością kurkumy, chilli i curry, i wtedy było pyszne! 😀 Może to dlatego, że nie mam szatkownicy, kroiłam ją ręcznie, kawałki były spore i może dobrze się nie zamarynowały? Anyway, została zjedzona na ciepło, i polecam też taką opcję 🙂

Marek Kamiński
Marek Kamiński
6 lat temu

Jak długo powinna stać kapusta w słoikach?

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
6 lat temu

praktycznie od razu można jeść 🙂

Alicja
Alicja
6 lat temu

Wygląda bardzo zachęcająco. Mam akurat w lodowce wszystkie składniki, tyle że kapusta jest…czerwona 🙂 będzie ok?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu
Reply to  Alicja

myślę, że tak, daj znać jak zrobisz 🙂

asiasok
asiasok
5 lat temu

czy można użyć czerwonej kapusty?

Agnieszka Żłobińska
Reply to  asiasok

Hej hej, nie robiłam tej marynaty z czerwoną kapustą, ale nie widzę powodów, żeby nie było ok, zwłaszcza, że babcia Shoshana marynuje w ten sposób też kabaczki i kalafiora 🙂 W przypadku czerwonej kapusty samo marynowanie może jedynie potrzebować chwilę dłużej. Pozdrawiam, Agnieszka

Zobacz również
mail facebook instagram