Czerwona soczewica z brokułami, na cebuli, czosnku i porach

Czyli wyjątkowe danie, które zawiera prawie wszystko, co potrzebujemy: komplet witamin, minerałów, białko, błonnik oraz omega-3.

Na początku wspomnę tylko, że rzadkie pisanie na blogu jest tylko ciszą przed burzą – na blogu będzie się działo niebawem wiele rzeczy. Kończę pisać książkę, która będzie świetnie łączyć się z blogiem i która będzie dokładnie opisywała jak bilansować dietę. Blog natomiast będzie coraz bardziej praktyczny i pomocny. Nie chcę obiecywać konkretnego terminu, bo książka miała wyjść już pół roku temu, mam jednak dużą nadzieję, że wyrobię się w przeciągu 2 miesięcy, bo jest już tuż tuż 🙂

No dobrze, to teraz troszkę o brokułach z soczewicą. Jest to danie, które idealnie pokazuje jak ważne jest komponowanie posiłków z różnych grup warzyw. Pokazuje też, że nie potrzebujemy mięsa i nabiału, aby otrzymać odpowiednią ilość pełnowartościowego białka.

Potrawa ta jest bardzo prosta, łączy jednak w sobie aż 3 grupy warzyw – strączkową soczewicę, cebulę, por i czosnek – czyli rośliny cebulowe, oraz brokuł z grupy kapustnych. Wszystkie świetnie się uzupełniają tworząc danie bogate są w praktycznie minerały, witaminy, aminokwasy, błonnik i zdrowe tłuszcze. Zresztą sami zobaczcie 🙂

Cały podany przepis zapewnia 1450 kcal (zakładając, że użyliśmy do podsmażenia 2 łyżek oliwy z oliwek).
Zapewnia tyle dziennego zapotrzebowania:

Na witaminy:

  • 1291% na witaminę K
  • 771% na witaminę C
  • 581% na kwas foliowy (B9)
  • 298% na witaminę B6
  • 212% na witaminę B5
  • 156% na witaminę B1
  • 140% na witaminę B2
  • 118% na witaminę E
  • 108% na witaminę A
  • 82% na witaminę B3

Na minerały:

  • 408% na żelazo (181% w wypadku kobiet w wieku 14-50 lat)
  • 278% na miedź
  • 278% na mangan
  • 270% na fosfor
  • 129% na magnez
  • 125% na potas
  • 116% na cynk
  • 71% na wapń
  • 66% na selen

Na wszystkie aminokwasy egzogenne:

  • 218% na tryptofan
  • 194% na treoninę
  • 235% na izoleucynę
  • 177% na leucynę
  • 189% na lizynę
  • 137% na mietioninę z cysteiną
  • 226% na fenyloalaninę  z tyrozyną
  • 229% na walinę

Na błonnik:

  • 118% na błonnik

Na omega-3

  • 109% na kwasy tłuszczowe omega-3

 

Składniki:

2 ząbki czosnku
2 cebule
2 duże pory
—————-
200 g czerwonej soczewicy
2 duże brokuły
500 ml wody
—————-
2 spore łyżeczki curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól

Przygotowanie:

  • Wstaw do krótkiego gotowania 2 duże brokuły, podzielone na różyczki
    W tym czasie:
  • Pokrój 2 cebulki, 2 ząbki czosnku i 2 duże pory
  • Smaż 3 minuty (na 2 łyżkach oliwy z oliwek)
  • Dodaj czerwoną soczewicę (200 g), 500 ml gorącej wody i 1 płaską łyżeczkę soli
  • Duś 5 minut cały czas mieszając
  • Dodaj 2 łyżeczki curry i 1 łyżeczkę papryki słodkiej
  • Dodaj ugotowane brokuły i całość wymieszaj

brokul_z_soczewica

Przepis znajduje się też w formie graficznej na instagramie i facebooku:

 soczewica_z_brokulami_instagram soczewica_z_brokulami_facebook
*Dane na temat wartości odżywczych zostały zaczerpnięte z bazy USDA
.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Slawko
Slawko
9 lat temu

Jednym słowem rewelacja. Sam lubię zjeść coś podobnego tylko zamiast porów ziemniaki.

ola
ola
9 lat temu

dzięki wielkie za ten przepis, jest prosty, zdrowy, szybki i jeszcze tani:) soczewice ugotowałam na wodzie z brokuła, żeby dodać jej jeszcze dodatkowy posmak

Mateusz Żłobiński
Reply to  ola

fajnie, że się przydał 🙂

Agata
Agata
9 lat temu

Przeeesmaczne ! Świetny przepis 🙂 Pozdrawiam Gorąco 🙂

Kasia
Kasia
9 lat temu

Mateusz, blog super. Gratuluję zawartości a przede wszystkim formy graficznej. To miejsce, to niedawne moje odkrycie. Będę korzystać 😀 i prośba/pytanie czy możesz wzbogacić swoją wiedzę o książkę “ukryte terapie” J.Zięby. Szczególnie info gdzie jest smażenie na oleju. Lekarzem ani chemikiem nie jestem i troszkę nie wiem które „zdrowsze” wybrać.

Mateusz Żłobiński
Reply to  Kasia

Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Ja podsmażam cebulkę i czosnek na oliwie z oliwek, ma przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe i jest dzięki temu stabilna, przy krótkim podsmażaniu nie przekroczy się też temperatury dymienia i wszystko gra. Książki pana Zięby czytałem, z częścią się zgadzam, z częścią zdecydowanie nie 🙂 Jeśli chodzi o długie lub głębokie smażenie – całkowicie unikam, po prostu zawsze są minusy takiego smażenia, najlepszym olejem do takiego smażenia jest olej kokosowy, który ma wysoką temperaturę dymienia i jest odporny na przemiany – jednak niestety to w większosci tłuszcze nasycone, których powinniśmy zdecydowanie unikać – stosuję pod tym względem rady najważniejszych instytucji żywieniowych. No i smażenie takie powoduje po prostu, że jemy dużo oleju, który jest jednym z najbardziej przetworzonych produktów.

Gosia
Gosia
8 lat temu

Będzie u nas dzisiaj na obiado-kolację
Podpowiedz mi, co Twoim zdaniem najlepiej dawać moim intensywnie trenującym nastolatkom do szkoły.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
8 lat temu
Reply to  Gosia

Nastolatkowie potrzebują nawet dwukrotnie więcej kalorii, tym bardziej trenujący 🙂 Świetną więc bazą będą właśnie rośliny strączkowe, do których możesz dodawać jak najwięcej warzyw. Możesz np. dawać im kotlety na bazie strączków, albo ugotowane strączki z warzywami. Możesz też dawać im batony albo kulki z nasion – wystarczy, że zmielisz w maszynce do mielenia mięsa lub wyciskarce do warzyw (z opcją musów) namoczone nasiona słonecznika i daktyle (w proporcji 100 g słonecznika, 30-40 g daktyli), dodasz nasiona chia, plus np. sezam, całość ugnieciesz w kulki i masz wysoko kaloryczne przekąski, które zapewnią zdrowych tłuszczów 🙂 I baardzo polecam zielone koktajle, do szkoły jak znalazł 🙂

Klara Kozicka
Klara Kozicka
7 lat temu

czy soczewica ma być juz ugotowana?

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Klara Kozicka

W przepisie użyta jest soczewica w połówkach, nie wymaga wcześniejszego gotowania. Jeśli użyłabyś całej soczewicy (mniej popularnej) to trzeba by wcześniej ją podgotować

Aleksandra
Aleksandra
5 lat temu

Nawet dobre jak na zdrowe danie. Właśnie zjadłam, ciekawe jak będzie z gazami hehe, choć i tak zmniejszyłam ilość pora i cebuli.

Zobacz również
mail facebook instagram