
5 wiosennych sałatek – na śniadanie, obiad i kolację
Jeśli sałatki kojarzą Ci się jedynie z sałatą i oliwą – czyli nudnym dodatkiem do innych potraw, mamy dla Ciebie kilka wiosennych, przełamujących ten stereotyp sałatek, na śniadanie, obiad i kolację.
Sałatka z założenia mogłaby się wydawać opcją zdrową i odżywczą. Jednak nie zawsze taką jest – dużą rolę odgrywa tu dressing lub sos, który do niej dodajemy. Pamiętajmy, że im mniej oliwy (oraz innych olejów), tym lepiej. Oleje to produkty wysokokaloryczne, oczyszczone z wartości odżywczych i warto zamiast nich dodawać cenniejsze źródła tłuszczów, takie jak nasiona i orzechy.
Jak skomponować odżywczą sałatkę?
Potrzebujemy:
– 2 duże garści zielonych liści
– garść ulubionych strączków, kaszy lub tofu
– 2–3 garści ulubionych warzyw – surowych, gotowanych lub pieczonych
– dressing z maks. 1 łyżeczką oliwy; dla sosu świetną bazą jest tahini lub jogurt sojowy naturalny
opcjonalnie – dla podkręcenia walorów smakowych:
– garść świeżych ziół
– coś do pochrupania: nasiona lub orzechy (mogą być podprażone), czy też starta na grubych oczkach marchewka
Zachęcamy do eksperymentowania z ulubionymi smakami i nowymi połączeniami. Przygotowaliśmy kilka kolorowych wiosennych inspiracji, z warzyw, które są jeszcze dostępne, i z tych, które dopiero pojawiły i pojawią się na targowisku. Sałatki są świetnym pomysłem nie tylko na śniadanie, czy kolację, ale również na lekki obiad, który dodaje energii do działania. Jeśli zabierasz je w drogę, to rekomendujemy spakowanie sosu lub dressingu w oddzielnym pojemniczku.
Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.
.
NA ŚNIADANIE:
Sałatka wiosenna
Średnia gęstość witamin i minerałów – 176%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Sałatka wiosenna
.
NA OBIAD:
Sałatka z czarną soczewicą i burakiem
Średnia gęstość witamin i minerałów – 177%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Sałatka z czarną soczewicą i burakiem
.
Sałatka z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem
Średnia gęstość witamin i minerałów – 179%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Sałatka z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem
.
Sałatka bazyliowa z pomidorkami
Średnia gęstość witamin i minerałów – 199%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Sałatka bazyliowa z pomidorkami
.
NA KOLACJĘ:
Sałatka gruszka-pietruszka
Średnia gęstość witamin i minerałów – 171%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Sałatka gruszka-pietruszka
.
Nie bój się zmian
Jeśli w przepisie jest składnik, którego akurat nie masz lub za którym nie przepadasz, nie przejmuj się, eksperymentuj, przykładowo zamiast czarnej soczewicy, możesz dać czerwoną, tofu bazyliowe albo ciecierzycę ze słoika, a zamiast kaszy quinoa – kaszę jaglaną 🙂

Agnieszka i Mateusz
.
.
Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze ❤
Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂
.
Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.