5 sposobów na listopadową dynię

Dynia piżmowa, hokkaido, a może muskat? Jak je wykorzystać? 

Kochamy dynię za słońce w pochmurne listopadowe dni, za słodycz, za delikatny smak i za to, że w tak wielu formach możemy ją spożywać.

Nasza relacja z dynią, jak przypadku każdej innej relacji, zależy od stopnia poznania i zrozumienia. Bo dynia jest warzywem o wielu twarzach i odmianach. Różnice są z pozoru niewielkie, jednak wpływają znacząco na smak i konsystencję naszych potraw. Korzystając ze wspaniałego okresu na dynię, chcieliśmy przybliżyć Wam 3 mniej popularne, a niesamowicie ciekawe dynie.

Masa cennych składników

Największą zaletą dyni jest ogromna ilość witaminy A. Jest to wielka zaleta, ponieważ witamina A występuje jedynie w niewielkiej ilości produktów. Wystarczy zjeść 250 g ugotowanej dyni, aby dostarczyć dzienną dawkę tej witaminy.


Dynia piżmowa

Dynia piżmowa jest łatwa obróbce – miękka, przez co łatwo się ją kroi. Jednak jej największą zaletą jest jej uniwersalność. Sprawdza się w każdego rodzaju daniach: pieczona, gotowana, w daniach jednogarnkowych i zupach, a nawet na surowo w koktajlach. Ma delikatną konsystencję, słodkawy smak, dzięki czemu dobrze smakuje też w deserach. Spróbuj dyniowego budyniu oraz koktajlu!

Purpurowy koktajl z dynią

Oprócz dyni jest teraz sezon na winogrona mołdawskie – bardzo słodkie, ciemne i pełne przeciwutleniaczy.

Budyń dyniowy

Dynia hokkaido

Dynia hokkaido jest naszą ulubienicą. Jest idealna dla zabieganych. Przede wszystkim jest bardzo szybka w obróbce, nie wymaga obierania, łatwo się ją kroi, jest poręczna i łatwa w transporcie oraz dość wyrazista w smaku jak na dynię. Jej nieco mączna, jakby ziemniaczana konsystencja najlepiej sprawdza się podczas pieczenia. Lubimy ją też dodawać do dań jednogarnkowych. Nie polecamy jej w deserach. Poniżej przepis z dynią hokkaido w daniu jednogarnkowym z soczewicą oraz w wersji pieczonej.

Aromatyczna dynia z soczewicą

Sałatka z pieczonymi warzywami

Dynia muskat

Bardzo lubimy też spotkania z dynią muskat. Ma piękny kolor i niesamowity, słodki, melonowy zapach. Świetnie sprawdza się w deserach, w formie purée, w powidłach oraz zupie.

Zupa z pieczonej dyni

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
sts
sts
6 lat temu

Dziękujemy za kolejne przepisy, na pewno coś z tego wybiorę i zrobię

Zobacz również
mail facebook instagram