Szparagi – powody, by je jeść i proste przepisy, które Ci w tym pomogą

Czemu warto sięgać po szparagi? Jak je przygotować? Jakich wartości dostarczają? Mam dla Was 5 przepisów, które pokazują ich możliwości, kilka porad jak z nimi pracować, by wydobyć z nich to, co najlepsze oraz garść informacji o tym, czemu warto po nie sięgać. 

Szczerze uwielbiam szparagi. Cenię za wartości odżywcze i wpływ na zdrowie, za wygląd, który nada królewskego charakteru każdemu daniu, no i oczywiście, a może przede wszystkim, za walory smakowe. Są delikatne w smaku, soczyste, delikatnie chrupiące i dają nieskończone możliwości wykorzystania. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia.

Czemu warto sięgać po szparagi? 

Szparagi to po prostu superżywność. Poniżej Mateusz przygotował dla Was kilka danych. Najlepszym na to dowodem jest porównanie gęstości odżywczej szparagów oraz innych grup produktów. Gęstość odżywcza mówi o tym, jak duże jest zagęszczenie składników odżywczych w 1 kcal produktu. Im większe jest zagęszczenie, tym lepiej dla naszego zdrowia. Jak widać na wykresie, szparagi są nieporównywalnie bardziej odżywcze od większości produktów.

Co zawierają szparagi?

5 szparagów po usunięciu części niejadalnych waży około 150 g. Dostarczają przy tym jedynie 33 kcal. A ile dostarczą Ci składników odżywczych?

Warto jeszcze dodać, że szparagi są w czołówce produktów o najsilniejszym działaniu antyoksydacyjnym. Porcja 150 g dostarcza prawie 70% dziennej zalecanej ilości przeciwutleniaczy!

Więcej o przeciwutleniaczach możecie przeczytać w artykule:
Ranking najlepszych przeciwutleniaczy

Sposób przygotowania szparagów

Mam dla Was 5 prostych przepisów, zanim jednak do nich przejdę, kilka słów jak pracować ze szparagami, żeby wykorzystać ich właściwości jak najlepiej.

Po pierwsze czas gotowania

To chyba najważniejsza kwestia w przypadku szparagów. Niezależnie od tego, w jakim daniu będziemy się nimi zajadać, musimy zadbać o to, żeby ich nie rozgotować. Szparagi są najlepsze delikatnie półtwarde. To jak z brokułami, gdy są nawet delikatnie za miękkie, smaki i zapach sprawiają, że poziom naszego entuzjazmu spada. Szparagi białe są grubsze od zielonych i wymagają nieco dłuższego czasu gotowania dla łodygi niż dla główki, zatem najlepiej gotować je na stojąco, tak, by główki wystawały ponad poziom wody. Dzięki temu nie rozgotują się. W przypadku szparagów zielonych, zwłaszcza cienkich, różnica w czasie gotowania dołu i góry nie jest aż tak znacząca, gotowanie na stojąco nie jest potrzebne.

Po drugie wybór ma znaczenie

Białe szparagi są grubsze i delikatniejsze w smaku. Zielone są nieco bardziej wyraziste w smaku i wyglądem oznajmiają przybycie wiosny. Zielone albo kupujemy bardzo cienkie (te gotują się ultraszybko) albo nieco grubsze, wtedy najlepiej o grubości 1 cm.

Po trzecie właściwe przygotowanie 

Białe szparagi obieramy obieraczką, zaczynając tuż pod główką, idąc w dół. Po obraniu odcinamy zdrewniałe końce. W przypadku szparagów zielonych odłamujemy jedynie zdrewniałe końce, nie ma tu potrzeby obierania.

Jedną z największych zalet szparagów są ogromne możliwości ich wykorzystania. Ja często łączę je ze smakami wyrazistymi – swoją delikatnością sprawiają, że kompozycje z ich udziałem stają się bardzo wyjątkowe.

5 prostych przepisów na szparagi

Sezon na szparagi krótki, warto więc korzystać z nich teraz jak najwięcej.

Babeczki ze szparagami

Minifritaty to jeden z ulubionych przepisów z naszej książki Jadłospisy odżywcze. Tym razem przygotowałam je w wersji ze szparagami. Smakują dobrze również na zimno, a wiosenny wygląd sprawia, że bardzo miło zaczyna się z nimi dzień. Sprawdzają się również na majówkowych piknikach oraz w ramach przekąski w pracy. Danie jest czymś pomiędzy frittatą jajeczną i muffinem na ostro, jednak za sprawą mąki z cieciorki jest od obu tych opcji znacznie bogatsze w składniki odżywcze.

Sałatka z imbirowymi szparagami

Delikatne szparagi doskonale komponują się z bardziej wyrazistymi smakami – tak jak tutaj: z imbirem, rukolą i z nutką bazylii. To połączenie przynosi powiew świeżości. Zarówno kolory, jak i smaki mówią, że wiosna w pełni. Sałatka sprawdzi się zapakowana w lunchboxie, dobrze uzupełni też majówkowe grillowanie czy piknikowanie. Zachęcam też do eksperymentów. Mam wrażenie, że dzięki swojej delikatności, szparagi sprawdzą się w większości sałatek. W ramach sezonowego urozmaicenia warto dorzucać je do stałych ulubionych punktów menu.

Wiosenne curry ze szparagami 

Uwielbiam takie nietypowe połączenia – i nowe sposoby na ulubione dania i składniki. Tym razem tajskie smaki w wydaniu polskiej wiosny 🙂 Tudzież polska wiosna z tajskim twistem, czyli curry ze szparagami, rzodkiewką i szczypiorkiem. Pozostając w temacie zup i nietypowych połączeń – szparagi podsmażone z imbirem i tofu można też dorzucić do zupy miso – na to garść szczypiorku, posiekana rzodkiewka i kiełki, i mamy kolejne szybkie odżywcze danie w klimacie wiosennym.

Szparagi zapiekane z tofu – szybki sposób na zdrową i lekką kolację

Szparagi świetnie smakują również z piekarnika (lub grilla). Tutaj z tofu, pestkami dyni i czosnkiem. Danie świetnie uzupełni garść świeżych truskawek. A jeśli lubicie dania z piekarnika, mogą Wam też przypaść do gustu Szparagi z tofu i ciecierzycą.

Szparagi z czosnkiem – bardzo szybka przekąska 

W szparagach niesamowite jest to, że dzięki tej delikatności nabierają zupełnie nowego charakteru, w zależności od tego, z czym je podamy. W połączeniu z czosnkiem dają bardzo szybką przekąskę, wyrazistą i delikatną jednocześnie. Dobra opcja do zabrania w drogę, może być też świetnym dodatkiem do dania głównego.

Smacznego!
Agnieszka 


Przepisy powstały we współpracy
Warszawskim Rynkiem Bronisze
.


Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
5 lat temu

Super! Wpis bardzo na czasie, tego mi było trzeba. Dzięki!

Renata
Renata
5 lat temu

Ograniczeniem, oprócz wyobraźni jest przede wszystkim wysoka cena szparagów. Na rynku warszawskim jest to 12 zł za pęczek. Wyobrażam sobie ile będzie kosztowała kolacja dla 4 osób. Najwspanialszy sposób na szparagi, jaki znam to szparagi gotowane na parze z jajkiem w koszulce i beszamelem z odrobiną gałki muszkatołowej.

Anna
Anna
5 lat temu
Reply to  Renata

U mnie w mieście są po 5 zł za pęczek 😉

Mariusz
Mariusz
5 lat temu

Ja zawsze szparagi robię na parze i są perfekcyjne. Absolutnie uwielbiam z sosen czosnkowym z pestek słonecznika.

Mateusz Żłobiński
Admin
Reply to  Mariusz

Brzmi fajnie, na pewno spróbuję 🙂

Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu

W mojej rodzinie królują białe szparagi – moja mama z obierek robi wywar pod zupę szparagową, a ugotowane szparagi są przystawką do drugiego dania. Ja czasem lekko ugotowane szparagi zapiekam z porami w sosie 😉

Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu

Zazwyczaj czosnkowym albo serowym. Myślałam, żeby odejść od śmietany, ale nie wiem jakie wegańskie sosy można zapiekać :/

Ada
Ada
5 lat temu

Szparagi zielone – uwielbiam zgrillowane! BIałych nie kupuję z lenistwa – nie cierpię ich obierać.

Kasia Potargana
5 lat temu

Dziękuję za ten wpis. Szparagi to była dla mnie czarna magia:)

Monika
Monika
4 lat temu

Niestety babeczki ze szparagami są „niesmaczne” 🙁 ciekawa jestem, czy komuś posmakowały, mam nadzieje, że curry będzie zjadliwe, bo dzisiaj będę robić

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Monika

Monika, jestem zaskoczona, bo babeczki te testowałam wielokrotnie na dużej liczbie ludzi i zawsze robią furorę, jednak może to być kwestia tego, że mąka z ciecierzycy ma dość specyficzny smak, i można za nią nie przepadać. Pozdrawiam

Zobacz również
mail facebook instagram