Przepisy wakacyjne – zdrowe jedzenie w każdych warunkach

Przepisy, które znacząco ułatwiają zdrowe jedzenie na wakacjach, ale i ogarnięcie diety po wakacjach.

Przepisy te pochodzą z ebooka „Wakacyjne Jadłospisy”, jest to ebook o gotowaniu w każdych warunkach, na wakacjach i dla każdego kto potrzebuje wakacji od gotowania 🙂 Uchylamy rąbka tajemnicy i przekazujemy w Wasze ręce kilka wartościowych przepisów 🙂 

Pełnowartościowy obiad w formie skondensowanej

Wyobraź sobie pełnowartościowe danie obiadowe na talerzu – kaszę jaglaną z przyprawami, marchewką i ciecierzycą, posypane pestkami dyni i słonecznikiem 😃 Tym właśnie są te kotlety, jednak w wersji skondensowanej. Chcąc zabrać je na wyjazd wakacyjny robimy je wcześniej w domu i albo zjadamy następnego dnia, albo przechowujemy do tygodnia w lodówce.

Są one opcją idealną na drogę, na całodniowe wycieczki na wakacjach, czy też całe dni spędzone w drodze po wakacjach. Świetne zarówno jako przekąska, jak i cały obiad 😃 Gdy w codzienności od czasu do czasu chcemy mieć wakacje od gotowania – raz na jakiś czas robimy ich więcej i zamrażamy. Jeśli zdecydujesz się na zjedzenie kotletów w ramach całego obiadu, warto mieć do nich również jakieś warzywo, np. pomidorki koktajlowe, ogórek lub pastę kanapkową, tak, by posiłek nie był dla Ciebie zbyt suchy.

Danie jednogarnkowe na każde warunki!

To danie zdecydowanie na każde warunki. 

Makaron jednogarnkowy to nasze odkrycie ostatniego czasu – mega patent na jeszcze szybsze gotowanie – proste, odżywcze danie z makaronem, w dodatku w tej wersji z produktów długostojących. Jest to zatem opcja idealna na wakacje pod namiotem, jak i na te dni po wakacjach, kiedy nie masz czasu na zakupy świeżych produktów 😃 Dodatkowym atutem jest mniejsza ilość naczyń do zmywania 😀

Ciasteczka na każdą okazję

Te odżywcze ciasteczka sprawdzą się na każdą okazję – zarówno na wycieczki, jak i dla niezapowiedzianych gości, czy też w dni, kiedy potrzebujesz wakacji od gotowania. 

Można je przechowywać przez co najmniej 2 tygodnie.  Do przechowywania w lodówce polecamy dowolny pojemnik z niewielkim dostępem powietrza, poza lodówką najlepiej sprawdzi się pojemnik próżniowy, dobry będzie też lniany woreczek. Ciasteczka można też zamrozić. 

W ebooku mamy też ciasteczka w wersji wytrawnej, które są idealne na szlak 😀

Znakomite pieczywo na cały rok

Chlebek gryczany to jeden z naszych ukochanych patentów. Tutaj w wersji z orzechami włoskimi i oregano. Można go posypać dowolnymi ziołami, można też zrobić wersję bez orzechów lub zastąpić orzechy ziarnami. Jest to świetna przekąska, dodatek do dania głównego lub też – na przykład na szlaku – cały posiłek. 

W lodówce, przechowywany w pojemniku z niewielkim dostępem powietrza można przechowywać do około 2 tygodni. Bez lodówki radzi sobie różnie, w zależności od tego jaka jest wilgotność powietrza, więc polecamy raczej na wyjazd z lodówką. A jeśli masz przestrzeń w zamrażarce, to polecamy poporcjowanie i zamrożenie chlebka.

Ponieważ jest dość cienki, jego rozmrożenie zajmuje jedynie chwilę (można go też delikatnie stostować). Jest to świetny sposób na odżywcze pieczywo przez cały rok, szczególnie jeśli jesteś na diecie bezglutenowej. Niezależnie od tego, czy jesteś na wakacjach, gdzie trudno kupić dobre pieczywo, czy też jesteś w zabieganej codzienności i nie udało Ci się ogarnąć zakupów. Dodatkowo chlebek jest jak na pieczywo niskokaloryczny 🙂 

Sos cukiniowy do wszystkiego

Sos cukiniowy jest świetnym przykładem zawekowanego dania przygotowanego w domu przed wyjazdem. Inspiracja pochodzi od przyjaciół, którzy podobny sos wykorzystują jako ketchup, sos do kaszy i sos do makaronu 😀  Ten pyszny, kremowy sos świetnie pasuje do makaronu lub kaszy. 

Jest to opcja idealna gdy jedziesz na wakacje z lodówką i masz chwilę na gotowanie przed wakacjami 😃 Jest to też świetna opcja na cały rok. W dni kiedy mamy na to czas, gotujemy i wekujemy, a w dni kiedy totalnie nie mamy czasu, korzystamy z zapasów i mamy wakacje od gotowania.

Śniadanie zamknięte w słoiku

Owsianka na noc – czyli śniadanie zamknięte w słoiku, to opcja idealna, gdy rano nie masz czasu na zrobienie śniadania bo na przykład o świcie wyruszasz na wycieczkę lub pędzisz do pracy 🙂 Dzięki temu, że jest bez mleka, można ją przyrządzić nie mając ze sobą lodówki.

26 przepisów na wakacje

Więcej przepisów wakacyjnych znajdziecie w naszym ebooku „Wakacyjne Jadłospisy” 🙂

Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
2 lat temu

Hej, czy w przypadku chlebka gryczanego blendujecie kaszę z wodą , w której się moczyła, czy zmieniacie wodę na świeżą?

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu
Reply to  Karolina

Hej Karolina, kaszę blendujemy z wodą, w której się moczyła – ta woda jest spoiwem chlebka.

Marta
Marta
2 lat temu

Mam parę pytań. Po pierwsze, chciałabym się upewnić, że do kotletów dodaje się surową kaszę jaglaną. Z przepisu wynika, że tak, ale moje doświadczenie kulinarne mówi mi, że to nie może się udać. Zresztą kiedyś zrobiłam Waszą zajaglankę z surową kaszą pieczoną długo w piekarniku i to niestety była kompletna porażka. Po drugie, w przepisie na chlebek wylewa się na blachę połowę ciasta, a co z drugą połową? Wylewamy na orzechy czy pieczemy w dwóch partiach/blaszkach? I na koniec prośba: moglibyście przypomnieć przelicznik strączki suche vs. konserwowe? Przez coś tam się mnożyło czy dzieliło. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu
Reply to  Marta

Cześć Marta, tak, do kotletów w tym przepisie dodaje się surową kaszę jaglaną. W przepisie na chlebek drugą połowę ciasta wylewamy na drugą blachę lub pieczemy w partiach, jeśli mamy tylko jedną blachę. Przelicznik strączki suche vs konserwowe prześlę za chwilę.

Mateusz Żłobiński
Admin
Reply to  Marta

Załączam przelicznik strączków 🙂 Jak to czytać: przykładowo, jeśli masz 100 g ciecierzycy suchej, to taką samą kalorycznośc będzie miało 230 g ciecierzycy ugotowanej lub 270 g ciecierzycy konserwowej suche / ugotowane / konserwowe: – ciecierzyca – 1 / 2,3 / 2,7 – fasola biała – 1 / 2,4 / 2,9 – fasola kidney – 1 / 2,7 / 3,9 suche / ugotowane: – fasola pinto – 1 / 2,4 – fasola navy – 1 / 2,4 – fasola adzuki – 1 / 2,6 – fasola czarna – 1 / 2,6 – soja – 1 / 2,6 – fasola lima – 1… Czytaj więcej »

Last edited 2 lat temu by Mateusz Żłobiński
Marta
Marta
2 lat temu

Agnieszka, Mateusz, wielkie dzięki! Bardzo mi to pomoże, bo wolę gotować strączki niż kupować konserwy. Przy okazji muszę powiedzieć, że Wasze książki są u mnie w codziennym użyciu i wszystkie są super, ale ostatnia to już jest mistrzostwo świata. Wszystkie przepisy (oprócz niektórych na przekąski) przetestowane i nie ma żadnego nieudanego. Czekam bardzo na kolejną. Pozdrawiam serdecznie.

Mateusz Żłobiński
Admin
Reply to  Marta

❤️

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu
Reply to  Marta

Marta, a ja mam jeszcze pytanie o tę zajaglankę, powiesz coś więcej co było nie tak? Może uda mi się znaleźć rozwiązanie. Pozdrawiam 🙂

Marta
Marta
2 lat temu
Reply to  Agnieszka

Hej Agnieszka, oczywiście już wyjaśniam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i ta wyparzona kasza jaglana po prostu na koniec była zupełnie twarda i surowa. Jeszcze przed wstawieniem do piekarnika miałam prawie-pewność, że nie ma w naczyniu wystarczającej ilości płynu, dzięki któremu ta kasza mogłaby się ugotować. Może umknęło Ci w przepisie dodanie wody? Nie wiem. Anyway, zapewniam, że zdecydowana większość Twoich przepisów jest bezbłędna i wiele z nich wielokrotnie powtarzałam 🙂

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu
Reply to  Marta

Marta dzięki 🙂
Powracając do zajaglanki, potrzebuję się jej w takim razie przyjrzeć – tylko chcę się jeszcze upewnić, mówimy o zajaglance z pieczarkami i cukinią z Jadłospisów Odżywczych? Pozdrawiam 🙂

Marta
Marta
2 lat temu
Reply to  Agnieszka

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Tak, dokładnie o tej zajaglance pisałam🙂

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu
Reply to  Marta

Marta, dzięki 🙂 Przetestowałam zajaglankę, już wiem, gdzie jest wyzwanie – w przepisie brakuje informacji o podsmażaniu pieczarek i cukinii aż puszczą sok.

W zależności od piekarnika może być też potrzeba nieco dłuższego pieczenia – u mnie tym razem było ok po 30 minutach (jak się okazuje, w okresie kiedy opracowywałam przepisy do Jadłospisów odżywczych miałam mega szybki piekarnik, o czym przekonałam się już kilkakrotnie powtarzając przepisy na innych piekarnikach).

Pozdrawiam Cię cieplutko,
Aga

Agata
Agata
2 lat temu

Cześć, czy owsiankę zalewa się zimną czy gorącą wodą?

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu
Reply to  Agata

Zimną lub letnią.

Isen
Isen
2 lat temu

Ja mam pytanie do chlebka gryczanego, dlaczego wlewamy do formy tylko połowę kaszy a co z drugą?

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu
Reply to  Isen

Drugą wlewamy w drugiej turze 🙂 To jest ilość a 2 tacki.

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Bardzo dziękuję wam za tą książkę jak i tygodniowy jadłospis odchudzający. Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze pozycji: Szalenie proste jadłospisy odżywcze, ale to niedługo 😁 już samo czytanie przepisów daje mi ogromną radoche 😊 mam jedno pytanie, niestety zarówno w Tygodniowym jadłospisie odchudzającym jak i Przepisach wakacyjnych nie działa mi interaktywność ebooków (zaznaczanie ptaszków). Otwierałam w Readera, Pdf reader, Dysk google ale niestety nie reaguje w żadnym programie. Nie próbowałam jeszcze na komputerze. Będę wdzięczna za podpowiedź jeśli macie jakieś pomysły 😊
Miłego dnia!

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Widzę, że polecacie pasty warzywne z Łowicza, jako wartościowe produkty, a to również moje ostatnie odkrycie, jeśli chodzi o produkty gotowe. Wydaje mi się, że dobre są również ich Antybatony, skład np taki: przeciery owocowe 72,5%( jabłko, banan, ananas) przecier z fasoli, pasta z orzechów laskowych 4,5%,przecier z daktyli 2,5% zagęszczony sok z ananasa 2,2%, zagęszczony sok z cytryny produkt pasteryzowany bez dodatku cukru 109kcal/100g 3,2 g tłuszczu w tym nasycony 0,3 węglowodany 15g w tym cukry 11g naturalnie występujące, białko 2,7g Czy mam rację, że to niezły produkt?

Mateusz Żłobiński
Admin
Reply to  Magdalena

Tak, bardzo fajnie wyglądają! 🙂

Marta
Marta
2 lat temu

Hej Aga i Mateusz. Co się dzieje z wyszukiwarką przepisów??? Już bardzo długo jej nie ma. Bardzo mi jej brakuje i mam nadzieję. że będzie przynajmniej równie dobra jak dotychczasowa…

Marta
Marta
2 lat temu
Reply to  Marta

Tzn. że nowa i zapowiadana będzie równie dobra, oczywiście.

Mateusz Żłobiński
Admin
Reply to  Marta

Hej Marta,
poczekaj dosłownie jeszcze 1-3 dni. Wyszukiwarka będzie miała wszystkie przepisy, również te z książek i wszystkich ebooków i będzie miała wiele nowych udogodnień! 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram