Łyżka oliwy zmniejsza gęstość odżywczą potrawy nawet o 20%

Dodając do sałatki łyżkę oliwy, zmniejszymy gęstość odżywczą potrawy nawet o 20%. Jak to możliwe?

Na pewno nie raz słyszeliście, żeby polewać sałatkę lub potrawy oliwą lub innymi olejami, bo zwiększy to przyswajalność składników odżywczych. W konsekwencji nie widzimy problemu w dodaniu do sałatki kilku łyżek oliwy, ciesząc się „pełnowartościowym” daniem. Prawda jest jednak taka, że z każdą łyżką oliwy potrawa traci bardzo dużą część swojej gęstości odżywczej.

Gdy ktoś mówi, że oliwa jest bardzo wartościowa, bo zwiększa przyswajalność składników, przychodzi mi do głowy pytanie – ile jej powinniśmy w takim razie dodać, aby zwiększyć przyswajalność? Łyżka wystarczy? A jeśli jest tak ważna, może dajmy 10 łyżek? – O nie, 10 to za dużo. Wszystko z umiarem – usłyszę.

A może więc i 1 łyżka przekracza ten umiar?

Lepiej przyswoimy tylko cztery z setek składników

Po pierwsze musimy wiedzieć, które składniki lepiej przyswoją się po dodaniu oliwy lub innego oleju. Są to 4 witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witamina A, E, K i D. Tylko 4 z kilkudziesięciu witamin i składników mineralnych, nie wspominając o aminokwasach i innych składnikach. Zyskamy lepszą przyswajalność jedynie 4 składników z setek innych. Żeby była jasność – jeśli nie dodamy oliwy i tak przyswoimy te składniki – po prostu w mniejszej ilości. Gdyby olej był do tego wymagany, bezsensowne byłoby picie soku z marchwi dla witaminy A – czy dodajecie oliwę do soku z marchwi?

20% mniej innych składników

Polepszymy wchłanialność tych 4 składników, a stracą na tym wszystkie inne.

Poniżej zestawienie, ile wybranych składników dostarczy nam sałatka „Cukiniowe love z grzybami” oraz ta sama potrawa po dodaniu łyżki oliwy.

300 kcal sałatki dostarczy nam (taki procent dziennego zapotrzebowania):

witamina A – 47% / z dodaną łyżką oliwy – 36%
witamina C – 162% / z dodaną łyżką oliwy – 127%
witamina B1 – 29% / z dodaną łyżką oliwy – 23%
witamina B2 – 84% / z dodaną łyżką oliwy – 65%
witamina B3 – 80% / z dodaną łyżką oliwy – 62%
witamina B5 – 67% / z dodaną łyżką oliwy – 52%
witamina B6 – 90% / z dodaną łyżką oliwy – 70%
kwas foliowy – 41% / z dodaną łyżką oliwy – 32%
witamina D – 71% / z dodaną łyżką oliwy – 55%

wapń – 17% / z dodaną łyżką oliwy – 13%
żelazo – 66% / z dodaną łyżką oliwy – 52%
magnez – 44% / z dodaną łyżką oliwy – 34%
fosfor – 51% / z dodaną łyżką oliwy – 39%
potas – 55% / z dodaną łyżką oliwy – 43%
cynk – 32% / z dodaną łyżką oliwy – 25%
miedź – 121% / z dodaną łyżką oliwy – 94%
mangan – 94% / z dodaną łyżką oliwy – 74%
selen – 13% / z dodaną łyżką oliwy – 55%

błonnik – 82% / z dodaną łyżką oliwy – 64%
białko – 24% / z dodaną łyżką oliwy – 19%
aminokwasy egzogenne – 35% / z dodaną łyżką oliwy – 28%
(średnia z 9 aminokwasów egzogennych)

Jak to możliwe?

Każde porównanie potraw powinno być tworzone w odniesieniu do ich kaloryczności. Dlaczego? Bo możemy zjeść każdego dnia określoną ilość kalorii. Jeśli weźmiemy sałatkę 300 kcal i dodamy do niej 1700 kcal oleju, otrzymamy co prawda tyle samo składników odżywczych, jednak w przeciągu dnia nie zjemy już nic więcej – i nie dostarczymy żadnych innych składników. To tak, jakbyśmy mieli do wydania np. w miesiącu 2000 zł na jedzenie. Załóżmy abstrakcyjnie, że pojedziemy taksówką na zakupy i zrobimy zakupy za 300 zł, a 1700 zł wydamy na taksówkę. Wydanie 1700 zł na taksówkę nie spowoduje, że w tych 300 zł będzie mniej jedzenia, faktycznie jednak będziemy mogli zjeść o wiele mniej jedzenia, niż gdybyśmy poszli na zakupy na pieszo.

I tak samo jest z olejami – nie zmniejszają ilości składników, ale powodują, że będziemy w stanie zjeść mniej potrawy w ciągu dnia. Dodanie łyżki oliwy do sałatki mającej 300 kcal, faktycznie powoduje, że sałatka ta dostarczy nam 22% mniej składników odżywczych, niż gdybyśmy nie dodali oleju (a zamiast niego dali więcej sałatki).

Dane GUS

Co ciekawe, według GUS, w naszej diecie przeciętnie 22% kalorii stanowią dodane oleje. Czyli z każdych 2000 zł, które mamy na jedzenie, aż 440 zł wydajemy na taksówkę 😉

2 łyżki dziennie

Nie namawiam jednak do całkowitej rezygnacji z oliwy, bo… jest po prostu smaczna, a potrawy podsmażone na niej zyskują wyjątkowy smak. Dlatego warto trzymać się zasady – maks. 2 łyżki oliwy (lub oleju) na dzień dla 1 osoby. Tradycyjne smażenie warto zastąpić smażeniem z dodatkiem wody. Najpierw podsmażamy krótko (1 min) na 1 łyżeczce lub łyżce oliwy extra virgin. Po takim podsmażeniu zalewamy zawartość patelni wodą (na wysokość ok. pół centymetra) i dalej już „smażymy na wodzie”. W razie potrzeby można zalać ponownie wodą i podsmażać dalej aż do całkowitego wyparowania wody, do momentu aż potrawa będzie gotowa. Dzięki temu zyskujemy wszystkie walory smakowe, jakie daje podsmażanie, a jednocześnie nie doprowadzisz jej do zbyt wysokich temperatur. Nie używamy też dzięki temu zbyt wiele oliwy.

A na koniec przepis na sałatkę, o której mowa (przepis pochodzi z książki „Jadłospisy odżywcze”):

Przepis na Cukiniowe love z grzybami


Składniki odżywcze, jakie dostarcza przepis

Smacznego! 🙂

.

Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
28 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
sts
sts
6 lat temu

„Lepiej przyswoimy tylko cztery z setek składników
Po pierwsze musimy wiedzieć, które składniki lepiej przyswoją się po dodaniu oliwy lub innego oleju. Są to 4 witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witamina A, ”

„Poniżej zestawienie, ile wybranych składników dostarczy nam sałatka „Cukiniowe love z grzybami” oraz ta sama potrawa po dodaniu łyżki oliwy.”

„witamina A – 47% / z dodaną łyżką oliwy – 36%”

Nie rozumie, z oliwą miałem przyswoić więcej wit A. A z treści ostatniego cytatu wynika że przyswajam jej mniej?

Lidia Lipnicka
Lidia Lipnicka
6 lat temu
Reply to  sts

Bo to nie jest procent przyswajalności wit.A, tylko procent dziennego zapotrzebowania. Jeśli zrobisz sobie 300kcal sałatki z samych warzyw to dostarczysz sobie 47% dziennego zapotrzebowani wit.A, a jeśli dodasz łyżkę oliwy (która ma jakieś 90kcal) to żeby było 300kcal musisz dać mniej warzyw, a że oliwa jest mniej gęsta odżywczo, to w sałatce będzie tylko 36% dziennego zapotrzbowania na wit.A. I nawet jeśli z oliwa przyswajalność jest większa to i tak lepiej wyjdziesz na nie dodawaniu jej, a zastąpieniu kalorii z oliwy większą ilością gęstych odżywczo warzyw.

sts
sts
6 lat temu
Reply to  Lidia Lipnicka

Dzięki za wyjaśnienie, teraz rozumiem.

Nika Ko
Nika Ko
6 lat temu

A czy kupowanie w takim razie suplementu wit.D w oleju np lnianym w kapsułce ma sens?

Mateusz Żłobiński
Reply to  Nika Ko

Ma sens, warto ograniczać oleje i zdawać sobie sprawę, że nie mają wielu wartości, inna jednak rzecz, że potrzebujemy suplementu witaminy D w naszym rejonie, a ilość oleju w kapsulce jest niewielka i nie ma co się tym przejmować, zdecydowanie warto brać suplement z olejem, a już szczególnie z lnianym 🙂

Nika Ko
Nika Ko
6 lat temu

Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂

Damian Ballu
Damian Ballu
6 lat temu

Aż miło przeczytać komentarz osoby która nie wyłączyła myślenia 🙂 !

Adam
Adam
6 lat temu

Dzięki za kolejny świetny wpis!

sts
sts
6 lat temu

Dzięki za wyjaśnienie, teraz rozumiem.

Anna Pasikowska
Anna Pasikowska
6 lat temu

Tak, dodaję łyżeczkę oleju rzepakowego, tudzież lnianego (lepszy stosunek omeg3/omega6)do świeżo wyciśniętego skoku (marchew, jabłko, pomarańcza oraz świeży imbir) za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Szklanka jest spora – powiedzmy ze średnio 350ml soku wypijam raz dziennie. Pytanie, czy robię błąd? Z czego wynika pogorszenie wchlanialnosci pozostałych witamin i minerałów po dodaniu oleju? Nie zostało to wyjaśnione w tym artykule nad czym ubolewam. Bo jeżeli chodzi Panu o to ze mogę zastąpić ilość kalorii z oleju kaloriami które będą wynikały ze zwiększenia ilości sałatki to bardzo mi przykro ale niestety doszło tu całkowicie do „pomylenia” pojęć. Wynika z tego ze olej nie… Czytaj więcej »

Lidia Lipnicka
Lidia Lipnicka
6 lat temu

Mi sie wydaje, ze to bez sensu, bo polepszona wchlanialnosc bedzie tylko 4 witamin rozpuszczalnych w tluszczach, a wlasciwie tylko 3, bo D nie ma chyba w warzywach i owocach. I zeby one sie w tym tluszczu rozpuscily to sok i olej powinny byc chyba pol na pol, co to jest jedna lyzka oleju na szklanke soku. Tak sobie gdybam, bo nie znam sie na tym. Moze ktos z wieksza wiedza sie wypowie. A i dzisiaj czytalam, ze oleje sa niezdrowe bo zaburzona w nich jest proporcja kwasow omega 3 do 6. Len chyba lepiej dodac do soku swiezo zmielony.… Czytaj więcej »

sts
sts
5 lat temu

Czy zgodzi sie Pan z tym wpisem:
https://motywatordietetyczn

Gdzieś pisał Pan o oleju kokosowy że nie jest zdrowy.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  sts

Ten wpis jest niestety pseudonaukową papką, jedynie życzeniem autora w stosunku do działań oleju kokosowego. Autor niestety wie lepiej niż naukowcy i chętnie by ich pouczał 😉 Moim zdaniem tekst taki zupełnie przekreśla wiarygodność całego serwisu.

sts
sts
5 lat temu

Dziękuję za odpowiedz, mam podobne odczucia i przemyślenia.

Krzysztof
Krzysztof
5 lat temu

człowiek potrzebuje tłuszczy do prawidłowego rozwoju organizmu. Przyjmuje sie ze powinien spozywac od 0,5 do 1g na kg masy ciała. Oliwa z oliwek awokado pestek dyni jest najlepszym żródłem kwasów tłuszczowych. Informacja o max 2 łyzkach dziennie jest moze i prawidłowa ale przy założeniu że karmimy 20 kilogramowe dziecko.

Anna
Anna
4 lat temu

A ja z innej beczki,ale może mi coś poradzicie 😉 Już od dawna nie dodaję olejów do swoich potraw, ale od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakieś naleśniki. I mam problem: żebym nie wiem jak się starała, moje patelnie nie dają rady „na sucho”. Znacie patenty, jak smażyć bez tłuszczu? A może macie do polecenia jakąś konkretną patelnię? Byłabym wdzięczna za sugestie…

Anna
Anna
4 lat temu

Dzięki 🙂 Fajny patent z tym papierem do pieczenia, spróbuję tak.
Ja się całkowicie zgadzam, że mała ilość oleju nie powinna zaszkodzić, ale szczerze mówiąc nie chcę go dodawać. Czuję go bardzo w potrawach, są wtedy dla mnie za tłuste. Poza tym przy smażeniu jednak mocno się nagrzewa i ten zapach -przegrzanego czy nawet spalonego tłuszczu zwyczajnie mi przeszkadza.

Mia
Mia
4 lat temu

Gdzie sa linki do badań i publikacji potwierdzających te twierdzenia? Inaczej uznaje za wymysł autora. W obecnych czasach problemem jest to ze ludzie jedzą zbyt dużo węglowodanów a za mało zdrowych tłuszczy. Kobiety masowo zapadają na choroby hormonalne bo ich systemy nie maja z czego tworzyć odpowiedniej ilości hormonów. Pisanie takich art jest złem.

Mm
Mm
3 lat temu

A odpowiedź na pytanie Anny Pasikowskiej?
Bo jeśli jest tak jak pisze, a i ja tak zrozumiałam – to jest to cholernie niebezpieczna praktyka manipulacji. Brzydko i tyle. Ale hajs się musi zgadzać nie?

Albert
Albert
3 lat temu

Artykuł napisany bardzo zawile…

Ewa
Ewa
3 lat temu

Po przeczytaniu wielu wpisów i komentarzy, ciekawi mnie, czy zbadany jest temat ram czasowych korelacji spożycie tłuszczu vs lepsze wchłanianie składników odżywczych. Jeśli dobrze rozumiem, tłuszcz nie musi być zawarty w tym samym posiłku, a jedynie w jego pobliżu, tylko – jak bliskim pobliżu? W obrębie godziny, kilku godzin, dnia? Czy są może jakieś dane na ten temat?

AdrianJ
AdrianJ
7 miesięcy temu

Dla mnie to ODKRYCIE. Zawsze mi mówiono, że oleje poprawiają przyswajanie witamin, rozpuszczalnych, i są superzdrowe. Dziękuję.

Zobacz również
mail facebook instagram