• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt

Letni piknik, czyli pyszne dania na wynos

Dziś przygotowaliśmy przepisy na dania, które zabierzecie na spacer, do parku lub gdzie tylko Was poniesie 🙂 

Letni, odżywczy piknik. Kategorię tę nazywamy piknikiem, jednak mieści się tu dużo więcej. Tak naprawdę to cały wachlarz opcji, kiedy potrzebujemy posiłku w drodze. Czy będzie to posiłek w parku na trawie, czy podczas wycieczki w naturze, ważne, żeby nasze zapasy były wygodne w transporcie i odporne na różne warunki. Co z całego serca na takie wypady polecamy?

1. Odżywcze pieczywo – polecamy wszelkie wersje chleba pieczonego na bazie kaszy gryczanej niepalonej.

2. Pasty kanapkowe – najlepiej przygotowane w domu. My tym razem zrobiliśmy pastę z białej fasoli i buraka. Tak naprawdę najszybsza pasta odżywcza to dowolne strączki + pasta tahini + lubiane przez nas przyprawy lub zioła. Taką pastę można potraktować również jako bazę, do której dodajemy gotowane lub pieczone warzywa i dodatki smakowe takie jak suszone pomidory, czy też oliwki. Jest smacznie, odżywczo i jak najbardziej w drogę.

3. Warzywa – mogą być pokrojone w słupki, surowe, grillowane, czy też zapieczone w cieście. Ważne, żebyśmy wybrali takie, które dobrze znoszą transport.

4. Burgery warzywne – łatwe w transporcie, pełne wartości odżywczych, współgrają zarówno z pastami kanapkowymi, jak i warzywami w każdej formie. Świetnym przykładem są burgery, które znajdziecie u nas na blogu.

5. Coś słodkiego na deser – my przygotowaliśmy ciasteczka zbożowe z jagodami. Doskonale sprawdzą się też batony lub kule energetyczne, no i oczywiście świeże owoce.


Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.


.

Chleb orzechowo-lawendowy

Średnia gęstość witamin i minerałów – 106%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Chleb orzechowo-lawendowy

.

Ciastka zbożowe z jagodami

Średnia gęstość witamin i minerałów – 132%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Ciastka zbożowe z jagodami

.

Quinoa z fasolką szparagową

Średnia gęstość witamin i minerałów – 197%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Quinoa z fasolką szparagową

.

Pasta z fasoli i buraka

Średnia gęstość witamin i minerałów – 134%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Pasta z fasoli i buraka

.

Warzywa w cieście

Średnia gęstość witamin i minerałów – 169%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Warzywa w cieście

.
.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

.

Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze
  ❤

Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂

.


Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych 🙂 Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

14 lipca 2020
8 komentarzy
Bardzo proste przepisy
Nowszy wpis
Starszy wpis
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
8 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
8 miesięcy temu

Ciężko się zdecydować co pierwsze wypróbować! Naprawdę świetnie wygląda. Pójdzie chyba quinoa z fasolką!

0
Odpowiedz
Aga
Aga
8 miesięcy temu

Dzień dobry ☺. Dziś kupilam tofu ekologiczne z L….. W składzie jest: woda, 25% nasiona soi, substancja wiążąca chlorek wapnia,chlorek magnezu. Kostka ma 180 g. Czy soi nie jest tu za mało? Widziałam też w innych bio tofu wiecej % nasion soi. I czy skład ok. Czy warto to tofu kupować.Dziekuję ☺.

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
8 miesięcy temu
Reply to  Aga

Hej Aga, jest jak najbardziej okej, takie są właśnie ilości soi w tofu 🙂 To, że jest wiążące chlorkiem wapnia i magnezu powoduje, że będzie miało dużą zawartość wapnia i magnezu, długoterminowo według mnie najlepsze są takie, które są wiążące tylko siarczanem wapnia – dzięki czemu mają najwięcej wapnia.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
8 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Wielkie dzięki za odp. Dobrego dnia życzę. 🙂

0
Odpowiedz
Małgosia
Małgosia
7 miesięcy temu

Cudowne przepisy. Wystarczyło wejść na bloga żeby chceć mieć tą książkę! Nie przestawajcie, oby tak dalej.

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
14 dni temu
Reply to  Małgosia

Och dziękujemy <3

0
Odpowiedz
Piotr Sz
Piotr Sz
15 dni temu

Chleb lawendowy wydaje się wspaniały, ale czy to 12 godzin czekania to jakaś naturalna fermentacja, którą można zastąpić proszkiem do pieczenia? Pytam, bo jakoś nie mam zaufania, że w moim miejskim mieszkaniu znajdą się dzikie drożdże i bakterie chętne do pracy 🙂 A, no i jak ciepłe ma być to miejsce? Z góry dzięki za odpowiedź!

Last edited 15 dni temu by Piotr Sz
0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
14 dni temu
Reply to  Piotr Sz

Piotrze, 12 godzin czekania to naturalna fermentacja, wychodzi w każych warunkach, nawet tych bardzo miejskich, w centrum Warszawy 😉 A dobrym miejscem jest zamknięty piekarnik.
Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Salaterka.pl

Archiwa

Kategorie

© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz