• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt

Letni piknik, czyli pyszne dania na wynos

Dziś przygotowaliśmy przepisy na dania, które zabierzecie na spacer, do parku lub gdzie tylko Was poniesie 🙂 

Letni, odżywczy piknik. Kategorię tę nazywamy piknikiem, jednak mieści się tu dużo więcej. Tak naprawdę to cały wachlarz opcji, kiedy potrzebujemy posiłku w drodze. Czy będzie to posiłek w parku na trawie, czy podczas wycieczki w naturze, ważne, żeby nasze zapasy były wygodne w transporcie i odporne na różne warunki. Co z całego serca na takie wypady polecamy?

1. Odżywcze pieczywo – polecamy wszelkie wersje chleba pieczonego na bazie kaszy gryczanej niepalonej.

2. Pasty kanapkowe – najlepiej przygotowane w domu. My tym razem zrobiliśmy pastę z białej fasoli i buraka. Tak naprawdę najszybsza pasta odżywcza to dowolne strączki + pasta tahini + lubiane przez nas przyprawy lub zioła. Taką pastę można potraktować również jako bazę, do której dodajemy gotowane lub pieczone warzywa i dodatki smakowe takie jak suszone pomidory, czy też oliwki. Jest smacznie, odżywczo i jak najbardziej w drogę.

3. Warzywa – mogą być pokrojone w słupki, surowe, grillowane, czy też zapieczone w cieście. Ważne, żebyśmy wybrali takie, które dobrze znoszą transport.

4. Burgery warzywne – łatwe w transporcie, pełne wartości odżywczych, współgrają zarówno z pastami kanapkowymi, jak i warzywami w każdej formie. Świetnym przykładem są burgery, które znajdziecie u nas na blogu.

5. Coś słodkiego na deser – my przygotowaliśmy ciasteczka zbożowe z jagodami. Doskonale sprawdzą się też batony lub kule energetyczne, no i oczywiście świeże owoce.


Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.


.

Chleb orzechowo-lawendowy

Średnia gęstość witamin i minerałów – 106%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Chleb orzechowo-lawendowy

.

Ciastka zbożowe z jagodami

Średnia gęstość witamin i minerałów – 132%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Ciastka zbożowe z jagodami

.

Quinoa z fasolką szparagową

Średnia gęstość witamin i minerałów – 197%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Quinoa z fasolką szparagową

.

Pasta z fasoli i buraka

Średnia gęstość witamin i minerałów – 134%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Pasta z fasoli i buraka

.

Warzywa w cieście

Średnia gęstość witamin i minerałów – 169%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Warzywa w cieście

.
.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

.

Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze
  ❤

Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂

.


Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych 🙂 Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

14 lipca 2020
5 komentarzy
Bardzo proste przepisy
Nowszy wpis
Starszy wpis
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
5 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
5 miesięcy temu

Ciężko się zdecydować co pierwsze wypróbować! Naprawdę świetnie wygląda. Pójdzie chyba quinoa z fasolką!

0
Odpowiedz
Aga
Aga
5 miesięcy temu

Dzień dobry ☺. Dziś kupilam tofu ekologiczne z L….. W składzie jest: woda, 25% nasiona soi, substancja wiążąca chlorek wapnia,chlorek magnezu. Kostka ma 180 g. Czy soi nie jest tu za mało? Widziałam też w innych bio tofu wiecej % nasion soi. I czy skład ok. Czy warto to tofu kupować.Dziekuję ☺.

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
5 miesięcy temu
Reply to  Aga

Hej Aga, jest jak najbardziej okej, takie są właśnie ilości soi w tofu 🙂 To, że jest wiążące chlorkiem wapnia i magnezu powoduje, że będzie miało dużą zawartość wapnia i magnezu, długoterminowo według mnie najlepsze są takie, które są wiążące tylko siarczanem wapnia – dzięki czemu mają najwięcej wapnia.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
5 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Wielkie dzięki za odp. Dobrego dnia życzę. 🙂

0
Odpowiedz
Małgosia
Małgosia
4 miesięcy temu

Cudowne przepisy. Wystarczyło wejść na bloga żeby chceć mieć tą książkę! Nie przestawajcie, oby tak dalej.

0
Odpowiedz
Salaterka.pl

Archiwa

Kategorie

© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz