
Letni piknik, czyli pyszne dania na wynos
Dziś przygotowaliśmy przepisy na dania, które zabierzecie na spacer, do parku lub gdzie tylko Was poniesie 🙂
Letni, odżywczy piknik. Kategorię tę nazywamy piknikiem, jednak mieści się tu dużo więcej. Tak naprawdę to cały wachlarz opcji, kiedy potrzebujemy posiłku w drodze. Czy będzie to posiłek w parku na trawie, czy podczas wycieczki w naturze, ważne, żeby nasze zapasy były wygodne w transporcie i odporne na różne warunki. Co z całego serca na takie wypady polecamy?
1. Odżywcze pieczywo – polecamy wszelkie wersje chleba pieczonego na bazie kaszy gryczanej niepalonej.
2. Pasty kanapkowe – najlepiej przygotowane w domu. My tym razem zrobiliśmy pastę z białej fasoli i buraka. Tak naprawdę najszybsza pasta odżywcza to dowolne strączki + pasta tahini + lubiane przez nas przyprawy lub zioła. Taką pastę można potraktować również jako bazę, do której dodajemy gotowane lub pieczone warzywa i dodatki smakowe takie jak suszone pomidory, czy też oliwki. Jest smacznie, odżywczo i jak najbardziej w drogę.
3. Warzywa – mogą być pokrojone w słupki, surowe, grillowane, czy też zapieczone w cieście. Ważne, żebyśmy wybrali takie, które dobrze znoszą transport.
4. Burgery warzywne – łatwe w transporcie, pełne wartości odżywczych, współgrają zarówno z pastami kanapkowymi, jak i warzywami w każdej formie. Świetnym przykładem są burgery, które znajdziecie u nas na blogu.
5. Coś słodkiego na deser – my przygotowaliśmy ciasteczka zbożowe z jagodami. Doskonale sprawdzą się też batony lub kule energetyczne, no i oczywiście świeże owoce.
Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.
.
Chleb orzechowo-lawendowy
Średnia gęstość witamin i minerałów – 106%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Chleb orzechowo-lawendowy
.
Ciastka zbożowe z jagodami
Średnia gęstość witamin i minerałów – 132%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Ciastka zbożowe z jagodami
.
Quinoa z fasolką szparagową
Średnia gęstość witamin i minerałów – 197%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Quinoa z fasolką szparagową
.
Pasta z fasoli i buraka
Średnia gęstość witamin i minerałów – 134%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Pasta z fasoli i buraka
.
Warzywa w cieście
Średnia gęstość witamin i minerałów – 169%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Warzywa w cieście
.
.

Agnieszka i Mateusz
.
.
Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze ❤
Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂
.
Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.
Ciężko się zdecydować co pierwsze wypróbować! Naprawdę świetnie wygląda. Pójdzie chyba quinoa z fasolką!
Dzień dobry ☺. Dziś kupilam tofu ekologiczne z L….. W składzie jest: woda, 25% nasiona soi, substancja wiążąca chlorek wapnia,chlorek magnezu. Kostka ma 180 g. Czy soi nie jest tu za mało? Widziałam też w innych bio tofu wiecej % nasion soi. I czy skład ok. Czy warto to tofu kupować.Dziekuję ☺.
Hej Aga, jest jak najbardziej okej, takie są właśnie ilości soi w tofu 🙂 To, że jest wiążące chlorkiem wapnia i magnezu powoduje, że będzie miało dużą zawartość wapnia i magnezu, długoterminowo według mnie najlepsze są takie, które są wiążące tylko siarczanem wapnia – dzięki czemu mają najwięcej wapnia.
Wielkie dzięki za odp. Dobrego dnia życzę. 🙂
Cudowne przepisy. Wystarczyło wejść na bloga żeby chceć mieć tą książkę! Nie przestawajcie, oby tak dalej.