Jak przechowywać warzywa?

jak przechowywać warzywa

Przydadzą nam się ręczniki papierowe, torebki papierowe, dziurkacz i miseczki.

Warzywa zielone – sałaty i kapusty

Przechowujemy je w lodówce. Sałaty miękkie, tj. masłową, dębolistną, karbowaną, endywię itp., przechowujemy w otwartych pojemnikach lub w misce, przykryte papierowym ręcznikiem. Najważniejsze jest tutaj, aby zarówno na spodzie oraz górze pojemnika lub miski znajdowało się trochę ręcznika papierowego (np. 2 listki). Papier na spodzie pojemnika ochroni sałaty przed skraplającą się wodą. Przykrycie całości zmniejszy natomiast dostęp powietrza i wilgoci.

Nie wolno przykrywać zielonych warzyw szczelnie – brak dostępu powietrza powoduje powstawanie w nich rakotwórczych azotynów. (Na pewno opiszę to dokładniej w innym wpisie)

Drobne zieleniny typu szpinak, roszponka, rukola – przed włożeniem do pojemnika myjemy i osuszamy prawie do sucha, tak w 90%. To samo można zrobić np. z sałatą masłową, jeśli chcemy używać jej często w małych ilościach – np. na kanapki. Czemu osuszamy tylko w 90%? Pojedyncze liście potrzebują odrobiny wilgoci – mają tendencje do wysuszania się. Możemy więc albo umyć i osuszyć w 90% lub osuszyć w pełni, a przykryć je wilgotnym ręcznikiem papierowym.

jak_przechowywac_warzywa_salate_kapuste

Pozostałe warzywa

Praktycznie wszystkie warzywa najlepiej przechowywać w lodówce – zakładając, że nie mamy dostępu do piwniczki 🙂 Warzywa przechowujemy bez naci, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość. W lodówce źle czuje się 5 warzyw – pomidor i ogórek traci w niej smak i jędrność, a cebula i czosnek szybko stają się gumowe i pleśnieją. Ziemniaki natomiast robią się słodkie. Ziemniaki najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym, najlepiej przewiewnym i przyciemnionym miejscu. Ja z braku alternatyw trzymam ziemniaki w koszyku lub worku w… szafie 🙂

Pomidory i ogórki wrzucam do torby papierowej. Żeby lepiej oddychały robię w torbie małe otwory dziurkaczem lub nożyczkami. Dzięki temu jest ciemno i w miarę przewiewnie – czyli przytulnie 🙂 Podobnie robię z czosnkiem i cebulą. Zamiast toreb papierowych mogą być koszyki wiklinowe, które można przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Różne są zdania na temat przechowywania papryki i bakłażana – niektórzy wolą trzymać je poza lodówką, ja trzymam je w lodówce, wytrzymują całkiem długo i nie tracą smaku. Jedynym minusem papryki jest to, że wytwarza etylen (który przyspiesza dojrzewanie) i nie powinny leżeć obok niej warzywa, szczególnie zielone – szybko zżółkną i stracą jędrność.

jak przechowywać warzywa

Wyłóż lodówkę ręcznikami papierowymi

A żeby wszystkie warzywa wytrzymały w lodówce jeszcze dłużej, wyłóż jej spód ręcznikiem papierowym albo ściereczką bawełnianą – dzięki temu będą wchłaniać nadmiar wilgoci.

Pamiętaj

– wyłóż spód lodówki ręcznikiem papierowym / ściereczką bawełnianą
– warzywa liściaste przechowuj w otwartych pojemnikach z ręcznikami papierowymi
– unikaj toreb foliowych i szczelnych pojemników(!), które mogą działać rakotwórczo
– im niżej w lodówce – tym dla warzyw lepiej
– nie przechowuj obok papryki warzyw, szczególnie zielonych
– warzywa przechowuj bez naci – dłużej wytrzymają
(o tym jak przetrzymywać nać w kolejnym wpisie)
– warzywa poza lodówką przechowuj w torbie papierowej z otworami lub w koszykach wiklinowych przykrytych ściereczką, ziemniaki w szafie 😉

Niedługo napiszę kilka słów o przechowywaniu ziół i owoców – temat na 2 kolejne wpisy – troszkę jest tych informacji 🙂

Na koniec mam do Was pytanie – co sądzicie o pomyśle, aby wpisy pojawiały się nie jak mi się spodoba – a w każdą środę rano? Oczywiście jeśli w napływie dodatkowej energii napisałbym więcej tekstów, byłyby też w inne dni, jednak główny tekst pojawiałby się zawsze w środę rano – co sądzicie?

.

Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
27 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Marcin
Marcin
8 lat temu

Salaterka robi się jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych. Nie szukam bowiem przepisów, tylko raczej ogólnych, teoretycznych informacji, które tutaj dodatkowo są czytelnie przekazane np. za pomocą infografik, tabel, które później mogę nosić przy sobie w telefonie i w potrzebie szybko zajrzeć. Wpisy co tydzień o stałej porze owszem, ale nic na siłę. Jak rozumiem ma to zmotywować do regularnego pisania.

Mateusz Żłobiński
Reply to  Marcin

bardzo się cieszę, że lubisz salaterkę 🙂 Z wpisami co środę raczej nie chodzi o zmotywowanie siebie, a o to, że jeśli ktoś czeka na nowe wpisy (daj Boże :)) może wygodniej będzie wiedzieć, że nowy wpis na pewno pojawi się w konkretny dzień – coś a la czasopismo drukowane.

Mariola Weganza
Mariola Weganza
8 lat temu

A jak przechowywać buraki lub marchew?

Mateusz Żłobiński

tak jak większość warzyw w lodówce (bez naci – nać trzymamy osobno) jeśli nie ma się pod ręką piwniczki oczywiście 🙂

Lutnik Sobecka
Lutnik Sobecka
8 lat temu

Nigdy w lodówce – tam z powodu zamknięcia i braku obiegu powietrza a pozostającej wciąż wilgoci rodzi się pleśń na warzywach. Panie Mateuszu – tak jak podobały mi się artykuły o lekach i pseudo reklamach – to w tej dziedzinie wiele jeszcze przed Panem.

www.simplife.pl
8 lat temu

ja nic nigdy nie myję przed włożeniem do lodówki 😉

AlliGii
AlliGii
8 lat temu

pomysł na regularne wstawianie postów jest jak najbardziej trafiony:) coś mi się wydaje że będzie ze mną jak w reklamie MACa:P przyszedłem na chwilę i zostałem na dłużej:)

Mateusz Żłobiński
Reply to  AlliGii

hehe, bardzo się cieszę 🙂

Judyta
Judyta
8 lat temu

A czy czerwonych warzyw nie należy trzymać oddzielnie od zielonych? Ja mam na dole jeden pojemnik z czerwonymi (+marchewka), drugi zielonymi (+ seler, jasna papryka itd). Jeśli tak, a paprykę należy trzymać osobno, to potrzebna kolejna półeczka..
Czy trzymanie marchewek z czerw papryką może być powodem w dość szybkim czasie tego, że marchewki robią się giętkie, a nie chrupkie i maja ciemne plamy na zewnątrz?

Mateusz Żłobiński
Reply to  Judyta

Nie chodzi tyle o czerwone warzywa, a o te, które wydzielają duże ilości etylenu. No bardzo możliwe, że przez paprykę marchewki szybko robią Ci się giętkie, po prostu przejrzewają. Paprykę można odłożyć gdzieś z boku – albo faktycznie tak jak niektórzy robią, można ją trzymać w torebce poza lodówką 🙂

Lutnik Sobecka
Lutnik Sobecka
8 lat temu

marchewka robi się miękka właśnie przez przechowywanie w lodówce…A ciemne plamy to już pleśń.

Lutnik Sobecka
Lutnik Sobecka
8 lat temu

Por należy przechowywać na zewnątrz, w pojemniku wysypanym u dołu piaskiem i wbijać ją w pionie. Dłużej się przechowa. Tak samo marchewka czy seler korzeń. Przechowywanie tego w lodówce powoduje osadzanie się na nich wilgoci, a co za tym idzie wytwarzanie zarodków pleśniowych. Pojemnik drewniany lub szklany wypełniony piaskiem jest o wiele lepszym sposobem. A cebula? czosnek czy imbir? kosze wiklinowe. W lodówce przechowujemy rzeczy naprawdę krótko. Te które rosną w ziemi przechowujmy w piasku- da to o wiele lepsze efekty

Mateusz Żłobiński
Reply to  Lutnik Sobecka

o kurcze, rewelacyjny pomysł 🙂 na pewno przetestuję, a proszę napisać, czy marchewka powinna być cała „zanurzona” w piasku? I czy długo wytrzymują w ten sposób Pani warzywa?

Lutnik Sobecka
Lutnik Sobecka
8 lat temu

Mała część wystaje, ale generalnie to nie mój pomysł, tylko ludków z „Cohabitat” . Ja znam te sposoby od babci , która zawsze przechowywała warzywa w tzw ” komórce” gdzie jest chłodniej, ale zawsze w piasku, czasem całkowicie zanurzone, że trzeba było”myszkować” żeby je znaleźć. Jeśli chodzi o por, to jest on całą zimę w ogródku. Ale Ci co nie mają ogrodu – piasek piaseczek tę częścią zawsze będącą w ziemi.

Łukasz S
Łukasz S
8 lat temu

uwielbiam tego bloga 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Łukasz S

dziękuję 🙂

Iwona Kibil
Iwona Kibil
6 lat temu

Świetne porady. Udostępniam u siebie na FB 🙂

Alicja
6 lat temu

Świetne rady! Teraz można cieszyć się warzywami znacznie dłużej 🙂

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
8 lat temu

na pewno najlepsza będzie piwniczka, rozumiem też, że preferuje Pani piasek – super pomysł 🙂 trzymanie jednak marchwii lub buraków poza lodówką w temperaturze pokojowej spowoduje według mnie o wiele szybsze zepsucie się warzyw, jeśli chodzi o lodówkę, dużą część wilgoci zbiorą w lodówce papierowe ręczniki 🙂 tak czy siak na pewno spróbuję metody z piaskiem

Łukasz S
Łukasz S
8 lat temu

uwielbiam tego bloga 🙂

Iwona Kibil
Iwona Kibil
6 lat temu

Świetne porady. Udostępniam u siebie na FB 🙂

Marcjanna
Marcjanna
6 lat temu

U mnie na warzywa korzeniowe (ale i na owoce, które muszą dojrzeć) sprawdzają się worki bawełniane, które uszyłam. Warzywa wiszą sobie w nich na haku i mimo ciepłego mieszkania w bloku przez tydzień nic złego się z nimi nie dzieje. Zresztą worki służą mi też w zakupach na bazarze, tak też od razu mam selekcję: w jednym marchew, w drugim ziemniaki, w trzecim sliwki itd. Zainspirowała mnie do tego Julia z nanowosmieci.pl swoim workiem lnianym na pieczywo 🙂

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
6 lat temu
Reply to  Marcjanna

super, dzięki za inspirację! 🙂

sedetzka
sedetzka
6 lat temu
Reply to  Marcjanna

Zero waste, ekstra! 🙂

PAULINA
PAULINA
4 lat temu

CZY MOŻNA RAZEM PRZECHOWYWAĆ POMIDORA Z OGÓRKIEM?

Agnieszka Kubasińska-Sajnóg

Mega przydatny wpis! Bardzo dziękuję 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram