Przydadzą nam się ręczniki papierowe, torebki papierowe, dziurkacz i miseczki.
Warzywa zielone – sałaty i kapusty
Przechowujemy je w lodówce. Sałaty miękkie, tj. masłową, dębolistną, karbowaną, endywię itp., przechowujemy w otwartych pojemnikach lub w misce, przykryte papierowym ręcznikiem. Najważniejsze jest tutaj, aby zarówno na spodzie oraz górze pojemnika lub miski znajdowało się trochę ręcznika papierowego (np. 2 listki). Papier na spodzie pojemnika ochroni sałaty przed skraplającą się wodą. Przykrycie całości zmniejszy natomiast dostęp powietrza i wilgoci.
Nie wolno przykrywać zielonych warzyw szczelnie – brak dostępu powietrza powoduje powstawanie w nich rakotwórczych azotynów. (Na pewno opiszę to dokładniej w innym wpisie)
Drobne zieleniny typu szpinak, roszponka, rukola – przed włożeniem do pojemnika myjemy i osuszamy prawie do sucha, tak w 90%. To samo można zrobić np. z sałatą masłową, jeśli chcemy używać jej często w małych ilościach – np. na kanapki. Czemu osuszamy tylko w 90%? Pojedyncze liście potrzebują odrobiny wilgoci – mają tendencje do wysuszania się. Możemy więc albo umyć i osuszyć w 90% lub osuszyć w pełni, a przykryć je wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Pozostałe warzywa
Praktycznie wszystkie warzywa najlepiej przechowywać w lodówce – zakładając, że nie mamy dostępu do piwniczki 🙂 Warzywa przechowujemy bez naci, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość. W lodówce źle czuje się 5 warzyw – pomidor i ogórek traci w niej smak i jędrność, a cebula i czosnek szybko stają się gumowe i pleśnieją. Ziemniaki natomiast robią się słodkie. Ziemniaki najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym, najlepiej przewiewnym i przyciemnionym miejscu. Ja z braku alternatyw trzymam ziemniaki w koszyku lub worku w… szafie 🙂
Pomidory i ogórki wrzucam do torby papierowej. Żeby lepiej oddychały robię w torbie małe otwory dziurkaczem lub nożyczkami. Dzięki temu jest ciemno i w miarę przewiewnie – czyli przytulnie 🙂 Podobnie robię z czosnkiem i cebulą. Zamiast toreb papierowych mogą być koszyki wiklinowe, które można przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Różne są zdania na temat przechowywania papryki i bakłażana – niektórzy wolą trzymać je poza lodówką, ja trzymam je w lodówce, wytrzymują całkiem długo i nie tracą smaku. Jedynym minusem papryki jest to, że wytwarza etylen (który przyspiesza dojrzewanie) i nie powinny leżeć obok niej warzywa, szczególnie zielone – szybko zżółkną i stracą jędrność.
Wyłóż lodówkę ręcznikami papierowymi
A żeby wszystkie warzywa wytrzymały w lodówce jeszcze dłużej, wyłóż jej spód ręcznikiem papierowym albo ściereczką bawełnianą – dzięki temu będą wchłaniać nadmiar wilgoci.
Pamiętaj
– wyłóż spód lodówki ręcznikiem papierowym / ściereczką bawełnianą
– warzywa liściaste przechowuj w otwartych pojemnikach z ręcznikami papierowymi
– unikaj toreb foliowych i szczelnych pojemników(!), które mogą działać rakotwórczo
– im niżej w lodówce – tym dla warzyw lepiej
– nie przechowuj obok papryki warzyw, szczególnie zielonych
– warzywa przechowuj bez naci – dłużej wytrzymają
(o tym jak przetrzymywać nać w kolejnym wpisie)
– warzywa poza lodówką przechowuj w torbie papierowej z otworami lub w koszykach wiklinowych przykrytych ściereczką, ziemniaki w szafie 😉
Niedługo napiszę kilka słów o przechowywaniu ziół i owoców – temat na 2 kolejne wpisy – troszkę jest tych informacji 🙂
Na koniec mam do Was pytanie – co sądzicie o pomyśle, aby wpisy pojawiały się nie jak mi się spodoba – a w każdą środę rano? Oczywiście jeśli w napływie dodatkowej energii napisałbym więcej tekstów, byłyby też w inne dni, jednak główny tekst pojawiałby się zawsze w środę rano – co sądzicie?
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.