• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt

Jadłospis „w 15 min” 1500/2000 kcal

Mamy dla Was jadłospis, w którym każdy przepis zrobicie w mniej niż 15 min. Cały jadłospis jest więc do zrobienia w mniej niż 1 h.

Oprócz bardzo odżywczych przepisów (tj. z maksymalną ilością wartości odżywczych), coraz większy nacisk kładziemy na ich prostotę i szybkość przygotowania. I tak, przedstawiamy Wam jadłospis „w 15 min”.

Każde danie w 15 min

Idea tego jadłospisu jest prosta – wartościowy, smaczny i odżywczy jadłospis, bez spędzania całego dnia w kuchni 🙂 Każdy z tych przepisów jest do zrobienia w mniej niż 15 min. Łącznie daje więc to mniej niż 1 h w kuchni. Jest to idealny jadłospis dla zabieganych.

1500/2000 kcal

Przepisy mają łącznie 1500 kcal (śniadanie 400 kcal, obiad 500 kcal, kolacja 300 kcal oraz 2 przekąski po 150 kcal), w prawym dolnym rogu każdego przepisu znajduje się informacja, co dodać, aby otrzymać jadłospis 2000 kcal (śniadanie 500 kcal, obiad 600 kcal, kolacja 400 kcal oraz 2 przekąski po 250 kcal).

Jadłospis pochodzi z naszej nowej książki 

Jadłospis ten pochodzi z naszej nowej książki „Nowe jadłospisy odżywcze”. W książce aż 50% przepisów to przepisy do zrobienia w krócej niż 15 min 🙂

Książkę tę stworzyliśmy pod kątem jak największej wygody użytkowania. Opracowaliśmy wyjątkowo proste przepisy, z łatwo dostępnych składników. Specjalnymi ikonkami oznaczyliśmy dania, które można zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

.

Śniadanie:

Koktajl z natką pietruszki

.

Obiad:

Makaron z boczniakami

.

Kolacja:

Makaron z cukinii z suszonymi pomidorami

.

Przekąska × 2:

Surówka z kapusty z sosem tahini – na drugie śniadanie i na podwieczorek.

.

Skład odżywczy

Ile dziennej zalecanej dawki składników odżywczych otrzymasz?
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety (dla mężczyzn dane wiele się nie różnią, przede wszystkim mężczyźni potrzebują ponad 2 razy mniej żelaza):

.

Jadłospis pochodzi z naszej nowej książki 

Jadłospis ten pochodzi z naszej nowej książki „Nowe jadłospisy odżywcze”. Kupiliście już ponad 4000 egzemplarzy 🙂 W książce aż 50% przepisów, to przepisy do zrobienia w krócej niż 15 min.

Książkę tę stworzyliśmy pod kątem jak największej wygody użytkowania. Opracowaliśmy wyjątkowo proste przepisy, z łatwo dostępnych składników. Specjalnymi ikonkami oznaczyliśmy dania, które można zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

.

Smacznego!
Agnieszka i Mateusz

23 września 2019
46 komentarzy
Jadłospisy
Nowszy wpis
Starszy wpis
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
46 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 rok temu

Hmm… przydałby się jakiś jadłospis na 3000kcal. Ja wiem że można sobie dodac.. ale ciężko wcisnąć taka ilość warzyw plus coś jeszcze 😅

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Monika

Monika, tak jak piszesz zwiększenie tu porcji raczej nie będzie odpowiednie 🙂 Są 2 najprostsze możliwości prostego powiększenia jadłospisów. Możesz np. zwiększyć w potrawach ilość strączków i zbóż (np. kasz) – łącznie o ok. 280 g (waga surowych). W kolacji zamiast makaronu z cukinii możesz dać makaron pszenny razowy lub np. z soczewicy. Możesz też zrobić podwójne porcje przekąsek (i każda będzie miała 500 kcal) i zwiększyć ilość zbóż i strączków o 140 g. W tym jadłospisie przekąską jest surówka, więc będzie ciężko podwoić jej ilość – ale jest to super rozwiązaniem, gdy przekąską są batony, pasty lub kotlety roślinne.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Bardzo mi się podoba ten jadłospis. Rzeczywiście przepisy proste i szybkie do zrobienia. Muszę spróbować.

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
1 rok temu
Reply to  Anna

Fajnie, smakowitego testowania!

0
Odpowiedz
Olka
Olka
1 rok temu

Wow posiłki w 15 min to coś dla mnie i chętnie wykorzystam.

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
1 rok temu
Reply to  Olka

Super, niechaj odżywiają! 🙂

0
Odpowiedz
Oliwia
Oliwia
1 rok temu

świetne propozycje!

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
1 rok temu
Reply to  Oliwia

dzięki Oliwia!

0
Odpowiedz
Anastazja
Anastazja
1 rok temu

bardzo zachęcający jadłospis!

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
1 rok temu
Reply to  Anastazja

Anastazja, dzięki, niech dobrze służy 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
1 rok temu

Dobry wieczór 🙂
Czy można wiedzieć, z jakich pomidorów suszonych Państwo korzystają? Kupiłam pomidory suszone na słońcu i w 100 g tego produktu jest 13 g soli. Kolacja zawiera 50 g suszonych pomidorów. Jeżeli użyłabym swoich, już w jednym posiłku całkiem porządnie przekroczyłabym zalecane spożycie soli. Czy mogliby Państwo polecić jakieś pomieodry o mniejszej zawartości soli? Czy pozostaje samodzielne suszenie?
Dziękuję kolejny inspirujący jadłospis i pozdrawiam serdecznie 🙂

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Paulina

Pani Paulino,
ja korzystam z pomidorów Organic z Tesco – https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003011398034
Mają 7 g soli / 100 g oraz z Bio Planet – https://www.twojaprzyprawa.pl/pl/p/POMIDORY-SUSZONE-SOLONE-BIO-150-g-BIO-PLANET-1/21027

Swoją drogą wszystkie produkty z naszych jadłospisów można kupić właśnie na stronie TwojaPrzyprawa 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
1 rok temu
Reply to  Paulina

Wspomniane przez Mateusza pomidory z Bio Planet są pod tym względem super. W przypadku pomidorów z większa zawartością soli polecam ich wcześniejsze przepłukanie.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
1 rok temu
Reply to  Agnieszka Żłobińska

Serdecznie dziękuję za cenne wskazówki. Na pewno wypróbuję pomidorów z Tesco 🙂

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
1 rok temu
Reply to  Agnieszka Żłobińska

A czy mogłabym jeszcze prosić o polecenie dobrego mleka sojowego i tofu? Właśnie dostałam zamówione książki i te składniki b. często występują w przepisach. Boje się, aby nie zepsuć przepisu nieodpowiednim składnikiem;)

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Iwona

Tofu najlepsze jest takie, którego koagulantem jest siarczan wapnia – dzięki czemu ma bardzo wysoką ilość wapnia – jeśli dobrze kojarzę, to chyba wszystkie tofu w marketach są właśnie takie – ja kupuję najczęściej w Lidlu. Mleko sojowe też najlepiej wybierać wzbogacane w wapń – i bez dodanego cukru – takie mleko jest dostępne np. w Biedronce, po całkiem niezłej cenie (ok. 4 zł) – „Vitanella Napój sojowy bez dodatku cukru”

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
1 rok temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!:) I Lidl i Biedronkę mam blisko, więc wypróbuję polecane przez Pana produkty.
Dziękuję

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
1 rok temu

Uwielbiam te twoje jadłospisy, bardzo dużo mi pomogły.

0
Odpowiedz
Jan
Jan
1 rok temu

Hej, a co można dać zamiast boczniaków

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Jan

Możesz dać dowolne grzyby, np. pieczarki 🙂

0
Odpowiedz
Jan
Jan
1 rok temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

A gdybym chciał uniknąć grzybów? Bo niestety ich nie lubię i nie mogę tego przezwyciężyć.

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
1 rok temu
Reply to  Jan

Bardzo fajnie wpasuje się tu również na przykład bakłażan, pomidorki koktajlowe lub prokojona w bardzo cienkie plasterki (takie na 1-2mm) dynia piżmowa 🙂

0
Odpowiedz
Marlena
Marlena
1 rok temu

same pyszne rzeczy 🙂

0
Odpowiedz
Gabrysia
Gabrysia
1 rok temu

nie dość, że zdrowe i szybkie to jeszcze pyszne!

0
Odpowiedz
Grzegorz
Grzegorz
1 rok temu

A jak się ma temat naszego superfood’u , czyli kiszonki? Czy bedą wogóle brane pod uwagę, czy brak danych nt. minerałow …

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Grzegorz

Oprócz tego, że są świetnymi probiotykami, mają tyle samo lub więcej składników odżywczych niż przed ukiszeniem. Przykładowo: biała kapusta ma gęstość odżywczą 325%, po ukiszeniu 450%. Ogórki mają 333%, a po ukiszeniu 383% 🙂

0
Odpowiedz
Sławek
Sławek
1 rok temu

1. Czy aby na pewno w 15 minut? Wszystko fajnie, przepisy do wykonania (teoretycznie) w kwadrans, w praktyce od godziny w górę (zakupy, przyniesienie/dowiezienie, wypakowanie, umycie, obranie, przygotowanie wszystkiego do samej czynności przyrządzania, wreszcie właściwe przyrządzanie pokarmu – jeśli ktoś na co dzień, od lat gotuje, odpala skrypt i pójdzie jak z automatikonem, ale początkujący i/lub osoba bez talentów kulinarnych – już sam proces przyrządzania dania wykonywała będzie co najmniej dwa razy dłużej – czyli 30 minut i w górę – a to wszak nie wszystko! Trzeba jeszcze zjeść, pozbierać naczynia, umyć, posprzątać miejsce spożywania posiłku. Jest wiele poradników w… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Sławek

Przeraża mnie ilość uprzedzeń i negatywizmu w Twoim komentarzu. A zupełnie nie ma to odniesienia do naszego bloga, w którym promujemy rzeczy wprost odwrotne – że dieta roślinna nie musi być droga, wyszukana i zajmować nie wiadomo ile czasu. Polecam najpierw zaznajomić się z naszym blogiem i przepisami. Choćby z jadłospisami sezonowymi, które udostępniamy każdego miesiąca. Jeśli chcesz każdego dnia robić zakupy, to jasne – zajmie Ci to o wiele więcej czasu, polecam jednak planowanie posiłków i robienie zakupów 1 lub 2 razy w tygodniu. 

0
Odpowiedz
Nona
Nona
1 rok temu
Reply to  Sławek

Uuuuu, „drogie/egzotyczne/niesezonowe składniki”, tu się totalnie zgadzam, te pomidory to przegięcie! No i w ogóle jak tu zastąpić boczniaki pieczarkami. Nie, nie ma opcji. A noże za piątaka, wiadomo, nadają się tylko do smarowania chleba. Faktycznie trzeba inwestycji długoterminowych, żeby sobie coś z tych składników ugotować (ale spoko, jest czas, bo składniki trzeba zamawiać z Trynidadu i Tobago, to zanim dojdą, łooo paanie). Korzystam z tych przepisów od dwóch miesięcy i musiałam aż wziąć kredyt i rzucić pracę, żeby cały dzień spędzać w kuchni. Gdybym miała lodówkę i zamrażarkę, to chociaż bym ugotowała czegoś na zapas, ale to kolejna inwestycja,… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Alicja
Alicja
1 rok temu
Reply to  Nona

Też mnie rozbawił ten wpis powyżej 😀 ale w zasadzie był też trochę smutny – jeśli ktoś w taki sposób podchodzi do życia…. Ja tam jestem zachwycona tą stronką i chętnie korzystam z przepisów (nie twierdzę, że żyję tylko i wyłącznie zdrową dietą, bo i czasem się schabowego usmaży dla męża i czasem się pizzę zje, bo wiadomo – „proza życia” ;-), co nie znaczy, że nie warto spróbować zdrowszego podejścia-nawet od czasu do czasu!). Druga sprawa: jeśli ktoś robi problem z każdej najprostszej czynności typu wykonanie zakupów czy posprzątanie kuchni to od razu nasuwa się obraz młodego człowieka, któremu… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Asia
Asia
1 rok temu

Jak dla mnie bomba, tylko nie wiem czy dam radę

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
1 rok temu

Myślę że warto spróbować

0
Odpowiedz
Różanecznik
Różanecznik
1 rok temu

Świetne przepisy. Wypróbowałam wszystkie, choć nie udało się tego samego dnia.

0
Odpowiedz
Bernardetta
Bernardetta
1 rok temu

Ja korzystam z przepisów i jestem bardzo zadowolona.
Wydaje mi się, że fajną propozycją z przepisami byłby kalendarz na ścianę, czyli przepisy na każdy dzień od rana do wieczora. Wiem, że to ogrom pracy z takim tematem, by dopasować ilość kalorii i jakość różnorodności, by prawie każdy był zadowolony, ale sądz, że to odpowiednia forma dla zabieganych. Mogliby mieć już podany jadłospis dnia bez zbędnego przeszukiwania w przepisach.
Co o tym myślicie moi drodzy? Czy jest to dobry pomysł?

0
Odpowiedz
Marek
Marek
1 rok temu

Witam. Mateusz, piszecie żeby pisać do Was w każdej sprawie. Napisałem 2 maile przez automatyczny kontakt i maila bezpośrednio na adres siostry. Czekam 2 tyg i cisza 😔
Pozdrawiam
Marek

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Marek

Hej Marek, z jakiego emaila pisałeś do nas? Nie mam żadnej wiadomości od Ciebie.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 rok temu

Fajny jadłospis 🙂

0
Odpowiedz
Ola
Ola
1 rok temu

Bardzo lubię Wasze przepisy, ale zastanawiam się, czy nie są zbyt odżywcze 🙂
Właściwie wszystkie składniki są tu w ilości wyższej niż 100% Czy na przykład 2000% wit. K nie zaszkodzi? Jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach nie jest usuwana z organizmu, a skutki nadmiaru są dość liczne.
Z góry dziękuję za wyjaśnienie,

pozdrawiam i śledzę bloga:)

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Ola

Hej Ola, przedawkowanie składników odżywczych z pokarmów jest niezwykle trudne i dotyczy tylko kilku przypadków – generalnie z naszych jadłospisów nie ma możliwości przedawkowania – jedynym problemem może być zbyt duża ilość błonnika dla osób nieprzyzwyczajonych. Problem złej podaży składników może występować gdy odżywiamy się tylko i wyłącznie pojedynczymi produktami, które akurat mają ogromne ilości pojedynczego składnika – przykładem jest wątróbka i witamina A – o ile beta karoten nie jest szkodliwy przy przedawkowaniu, o tyle witamina A z wątróbki może być dla nas toksyczna, dlatego np. zabrania się często jedzenia wątróbki kobietom w ciąży – nawet małe jej ilości… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Ola
Ola
1 rok temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Dzięki za odpowiedź:) Hmm ciekawe z tą wątróbką. Więc na co jeszcze uważać?

A przy okazji zapytam, bo zawsze mnie to nurtuje – jak to jest z natką pietruszki? Wiem, że ma ogromne ilości wit. C, ale te wartości podaje się w odniesieniu do 100 g. Najczęściej natki używamy do posypywania potraw, można ją wtedy uznać za znaczące źródło tej witaminy? A żelaza? Ja akurat mogę ją jeść garściami, ale chciałabym wiedzieć, ile powinna wynosić porcja, żeby nie była tylko dekoracją:)

Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Ola

Szczerze mówiąc nie przypominam sobie teraz żadnego innego pokarmu.

A jeśli chodzi o natkę, tutaj opisałem ją dokładnie: https://salaterka.pl/natka-pietruszki-prawdziwy-superfood/ 🙂

0
Odpowiedz
Ola
Ola
1 rok temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

ok, to już jest dość miarodajne. 🙂
Bo gdy trafiam na takie artykuły: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,20688461,natka-pietruszki-krolowa-witaminy-c.html to mam mętlik w głowie.
W jednym miejscu piszą „natka pietruszki w objętości jednej łyżki stołowej pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C” a dalej: „Żeby jednak te 100 gramów zjeść, trzeba się mocno nagimnastykować – łyżka pietruszki to bomba witaminowa, a ma zaledwie 6 gramów.”
Na szczęście pesto pietruszkowe z orzechami włoskimi to mój ulubiony pomysł na pietruszkę ^^

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Ola

Strony tego typu (czyli działy „zdrowie” na różnych portalach) odradzam, bo w artykułach więcej jest błędów, niż prawdy 🙂

0
Odpowiedz
Majzaka
Majzaka
1 rok temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

No to zależy – ja mam własny przepis na zdrowie czyli wszystkie produkty naturalne bez konserwantów nie przetworzone i to jest idealne rozwiązanie.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
1 rok temu

Mam wysoki cukier na czczo insulinoopornośc, więc poszukuję przepisów z niskim ładunkiem glikemiczny. Czy w książce są informacje o ladunkach glikemicznych?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 rok temu
Reply to  Aga

Nie ma informacji o ładunku, ale jesteśmy w trakcie obliczania indeksu i ładunku wszystkich przepisów – będzie to udostępnione na blogu – w styczniu, najpóźniej w lutym – taki jest plan 🙂

0
Odpowiedz
Salaterka.pl

Archiwa

Kategorie

© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz