Jadłospis „w 15 min” 1500/2000 kcal

Mamy dla Was jadłospis, w którym każdy przepis zrobicie w mniej niż 15 min. Cały jadłospis jest więc do zrobienia w mniej niż 1 h.

Oprócz bardzo odżywczych przepisów (tj. z maksymalną ilością wartości odżywczych), coraz większy nacisk kładziemy na ich prostotę i szybkość przygotowania. I tak, przedstawiamy Wam jadłospis „w 15 min”.

Każde danie w 15 min

Idea tego jadłospisu jest prosta – wartościowy, smaczny i odżywczy jadłospis, bez spędzania całego dnia w kuchni 🙂 Każdy z tych przepisów jest do zrobienia w mniej niż 15 min. Łącznie daje więc to mniej niż 1 h w kuchni. Jest to idealny jadłospis dla zabieganych.

1500/2000 kcal

Przepisy mają łącznie 1500 kcal (śniadanie 400 kcal, obiad 500 kcal, kolacja 300 kcal oraz 2 przekąski po 150 kcal), w prawym dolnym rogu każdego przepisu znajduje się informacja, co dodać, aby otrzymać jadłospis 2000 kcal (śniadanie 500 kcal, obiad 600 kcal, kolacja 400 kcal oraz 2 przekąski po 250 kcal).

Jadłospis pochodzi z naszej książki 

Jadłospis ten pochodzi z naszej nowej książki „Nowe jadłospisy odżywcze”. W książce aż 50% przepisów to przepisy do zrobienia w krócej niż 15 min 🙂

Książkę tę stworzyliśmy pod kątem jak największej wygody użytkowania. Opracowaliśmy wyjątkowo proste przepisy, z łatwo dostępnych składników. Specjalnymi ikonkami oznaczyliśmy dania, które można zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

.

Śniadanie:

Koktajl z natką pietruszki

.

Obiad:

Makaron z boczniakami

.

Kolacja:

Makaron z cukinii z suszonymi pomidorami

.

Przekąska × 2:

Surówka z kapusty z sosem tahini – na drugie śniadanie i na podwieczorek.

.

Skład odżywczy

Ile dziennej zalecanej dawki składników odżywczych otrzymasz?
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety (dla mężczyzn dane wiele się nie różnią, przede wszystkim mężczyźni potrzebują ponad 2 razy mniej żelaza):

Jadłospis pochodzi z naszej nowej książki 

Jadłospis ten pochodzi z naszej nowej książki „Nowe jadłospisy odżywcze”. Kupiliście już ponad 4000 egzemplarzy 🙂 W książce aż 50% przepisów, to przepisy do zrobienia w krócej niż 15 min.

Książkę tę stworzyliśmy pod kątem jak największej wygody użytkowania. Opracowaliśmy wyjątkowo proste przepisy, z łatwo dostępnych składników. Specjalnymi ikonkami oznaczyliśmy dania, które można zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

.

Smacznego!
Agnieszka i Mateusz

Subscribe
Powiadom o
guest
46 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
4 lat temu

Hmm… przydałby się jakiś jadłospis na 3000kcal. Ja wiem że można sobie dodac.. ale ciężko wcisnąć taka ilość warzyw plus coś jeszcze 😅

Anna
Anna
4 lat temu

Bardzo mi się podoba ten jadłospis. Rzeczywiście przepisy proste i szybkie do zrobienia. Muszę spróbować.

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Anna

Fajnie, smakowitego testowania!

Olka
4 lat temu

Wow posiłki w 15 min to coś dla mnie i chętnie wykorzystam.

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Olka

Super, niechaj odżywiają! 🙂

Oliwia
4 lat temu

świetne propozycje!

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Oliwia

dzięki Oliwia!

Anastazja
4 lat temu

bardzo zachęcający jadłospis!

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Anastazja

Anastazja, dzięki, niech dobrze służy 🙂

Paulina
Paulina
4 lat temu

Dobry wieczór 🙂
Czy można wiedzieć, z jakich pomidorów suszonych Państwo korzystają? Kupiłam pomidory suszone na słońcu i w 100 g tego produktu jest 13 g soli. Kolacja zawiera 50 g suszonych pomidorów. Jeżeli użyłabym swoich, już w jednym posiłku całkiem porządnie przekroczyłabym zalecane spożycie soli. Czy mogliby Państwo polecić jakieś pomieodry o mniejszej zawartości soli? Czy pozostaje samodzielne suszenie?
Dziękuję kolejny inspirujący jadłospis i pozdrawiam serdecznie 🙂

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Paulina

Wspomniane przez Mateusza pomidory z Bio Planet są pod tym względem super. W przypadku pomidorów z większa zawartością soli polecam ich wcześniejsze przepłukanie.

Paulina
Paulina
4 lat temu

Serdecznie dziękuję za cenne wskazówki. Na pewno wypróbuję pomidorów z Tesco 🙂

Iwona
Iwona
4 lat temu

A czy mogłabym jeszcze prosić o polecenie dobrego mleka sojowego i tofu? Właśnie dostałam zamówione książki i te składniki b. często występują w przepisach. Boje się, aby nie zepsuć przepisu nieodpowiednim składnikiem;)

Iwona
Iwona
4 lat temu

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!:) I Lidl i Biedronkę mam blisko, więc wypróbuję polecane przez Pana produkty.
Dziękuję

Iwona
4 lat temu

Uwielbiam te twoje jadłospisy, bardzo dużo mi pomogły.

Jan
Jan
4 lat temu

Hej, a co można dać zamiast boczniaków

Jan
Jan
4 lat temu

A gdybym chciał uniknąć grzybów? Bo niestety ich nie lubię i nie mogę tego przezwyciężyć.

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Jan

Bardzo fajnie wpasuje się tu również na przykład bakłażan, pomidorki koktajlowe lub prokojona w bardzo cienkie plasterki (takie na 1-2mm) dynia piżmowa 🙂

Marlena
4 lat temu

same pyszne rzeczy 🙂

Gabrysia
4 lat temu

nie dość, że zdrowe i szybkie to jeszcze pyszne!

Grzegorz
Grzegorz
4 lat temu

A jak się ma temat naszego superfood’u , czyli kiszonki? Czy bedą wogóle brane pod uwagę, czy brak danych nt. minerałow …

Sławek
Sławek
4 lat temu

1. Czy aby na pewno w 15 minut? Wszystko fajnie, przepisy do wykonania (teoretycznie) w kwadrans, w praktyce od godziny w górę (zakupy, przyniesienie/dowiezienie, wypakowanie, umycie, obranie, przygotowanie wszystkiego do samej czynności przyrządzania, wreszcie właściwe przyrządzanie pokarmu – jeśli ktoś na co dzień, od lat gotuje, odpala skrypt i pójdzie jak z automatikonem, ale początkujący i/lub osoba bez talentów kulinarnych – już sam proces przyrządzania dania wykonywała będzie co najmniej dwa razy dłużej – czyli 30 minut i w górę – a to wszak nie wszystko! Trzeba jeszcze zjeść, pozbierać naczynia, umyć, posprzątać miejsce spożywania posiłku. Jest wiele poradników w… Czytaj więcej »

Nona
Nona
4 lat temu
Reply to  Sławek

Uuuuu, „drogie/egzotyczne/niesezonowe składniki”, tu się totalnie zgadzam, te pomidory to przegięcie! No i w ogóle jak tu zastąpić boczniaki pieczarkami. Nie, nie ma opcji. A noże za piątaka, wiadomo, nadają się tylko do smarowania chleba. Faktycznie trzeba inwestycji długoterminowych, żeby sobie coś z tych składników ugotować (ale spoko, jest czas, bo składniki trzeba zamawiać z Trynidadu i Tobago, to zanim dojdą, łooo paanie). Korzystam z tych przepisów od dwóch miesięcy i musiałam aż wziąć kredyt i rzucić pracę, żeby cały dzień spędzać w kuchni. Gdybym miała lodówkę i zamrażarkę, to chociaż bym ugotowała czegoś na zapas, ale to kolejna inwestycja,… Czytaj więcej »

Alicja
Alicja
4 lat temu
Reply to  Nona

Też mnie rozbawił ten wpis powyżej 😀 ale w zasadzie był też trochę smutny – jeśli ktoś w taki sposób podchodzi do życia…. Ja tam jestem zachwycona tą stronką i chętnie korzystam z przepisów (nie twierdzę, że żyję tylko i wyłącznie zdrową dietą, bo i czasem się schabowego usmaży dla męża i czasem się pizzę zje, bo wiadomo – „proza życia” ;-), co nie znaczy, że nie warto spróbować zdrowszego podejścia-nawet od czasu do czasu!). Druga sprawa: jeśli ktoś robi problem z każdej najprostszej czynności typu wykonanie zakupów czy posprzątanie kuchni to od razu nasuwa się obraz młodego człowieka, któremu… Czytaj więcej »

Asia
4 lat temu

Jak dla mnie bomba, tylko nie wiem czy dam radę

Gosia
4 lat temu

Myślę że warto spróbować

Różanecznik
4 lat temu

Świetne przepisy. Wypróbowałam wszystkie, choć nie udało się tego samego dnia.

Bernardetta
Bernardetta
4 lat temu

Ja korzystam z przepisów i jestem bardzo zadowolona.
Wydaje mi się, że fajną propozycją z przepisami byłby kalendarz na ścianę, czyli przepisy na każdy dzień od rana do wieczora. Wiem, że to ogrom pracy z takim tematem, by dopasować ilość kalorii i jakość różnorodności, by prawie każdy był zadowolony, ale sądz, że to odpowiednia forma dla zabieganych. Mogliby mieć już podany jadłospis dnia bez zbędnego przeszukiwania w przepisach.
Co o tym myślicie moi drodzy? Czy jest to dobry pomysł?

Marek
Marek
4 lat temu

Witam. Mateusz, piszecie żeby pisać do Was w każdej sprawie. Napisałem 2 maile przez automatyczny kontakt i maila bezpośrednio na adres siostry. Czekam 2 tyg i cisza 😔
Pozdrawiam
Marek

Ania
4 lat temu

Fajny jadłospis 🙂

Ola
Ola
4 lat temu

Bardzo lubię Wasze przepisy, ale zastanawiam się, czy nie są zbyt odżywcze 🙂
Właściwie wszystkie składniki są tu w ilości wyższej niż 100% Czy na przykład 2000% wit. K nie zaszkodzi? Jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach nie jest usuwana z organizmu, a skutki nadmiaru są dość liczne.
Z góry dziękuję za wyjaśnienie,

pozdrawiam i śledzę bloga:)

Ola
Ola
4 lat temu

Dzięki za odpowiedź:) Hmm ciekawe z tą wątróbką. Więc na co jeszcze uważać?

A przy okazji zapytam, bo zawsze mnie to nurtuje – jak to jest z natką pietruszki? Wiem, że ma ogromne ilości wit. C, ale te wartości podaje się w odniesieniu do 100 g. Najczęściej natki używamy do posypywania potraw, można ją wtedy uznać za znaczące źródło tej witaminy? A żelaza? Ja akurat mogę ją jeść garściami, ale chciałabym wiedzieć, ile powinna wynosić porcja, żeby nie była tylko dekoracją:)

Pozdrawiam

Ola
Ola
4 lat temu

ok, to już jest dość miarodajne. 🙂
Bo gdy trafiam na takie artykuły: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,20688461,natka-pietruszki-krolowa-witaminy-c.html to mam mętlik w głowie.
W jednym miejscu piszą „natka pietruszki w objętości jednej łyżki stołowej pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C” a dalej: „Żeby jednak te 100 gramów zjeść, trzeba się mocno nagimnastykować – łyżka pietruszki to bomba witaminowa, a ma zaledwie 6 gramów.”
Na szczęście pesto pietruszkowe z orzechami włoskimi to mój ulubiony pomysł na pietruszkę ^^

Majzaka
4 lat temu

No to zależy – ja mam własny przepis na zdrowie czyli wszystkie produkty naturalne bez konserwantów nie przetworzone i to jest idealne rozwiązanie.

Aga
Aga
4 lat temu

Mam wysoki cukier na czczo insulinoopornośc, więc poszukuję przepisów z niskim ładunkiem glikemiczny. Czy w książce są informacje o ladunkach glikemicznych?

Zobacz również
mail facebook instagram