• O blogu
  • Spis treści
  • Najlepsze źródła
  • Mity żywieniowe
  • Ułóż swój jadłospis
  • Współpraca
  • Sklep
  • Kontakt
Zupa z pieczonej pietruszki
i topinamburu

 

Ta zupa może Cię zaskoczyć. Jest słodka, bardzo kremowa i delikatna. Pieczony topinambur wraz z pieczoną pietruszką to bardzo kosmiczny duet. Jeśli jednak nie możesz dostać topinamburu, sama pietruszka też się sprawdzi. Ta delikatność aż się prosiła o odrobinę ostrości i wyrazistości. Nadaliśmy ją za pomocą wędzonego tofu i prażonych pestek dyni. Jeśli nie masz pod ręką wędzonego tofu, możesz zastąpić je dodatkową porcją (20 g) pestek dyni.

Dla mózgu, serca i układu nerwowego

Kluczową rolę wśród witamin z grupy B ma witamina B1 zwana tiaminą. Ściśle współdziała ona z pozostałymi witaminami z grupy B, zamieniając pokarm na energię. Dzięki niej Twój mózg oraz komórki nerwowe otrzymują odpowiednie ilości glukozy. Braki tiaminy mogą powodować m.in. zaniki pamięci, apatię, zmęczenie oraz objawy depresji. Świetnym źródłem tiaminy jest topinambur. Porcja zupy dostarczy Ci aż 40% dziennej dawki tej witaminy.

 

Zupa z pieczonej pietruszki i topinamburu,
przepis graficzny:

 

 

przepis dostarcza:

 

 

Jesteś w sekcji „spis przepisów”
Przejdź do innych przepisów

 


Książka „Jadłospisy odżywcze”
Można już zamówić naszą książkę „Jadłospisy odżywcze”. Idea książki jest prosta: pomóżmy tym, którzy chcą się dobrze odżywiać. Jest to książka pełna prostych, graficznie przedstawionych przepisów, podanych tak, aby każdy mógł układać z nich pełnowartościowe jadłospisy. Jest to osobisty dietetyk 1500 i 2000 kcal, który pomoże Ci uzyskać wymarzoną wagę i poziom energii, który Cię zadziwi. Przede wszystkim jednak ułatwi Ci życie.

© 2014-2018 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.